Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tatarchenko_MR_SZ_ist_Ukr.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
352.77 Кб
Скачать

Тема 8. Україна у і половині хіх ст.

(2 години)

План

1. Соціально-економічний розвиток України у І половині ХІХ ст.

2. Суспільно-політичний розвиток Наддніпрянської України. Кирило-Мефодіївське братство.

3. Західноукраїнські землі у складі Австрійської імперії.

Питання для самоперевірки

1. Охарактеризуйте суспільно-політичний розвиток українських земель у першій половині ХІХ століття.

2. Що Ви знаєте про розвиток сільського господарства і промисловості України в першій половині ХІХ століття?

3. Назвіть характерні риси відродження української нації.

4. Які суспільні рухи виникли на території України в першій половині ХІХ століття?

5. Яким був соціально-економічний розвиток західноукраїнських земель в Австрійській імперії?

Література

  • Бойко О.Д. Історія України. – К., 2006.

  • Борисенко В.Й. Курс української історії. – К., 1997.

  • Гончарук П. С. Історія України з найдавніших часів до початку ХХ століття: курс лекцій. – К., 2005.

  • Грушевский М.С.Иллюстрированная история Украины. - К., 1997.

  • Гуржій І., Смолій В. Як почала формуватися українська нація. – К., 1991.

  • Історія України: нове бачення. У 2-х т. – Т.1. – К., 1990.

  • Крип’якевич І.П. Історія України. – Львів, 1990.

  • Литвин В. М. Історія України: Підручник. — К., 2006.

  • Полонська-Василенко Н.Д. Історія України. У 2-х т. – Т.2. – К., 1995.

Методичні поради

У першому питанні слід зазначити, що українські землі у першій половині ХІХ століття належали Російській та Австрійській імперіям. Для економічного розвитку цих територій характерними були: криза феодально-кріпосницької системи господарювання і розвиток товарно-грошових відносин.

Проаналізуйте ситуацію, яка склалася в сільському господарстві. Які категорії селян ви знаєте? Назвіть причини та наслідки деградації поміщицьких угідь? Охарактеризуйте процес поступової руйнації натурального господарства та еволюційний перехід господарської діяльності на рейки товарності та підприємництва.

Говорячи про промисловий розвиток країни, треба розкрити сутність промислового перевороту (середина 30-х років). Які галузі промисловості були найбільш розвинуті в Україні? Охарактеризуйте появу районів, що спеціалізувалися на виробництві певної промислової продукції. Що гальмувало розвиток капіталістичних відносин у промисловості і сільському господарстві?

Даючи відповідь на друге питання зверніть увагу на те, що перша половина XIX ст. стала періодом визрівання глибокої суспільно-політичної кризи в Російській імперії, внаслідок якої зародився політичний опозиційний рух. Цей рух знайшов своє організаційне оформлення в масонських ложах. Які масонські організації ви знаєте? Чим вони займалися і які цілі ставили перед собою?

Розкажіть про мету декабристських організацій. Чому декабристський рух вважають революційним виступом? Порівняйте програмні документи: “Руську правду” П. Пестеля і “Конституцію” М. Муравйова. Як вирішувалося українське питання у цих документах? Проаналізуйте невдачі виступу Чернігівського полку. Як ви вважаєте, чому виступ декабристів зазнав поразки?

Дайте характеристуку широкому селянському руху, що розгорнувся на українських землях в першій половині XIX століття Розкажіть про безкомпромісну боротьбу з поміщиками Кармалюка та його прибічників.

У середині 40-х років ХІХ століття український національний рух вступив у політичну стадію. У 1846 р. виникає Кирило-Мефодіївське товариство (братство). Чому це товариство історики називають першою українською політичною організацією? Назвіть її членів. Схарактеризуйте основні програмні положення цієї організації. Як було визначено місце і роль українського народу у тогочасному світі? В чому полягає заслуга членів Кирило-Мефодіївського братства?

Відповідаючи на третє питання розкажіть про те, що наприкінці XVIII століття імперія Габсбургів стала володаркою значної частини західноукраїнських земель. Після смерті Йосифа II (1790) в Австрійській імперії розпочався період реакції та згортання реформ. Поміщикам майже повністю вдалося відновити свої колишні права та привілеї. Як це позначилося на житті українських селян і як вплинуло на розвиток селянських господарств? Ці контрреформи на селі викликали реакцію селянських мас. В який формах селяни виражали свій протест? Розкажіть про опришківський рух.

На початку 30-х років XIX століття центром національного руху в Галичині став Львів, саме тут розгорнуло свою діяльність напівлегальне демократично-просвітницьке і літературне угруповання «Руська трійця». Назвіть склад цієї організації. Яку мету вони поставали перед собою і чим займалися? Що ви знаєте про літературно-науковий альманах «Русалка Дністрова»?

Зверніть увагу на активізацію суспільно-політичного розвитку західноукраїнських земель під впливом революційних подій у Австрійській імперії 1848-1849 роках. Розкажіть про політичні засади першої русько-української організації у Львові – Головної Руської ради. Які наслідки мали події революції 1848-1849 років у Західній Україні?

Дайте визначення термінам: буржуазія, модернізація, угіддя, промисловий переворот, романтизм, консолідація, маніфест.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]