Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tatarchenko_MR_SZ_ist_Ukr.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
352.77 Кб
Скачать

Тема 16. Україна у іі половині 1950-х – і половині 80-х рр.

(2 години)

План

1. Україна в умовах десталінізації (1953-1964 рр.).

2. Соціально-економічний та суспільно-політичний розвиток УРСР у період застою.

3. Дисидентський рух в Україні.

Питання для самоперевірки

1. Що передбачав процес десталінізації?

2. Охарактеризуйте приєднання Криму до УРСР.

3. Чи сприяла десталінізація активізації України на міжнародній арені?

4. Охарактеризуйте дисидентський рух в Україні.

5. Якими чинниками було зумовлене піднесення сільськогосподарського виробництва в період десталінізації?

Література

  • Бажан О. Г., Білоусько О. А., Власов В. С., Мицик Ю. А. Історія України: Навч. посіб. — К., 2006.

  • Баран В.К. Україна після Сталіна: нарис історії 1953 – 1985. – Львів, 1992.

  • Бойко О.Д. Історія України. – К., 2006.

  • Історія України / Кер. Ю.Зайцев. – Львів, 1996.

  • Історія України XX – початку XXI століття: Навч. посіб. / За заг. ред. В.А. Смолія. - К., 2004.

  • Кудряченко А. І. Політична історія України XX століття: підручник. – К., 2006.

  • Литвин В. Історія України. — К., 2010.

  • Остафiйчук В.Ф. Історія України: Сучасне бачення: Навч. посiб. – К., 2002.

  • Світлична В.В. Історія України. – К., 2002.

  • Україна багатопартійна. Програмні документи нових партій. – К., 1991.

  • Україна: друга половина 20 ст. Нариси історії. – К., 1997.

Методичні поради

У першому питанні слід зазначити, що початок лібералізації всього суспільного життя в СРСР був зумовлений смертю Й. Сталіна 5 березня 1953 року. Продовжіть відповідь розповіддю про те, як вплинув на хід десталінізації ХХ з’їзд КПРС, що відбувся у лютому 1956 року. Які зміни в Україні відбулися завдяки десталінізації? Охарактеризуйте критику культу особи Й. Сталіна.

Яка подія стала центральною під час відзначення 300-річчя возз’єднання України з Росією? Чи було розширено права УРСР після смерті Й. Сталіна? Як позначилася десталінізація на діяльності УРСР на зовнішній арені? Чи було реформовано управлінські структури в Україні? Чим було зумовлене різке піднесення сільськогосподарського виробництва в другій половині 1950-х років? Що вам відомо про розробку та реалізацію надпрограм у народному господарстві? За яких умов М. Хрущов став Головою Ради Міністрів СРСР? Які це мало наслідки? Що вам відомо про усунення М. Хрущова від влади?

Даючи відповідь на друге питання зверніть увагу на те, що новим керівництвом радянської держави було взято курс на “стабілізацію”. Що вам відомо про економічні реформи періоду “застою”? Охарактеризуйте радикальну трансформацію органів управління народним господарством, що розпочалася у жовтні 1965 року. Чим було вигідне переведення підприємств на систему госпрозрахунку? Якими були досягнення восьмої п’ятирічки? Чому реформи були згорнуті на початку 1970-х років?

Продовжіть відповідь розповіддю про те, якою була логіка розвитку командно-адміністративної системи в 1970-х роках. Що вам відомо про “культ сірості” в управлінні державою? Чомувідбулося злиття функцій партійного і державного апарату? З якими проблемами УРСР зіштовхнулася у соціальній сфері? Яким було історичне значення періоду “застою”?

Третє питання розпочніть розповіддю про те, що дисидентський рух в Україні зародився ще в середині 1950-х років. Охарактеризуйте створення і діяльність групи Левка Лук’яненка. Які ще об’єднання з’явилися в 1960-х роках? Що вам відомо про створення і діяльність Ініціативної групи захисту прав людини в СРСР? Які судові процеси проти дисидентів було організовано в першій половині 1970-х років? Чому поява в 1976 році Групи сприяння виконанню Гельсінських угод в СРСР вважається початком нового етапу в розвитку дисидентського руху? Проаналізуйте діяльність Української гельсінської групи. Які ще течії в українському дисидентському русі ви можете виокремити?

Дайте визначення термінам: лібералізація, пропагандистська кампанія, реабілітація, дисидент, децентралізація, інфраструктура, “хрущовська відлига”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]