Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tatarchenko_MR_SZ_ist_Ukr.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
352.77 Кб
Скачать

Тема 5. Українське козацтво

(2 години)

План

1. Причини виникнення українського козацтва. Формування козацтва як соціального стану.

2. Запорозька Січ: адміністративний устрій, функції, історичне значення.

3. Хотинська війна і козацтво. Козацько-селянські повстання наприкінці XVI - першої третини XVII ст.

Питання для самоперевірки

1. Назвіть причини виникнення козацтва.

2. Чи можна назвати Запорозьку Січ демократичною державою?

3. Які органи влади існували в Січі?

4. Хто розпочав Хотинську війну?

5. Що Ви знаєте про повстання К.Косинського та С. Наливайка?

Література

  • Авраменко А. М., Галушок В. Г., Бачинська О. А., Богиря А. М., Верстюк В. Ф. Історія українського козацтва: Нариси: У 2 т. – К., 2000.

  • Апанович О. Гетьман України і кошові отамани Запорозької січі. – К., 1993.

  • Бойко О.Д. Історія України. – К., 2006.

  • Голобуцький В. Запорозьке козацтво. – К., 1994.

  • Крип'якевич І.П. Історія України. - Львів, 1990.

  • Лановик Б.Д. Історія України: Навч.посiб. для вузiв. – К., 2000.

  • Литвин В. Історія України. — К., 2010.

  • Світлична В.В. Історія України. – К., 2002.

  • Уривалкін О. М Історія України (середина XIII - середина XVII ст.). - К., 2005.

  • Черкашина Н. К. Історія України: від давніх часів до сьогодення. – К., 2005.

  • Яворницький Д.І. Історія запорозьких козаків. У 3-х т. - К., 1990.

Методичні поради

Напочатку першого питання розкажіть про виникнення українського козацтва. З’ясуйте суть теорій походження козацтва. Що означає слово “козак”? Коли вперше з’являється цей термін в історичних джерелах?

Поява козацтва була пов’язана із складною історичною ситуацію, що склалася на українських землях. У зв’язку із цим розкрийте причини виникнення козацтва. Для себе чітко уявіть, які були утиски з боку Речі Посполитої у відношенні до різних категорій українського населення: селян, міщан, української шляхти, православного духовенства. Розкажіть про розселення і господарювання на Дикому Полі втікачів з різних частин країни.

Приділить увагу тому, що на початку ХVIІ століття козацтво існувало як новий соціальний стан, який був досить неоднорідний. Яка відмінність була між реєстровими, низовими, нереєстровими козаками?

Слід зазначити, що козацтво не мало писемних законів, користувалося усним звичаєвим правом. Розкажіть про звичаї і побут запорозьких козаків, їх військове мистецтво.

Друге питання слід починати із розповіді про першого гетьмана Запорозької Cічі – Дмитра Вишневецького, відомого в народі під іменем Байда. Розкрийте його роль у створенні Січі. Що представляла собою перша Запорозька Січ, де вона розташовувалася?

В історичній літературі Запорозьку Січ називають християнською козацькою республікою. Охарактеризуйте головні ознаки цієї держави: територію, державний устрій, адміністративно-територіальний устрій, військо, фінансову систему, міжнародні відносини, державну символіку. Яку роль відігравали на Січі січова рада, козацька старшина? Які обов’язки були у гетьмана і кошового отамана? Яку територію і кордони мала Січ? Що Ви знаєте про клейноди?

Третє питання почніть з інформації про те, що на початку 20-х років XVII століття загострилися відносини українського козацтва з польськими властями. Конфлікт призвів до Хотинської війни, в якій Польща отримала перемогу. Чому козаки програли? Якими були умови миру, що був укладений між українцями та поляками?

Продовжіть свій виступ розповіддю про те, що посилення феодально-кріпосницького і національного гноблення викликало опір українського народу. Схарактеризуйте цілі козаків і селян, що приймали участь у цих повстаннях. Розкажіть про повстання за схемою: дата повстання – ватажок – територія – хід повстання – результати. Чим відомі в історії К. Косинський і С. Наливайко? Проаналізуйте причини поразки повстань. Що Ви знаєте про “Ординацію Війська Запорозького реєстрового”? У чому полягає історичне значення козацько-селянських повстань XVІ- початку XVIІ століття?

Дайте визначення термінам: гетьман, Дике поле, кіш, клейноди, кошовий отаман, курінь, унія.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]