Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tatarchenko_MR_SZ_ist_Ukr.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
352.77 Кб
Скачать

Тема 11. Епоха державного відродження України

(2 години)

План

1. Вплив Лютневої революції 1917 р. на події в Україні. Утворення і діяльність Центральної Ради.

2. Гетьманат П. Скоропадського: внутрішня і зовнішня політика. Директорія.

3. Суть громадянської війни. Причини поразки Української національно-демократичної революції.

Питання для самоперевірки

1. Назвіть причини проголошення автономії України.

2. Охарактеризуйте політичну діяльність М. Грушевського.

3. Що вам відомо про політику Тимчасового уряду щодо українських земель?

4. Назвіть сильні і слабкі сторони політики П. Скоропадського.

5. Чому Директорія втратила контроль над територією України?

Література

  • Бойко О.Д. Історія України. – К., 2006.

  • Винниченко В.К. Відродження нації. У 3-х ч. - К., 1990.

  • Історія України: нове бачення. У 2-х т. – Т.2. – К., 1990.

  • Кудряченко А. І. Політична історія України XX століття: підручник. – К., 2006.

  • Литвин В. Історія України. — К., 2010.

  • Нагаєвський І. Історія української держави XX ст. - К., 1993.

  • Революция на Украине: по мемуарам белых. - К., 1990.

  • Українська державність у 20 ст. – К., 1996.

  • Українська революція: здобутки і втрати в державотворчих змаганнях. – К.,1998.

Методичні поради

Перше питання теми розпочніть з розповіді про те, що одразу після Лютневої революції питання про самовизначення України опинилося в епіцентрі політичної боротьби. Обґрунтуйте відповідь. Розкажіть про утворення Центральної Ради та її політичний і соціальний склад. Проаналізуйте еволюцію поглядів Центральної Ради від автономістських до самостійницьких. Як Ви думаєте, чому після Лютневої революції в Україні переважали автономістські погляди?

Охарактеризуйте відносини Ради із Тимчасовим урядом. Що було проголошено у І та ІІ універсалах? Які події відбулися у жовтні 1917 року в Петрограді? У чому суть ІІІ універсалу Центральної Ради? Чому цей документ привів до війни із більшовиками?

Які історичні обставини зумовили прийняття Центральною Радою IV універсалу? Які наслідки мала угода, підписана у Бресті делегацією Центральної ради та делегацією Німеччини і Австро-Угорщини? Проаналізуйте помилки Центральної Ради. Розкрийте історичне значення діяльності Центральної Ради.

Друге питання почніть із висвітлення причин, які призвели до консолідації та активізації несоціалістичних сил України, лідером яких став почесний отаман Вільного козацтва генерал П. Скоропадський.

Схарактеризуйте історичні умови, у результаті яких 29 квітня 1918 року П. Скоропадський був проголошений гетьманом України. Розкажіть про успіхи внутрішньої політики уряду П. Скоропадського взагалі, й в галузі культури зокрема. Розкажіть про утворення Української автокефальної православної церкви. Порівняйте здобутки зовнішньої політики, яку здійснювали Центральна Рада та уряд Гетьманської держави. Зверніть увагу, що стабільність “Української держави” залежала від австро-німецьких збройних формувань. Чому українці виступали проти цих військ? Які, на Вашу думку, причини падіння гетьманату.

Слід продовжити розповідь про те, що 14 листопада 1918 року у Києві утворено верховний орган УНР – Директорію. Хто входив до її складу? Зверніть увагу, що внутрішня політика Директорії не мала чіткості і послідовності у зв’язку із складними історичними умовами, в яких вона діяла. У чому полягала суть розколу між членами Директорії? Розкажіть про орієнтири зовнішньої політики Директорії, її боротьбу із іноземними інтервентами, радянськими та білогвардійськими військами в Україні. З’ясуйте причини поразки Директорії.

При відповіді на третє питання згадайте, що громадянська війна розгорнулася між Добровольчою армією, армією адмірала Колчака, генерала, барона Врангеля та іншими військовими з’єднаннями «білих», — і частинами Червоної Армії. Охарактеризуйте утворення Доно-Кавказького союзу та діяльність “білих” генералів. Назвіть причини перемоги Червоної армії над білими військами, назвіть основні битви. Як червоним вдалося захопити Турецький Вал? Чому після цієї події війська Врангеля були приречені на поразку в Криму? Що вам відомо про махновський рух? Назвіть наслідки Громадянської війни. Необхідно запам’ятати, що підсумком цього складного процесу став новий розподіл українських земель між Польщею, Чехословаччиною, Румунією та Радянською Росією.

Яка подія сталася у Києві 22 січня 1919 року? Чому сьогодні цей день відзначається як день соборності України? З’ясуйте причини того, що ця подія залишилася символічною. Чим було обумовлене утвердження радянського режиму на українських землях. З’ясуйте причини поразки Української національно-демократичної революції, продемонструйте її історичне значення.

Дайте визначення термінам: громадянська війна, революція, універсал, Центральна Рада, самостійники, Генеральний секретаріат, Директорія.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]