Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
230_CONSP_EM_2010.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.33 Mб
Скачать

IV.1.7. Пробій в газі, іонізаційний процес.

Пробій - явище утворення струмоведучого каналу в діелектрику під чинністю електричного поля. Мінімальна напруга, яка додана до діелектрика і приводить його до пробивання-> пробивна напруга Uпр. Електрична тривкість - мінімальна напруженість однорідного електричного поля яка приводить до пробивання діелектрику:

Епр=Uпр/h [кВ/m],

(27)

h - товщина діелектрика.

Механізм пробою:невелика кількість (+) і (-) частинок при впливі поля починають рухатись до електродів в залежності від знаку. При цьому частинка набуває енергії:

W=g*U,

(28)

Якщо поле достатньо однорідно то:

W=Е*L*g,,

(29)

а енергія достатньо велика, то відбувається збудження атомів і, в наслідок зіткнення, (-) електрон в атомі, переходить на більш подальшу орбіту, витрачуючи отриману енергію, а після цього вертається на своє місце. В цей момент схвильована частинка віддає отриману енергію в виді ФОТОНУ, яку може поглинуть інший атом або молекула і іонізуватися.

Така фотонна іонізація приводить до утворення газового проміжку з підвищеною провідністю (СТРИМЕРА). СТРИМЕР- іонізовані електронами лавиноподібні обсяги. Утворені фотони випереджають лавину і іонізують частинки газу, з утворенням нової лавину і. т.д. ін.. В кінцевому підсумку лавини зливаються утворюючи суцільний канал іонізованого газу, який перетворює зону в газорозряднуПЛАЗМУ.

[При насиченні простору іонами => 1012йонів/см3з’являється фотонна іонізація, електрони притягаються до (+) зарядам простору в головну частину позитивного стримеру. На шляху стримеру концентрація позитивних іонів зростає. Насичення електронами простору, яке заповнено (+) зарядами, перетворює цю область в провідну газорозрядну плазму. заповнений іонами перетворює зону в газорозряднуПЛАЗМУ. Під впливом ударів (+) іонів по катоду, з нього вилучаються електрони, які допомагають пробою.]

IV.1.7.1. Пробій газу в однорідному полі.

Можливо отримання між площинами електродів, а також сферами, якщо відстань між ними не більш їхнього діаметру. Нормальні умови: Епр=3.2 МВ/м при h=1см.

- При малих відстанях електрична тривкість збільшується, що пояснюється трудністю формування розряду.

Якщо Ртиск газу зростає, то зростає електрична тривкість Епр=> тому, що зменшується довжина вільного пробігу електрона. При дуже сильному розрядженні газу Pелектрична тривкість також росте Епр=> тому що зменшується число молекул газу в обсязі (немає вільних частинок).

- При постійному струмі і низькочастотному змінному струмі Uпр напруга пробивання майже однакова, однак при частотах понад: >>f=5*106Гц імовірність пробивання зростає в 1.5 рази на змінному струмі у порівнянні з постійним. Це пояснюється викривленням поля і утворенням об’ємистих зарядів [при звичайних умовах об’ємисті заряди встигають розчинитись, а при високій частоті не встигають].

IV.1.7.2. Пробій газу в неоднорідному полі.

Його особливість - виникнення часткового розряду в виді корони, в місцях поля з Hmax. При U збільшенні напруги корона переходить в ІСКРОВИЙ РОЗРЯД і ДУГУ.

При імпульсній чинності напруги тонкі плівки володіють поверхневою тривкістю: Епр=108КВ/м