Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tatarchenko_MR_SZ_ist_Ukr.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
352.77 Кб
Скачать

Тема 7. Україна уXviiі ст.

(2 години)

План

1. Гетьманування І.Мазепи. Конституція П.Орлика.

2. Обмеження української автономії урядом Російської держави протягом XVIІI ст.

3. Українські землі внаслідок поділів Польщі і російсько-турецьких війн.

Питання для самоперевірки

1. Якими були наслідки поразки революції для українського суспільства?

2. Охарактеризуйте поділ українських земель між сусідніми державамми.

3. Проаналізуйте взаємовідносини І. Мазепи та Петра І.

4.У чому виявився наступ царизму на автономні права України?

5. Що Ви знаєте про процес колонізації Півдня України у другій половині XVIII століття?

Методичні поради

Відповідь на перше питання слід розпочати із характеристики внутрішньої і зовнішньої політики гетьмана І.Мазепи. Що свідчить про те, що новий гетьман розпочав своє правління як політик промосковської орієнтації? Яку державу мріяв побудувати І. Мазепа? Чи планував Петро І ліквідувати гетьманщину та козацький устрій України? Чому у 1708 році під час російсько-шведської війни Мазепа перейшов на бік Карла ХІІ?

Після смерті І. Мазепи Козацька рада 1710 року обрала гетьманом в еміграції П. Орлика. Новообраний гетьман уклав зі своїми виборцями та запорозькими козаками договір, який дістав назву «Конституція прав і вольностей Війська Запорозького», або Бендерська конституція. Які зміни були внесені в модель державної структури і в пріоритети соціальної політики? Чи розширювалися демократичні засади суспільства? Які права Запорозької Січі були закріплені в Конституції П. Орлика? Чи згодні Ви з твердженням, що Конституція П. Орлика «випередила свій час»?

Даючи відповідь на друге питання наведіть факти, які свідчили про те, що у XVIII столітті російське самодержавство крок за кроком ліквідовувало українську автономію і приєднувало українські землі до Російської імперії. Яку роль в обмеженні автономних прав Гетьманщини відіграла перша і друга Малоросійської колегії?

Який опір чинили узурпаторській політиці Російської імперії українські гетьмани І. Скоропадський, П. Полуботок, Д. Апостол? Наведіть факти, що за останнього гетьмана К. Розумовського Гетьманщина переживала “золоту осінь” своєї автономії? Що Ви знаєте про реформи Катерини ІІ щодо остаточної ліквідації української автономії. Коли і чому була зруйнована Запорозька Січ? Які методи використовувала Катерина ІІ щоб підпорядкувати собі українські еліти?

Третє питання почніть з розповіді про соціально-економічне становище на українських землях у складі Польщі і Росії у другій половині XVIII століття. Охарактеризуйте ситуацію в міждержавних відносинах Росії, Польщі та Туреччини. Яке місце в них займала Гетьманщина?

Стратегічною метою імперської політики Росії було встановлення цілковитого контролю над правобережними землями України та над Північним Причорномор’ям і Приазов’ям. Це їй вдалося лише наприкінці XVIII століття внаслідок другого (1793) і третього (1795) поділів Польщі та позавершенні Російсько-Турецьких війн. Якими були наслідки участі українського населення у війнах Російсії з Туреччиною? Охарактеризуйте адміністративний поділ на українських землях після їхнього входження до складу Російської імперії. Яким було історичне значення об'єднання в межах однієї держави більшості українських земель (майже 80 % )?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]