Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
230_CONSP_EM_2010.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.33 Mб
Скачать

IV.1.3.1.А. Реакція утворення полімерів.

ПОЛІМЕРИ - високомолекулярні сполучення, молекули яких складаються з великого числа, структурно ланок , що повторюються->-> МОНОМЕРІВ.

Реакція утворення полімеру - ПОЛІМЕРИЗАЦІЯ. Речовина може переходити з газоподібного або рідкого стану в стан густий рідини або тверде. Реакція не супроводжується відщіпленням побічних продуктів, і протікає по ланцюговому механізму-> активна частинка (РАДИКАЛ) втягує в реакцію тисячі неактивних молекул, що утворять довгий ланцюг. Хімічний склад полімеру і мономеру однаковий. Активні центри - вільні радикали і іони.

РАДИКАЛ- частини молекул, що утворяться при розірванні електронної пари і що містять непарний електрон (метил СН3; феніл С6Н5; етил С2Н5; і. т. ін.). Утворення радикалів може відбуватися під чинністю температури; світла; вилучень; спеціально ввідних каталізаторів (прискорювачів процесів).

Приклад:

ПОЛІМЕРИЗАЦІЯетилену СН2=СН2(газ). Радикал володіє великою реакційною спроможністю. Приєднуючись до молекули він розкриває другий зв'язок і перетворює її в новий радикал зі вільним валентним зв'язком на кінці => (R -) +CH2=CH2-> R - CH2- CH2-

Утворений комплекс дуже активний-> і здатний приєднати нову молекулу з утворенням довгого радикала. Реакція триває до тих пор, доки не відбудеться обрив полімерного ланцюжка. Якщо поруч знаходиться вільний радикал, тоді відбувається їх сполучення і полімерний ланцюг припиняє подальше зростання => R - CH2- CH2-... - CH2- CH2- R1.

Крім ПОЛІМЕРІЗАЦІЇможуть бути більш складні випадки утворення високомолекулярного сполучення->ПОЛІКОНДЕНСАЦІЯ- з виділенням побічних продуктів (вода, низькомолекулярні речовини, гази, і. т. ін.) реакції.

Високополімерні речовини поділяють на дві групи по їхній поведінці при нагріванні на ТЕРМОРЕАКТИВНІіТЕРМОПЛАСТИЧНІ.

ТЕРМОРЕАКТИВНІ- що після виготовлення, при спробі нагріти не пом'якшують. У них молекули зв'язані в загальну сітку, що призводить до необмеженого зростання молекулярної ваги. Вони з працею розчинені або нерозчинені. Це =>ПРОСТОРОВІ ПОЛІМЕРИ.

ТЕРМОПЛАСТИЧНІ- після виготовлення, при спробі багаторазового нагрівання, пом'якшують. У них молекули зв'язані в ланцюгову послідовність. Вони здатні набухати і розчиняться. Це =>ЛІНІЙНІ ПОЛІМЕРИ.

IV.1.3.1.Б. Гнучкість і хімічний зв'язок.

Висока гнучкість полімерів (ЛІНІЙНИХ) обумовлена розмірами мікро молекул і природою хімічного зв'язку. Розтягнути ланцюг не зруйнувати не можна, тому що, ковалентні зв'язки CH2 CH2 CH2

CH2( ) ( ) ( ) ( )

/ \ / \ / \ / \

/ \ /109o8~\ / \ / \

( ) ( ) ( ) ( ) ( )

CH2 CH2 CH2 CH2 CH2

|<-2.52A->|

мають певну відстань і спрямування. Однак ковалентні зв'язки між атомами володіють циліндричною симетрією. При повертанні однієї частини молекули відносно іншої навколо вісі З-З. Перекриття оболонок (електронів) не змінюється і не змінюється тривкість зв'язків. Тому молекулярні ланцюги, здатні вигинатися за рахунок вільного обертання в вуглеводних вузлах.