Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
230_CONSP_EM_2010.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.33 Mб
Скачать

IV.1.6. Діелектричні загуби в залежності від агрегатного стану діелектрика.

Види втрат:

  • На електропровідність- виявляються в діелектриках що мають доменну електропровідність (об’ємисту і поверхню);

  • Релаксаційні- характерні для діелектриків з уповільненими видами поляризацій (зумовлені основними складовими струмів);

  • Резонансні- спостерігаються в деяких газах при строго певній частоті, що висловлюється інтенсивною абсорбцією енергії електромагнітного поля;

  • На іонізацію- властивим діелектрикам в газовому стані.

IV. 1.6.1. Втрати в газах.

При напруженостях поля, що лежать нижче значення, необхідного для розвитку ударної іонізації втрати в газах настільки малі, що можна в цих умовах вважати газ ідеальним діелектриком.

Джерелом втрат в газі може бути в основному електропровідність. Значення тангенса куту втрат може бути обчислене по формулі:

tg=(1.81010)/(*f*)

(18)

v=1016 (Om*m); tg=410-8.

При високих напругах, в неоднорідних полях, в окремих місцях молекули газу іонізуються внаслідок чого виникають втрати на іонізацію:

Pаи=А*f* (U-Uи) 3,

(19)

Де: А - постійний коефіцієнт для даного газу;

f - частота доданої напруги;

U - величина доданої напруги;

Uи - напруга відповідна початку іонізації в газі.

Іонізація зростає при зростанні параметрів: ^ U; P; f. Виникнення іонізації газу, що заповнить пори в твердій ізоляції, нерідко призводить до її руйнування.

IV.1.6.2. Втрати в рідині.

Якщо неполярна рідина не містить домішки з дипольними молекулами, то втратами може бути електропровідність (конденсаторне мастило).

Полярні рідини в залежності від t, f, можуть володіти помітними втратами, зв'язаними з дипольно-релаксаційною поляризацією:

1. В в’язких рідинах переважають втрати на електропровідність;

2. В малов'язких рідинах менш втрат на електропровідність;

3. На радіочастотах ці втрати в мало в’язкому середовищі великі і переважають втрати на електропровідність => ТОМУ ПОЛЯРНІ РІДИНИ В РАДІОЧАСТОТАХ НЕ ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ.

IV.1.6.3. Втрати в твердих діелектриках.

В твердих діелектриках можуть виникати всі види втрат.

1. Речовини c молекулярною структурою - втрати залежать від виду молекул:

  • неполярна структуране що містить домішок має дуже малі втрати (сірка, чавун, поліетилен; фторопласт і т. ін.);

  • полярна структура- взагалі органічні речовини володіють дипольно-релаксаційною поляризацією і мають більші втрати (лавсан; капрон; гетинакс, і т. ін.);

2. Речовини c іонною структурою - втрати залежать від виду упаковки іонів в решітці:

  • кришталева структура з щільною упаковкоюі відсутністю домішок має втрати на електропровідність при підвищених температурах (кераміки; корунд; кам'яна сіль і т. ін.);

  • кришталева структура з нещільним пакуванням- ряд речовин з релаксаційною поляризацією (компоненти речовин що входять в склад кераміки і порцеляни);

3. Квазіаморфні речовини з іонною структурою - іони слабо зв’язані і вчиняють перескоки з одного осередку просторової структурної сітки в іншу, їх потенційні бар'єри обмежені. Рухи слабо зв’язаних іонів неоднакові внаслідок локальної неоднорідності матеріалу. Тому втрати в них визначаються часом релаксаційних процесів. При високих f виникають резонансні втрати (органічне скло).