Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
230_CONSP_EM_2010.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.33 Mб
Скачать

I. Електротехнічні матеріали.

ЕЛЕКТРОТЕХНІЧНІ - матеріали, що володіють певними властивостями по відношенню до електромагнітного поля.

A. По поведінці в магнітному полі ці матеріали поділяють на:

1. СИЛЬНОМАГНІТНІ- магнетики (феромагнетики) - матеріали, які здатні певним чином накопичувати, посилювати і проводити магнітну енергію всередині себе. Мають велику магнітну проникність і використовуються в якості магніто дротів і постійних магнітів.

2. СЛАБКОМАГНІТНІ- діамагнетики, парамагнетики - матеріали що володіють малої або негативної (не сприймають зовнішні магнітні поля) магнітною проникністю і використовуються в якості екранів від магнітних полів, і в інших випадках.

Б. По поведінці в електричному полі вони поділяються на:

1. ПРОВІДНИКОВІ- матеріали у яких сильно виявляється електропровідність при нормальній температурі;

2. НАПІВПРОВОДНИКОВІ- матеріали у яких сильна залежність питомої провідності від концентрації, виду домішок і зовнішніх енергетичних впливів;

3. ДІЕЛЕКТРИЧНІ- матеріали, електричні властивості яких мають здібності до поляризації і існуванні в них електростатичних полів.

Діелектричні матеріали бувають АКТИВНІ та ПАСИВНІ.

ПАСИВНІ- властивості діелектриків використають для застосування в якості ізоляційних матеріалів, що допускають як можливо малі витоки електричних зарядів. В цих випадках ДІЕЛЕКТРИЧНА ПРОНИКНІСТЬ матеріалу не грає особливої ролі, тому, що повинна бути можливо меншої і не вводити в схему паразитних ємностей. Якщо же діелектрик використовується в якості матеріалу для конденсаторів то Д/П-> можливо більша.

АКТИВНІ- їх властивостями можливо керувати за допомогою різноманітних зовнішніх впливів. До них відносні: сигнетодіелектрики, п'єзоелектрики, піроелектрики, люмінофори, матеріали для випромінювання і затворів в лазерній техніці, електрети та інші...

Умовно матеріали з різноманітним питомим опором можливо поділити на:

ПРОВІДНИКИ-< 10-5Ом*м;

ДІЕЛЕКТРИКИ-> 10+8Ом*м;

НАПІВПРОВІДНИКИ-= 10-5...10+8Ом*м.

Чіткої межі між значенням питомого опору різноманітних класів матеріалів немає. Деякі напівпровідники, при низьких температурах, ведуть себе як діелектрики. Діелектрики при сильному нагріванні, ведуть себе як провідники. Якісна відмінність полягає в тому що для металів провідний стан є основним, а для напівпровідників і діелектриків - схвильованим.

Розвиток радіотехніки зажадав створення матеріалів у яких фізико-механічні властивості об'єднані з внутрішніми високочастотними хвильовими коливальними процесами - це ВИСОКОЧАСТОТНІ МАТЕРІАЛИ.

Для порозуміння електричних, фізичних і хімічних властивостей матеріалів, причин їхнього старіння і тоді інше, потрібне знання їх хімічного і фазового складу, атомної структури, дефектів...

II. Конструкційні матеріали.

КОНСТРУКЦІЙНІ- матеріали роблять при впливі механічних навантажень. Основна їх роль - протистояти механічній дії, яка пов'язана з: вигином; крученням; розтягом; стиском і частково з корозійним впливом навколишнього середовища. До них відносяться більшість чорно-білих металів і сплавлень на їх основі. Дані матеріали йдуть на обробку різанням, тиском і хіміко-термічними впливами для отримання певних властивостей. Вони працюють в машинах і механізмах, в якості інструменту і деталей. Всі механічні сполучення і конструкції виготовлені з конструкційних матеріалів, до них відносні чавуни, криці, сплавлення на основі міді, алюмінію...