Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tatarchenko_MR_SZ_ist_Ukr.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
352.77 Кб
Скачать

Тема 15. Україна у 1945 – і половині 1950-х рр.

(2 години)

План

1. Адміністративно-територіальні зміни України у повоєнний період.

2. Радянізація західних областей України.

3. Особливості відбудови народного господарства. Культурне життя в Україні в 1940-х – на початку 50-х рр.

Питання для самоперевірки

1. Що Ви знаєте про територіальні зміни УРСР після Другої світової війни?

2. Які західноукраїнські організації і партії домагалися незалежності для України?

3. Що вам відомо про операцію “Вісла”?

4. Яким галузям економіки віддавалася перевага під час відбудови народного господарства?

5. Порівняйте радянську релігійну політики міжвоєнного і повоєнного періодів.

Література

  • Бажан О. Г., Білоусько О. А., Власов В. С., Мицик Ю. А. Історія України: Навч. посіб. — К., 2006.

  • Бойко О.Д. Історія України. – К., 2006.

  • Історія України / Кер. Ю.Зайцев. – Львів, 1996.

  • Історія України XX – початку XXI століття: Навч. посіб. / За заг. ред. В.А. Смолія. - К., 2004.

  • Кудряченко А. І. Політична історія України XX століття: підручник. – К., 2006.

  • Литвин В. Історія України. — К., 2010.

  • Остафiйчук В.Ф. Історія України: Сучасне бачення: Навч. посiб. – К., 2002.

  • Світлична В.В. Історія України. – К., 2002.

  • Україна багатопартійна. Програмні документи нових партій. – К., 1991.

  • Україна: друга половина 20 ст. Нариси історії. – К., 1997.

Методичні поради

Відповідь на перше питання почніть з розповіді про те, що наприкінці війни процес об'єднання українських земель та формування території України вступив у вирішальну фазу. Чому процес врегулювання територіального питання з Польщею був складним і тривалим. Які етнічні землі втратила Україна через підписання 16 серпня 1945 року договору щодо радянсько-польського державного кордону?

Охарактеризуйте вирішення питання Закарпатської України. Чому Чехословаччина розглядала цей край як невід’ємну частину своєї держави? Треба відзначити, що в закарпатському регіоні розгорнувся народний рух за возз'єднання з єдинокровними братами українцями. Як це вплинуло на процес возз’єднання Закарпаття з Україною? Коли було підписано договір між Чехословаччиною і СРСР про входження Закарпатської України до складу УРСР? Що вам відомо про вирішення територіального питання між СРСР і Румунією? Які території було передано УРСР? Яким було історичне значення об’єднання українських етнічних земель в складі УРСР?

На початку другого питання розкажіть про те, що процес відбудови у возз'єднаних районах УРСР проходив набагато складніше, ніж на сході республіки. Чому склалася така ситуація? Яких галузей економіки торкнулася модернізація протягом четвертої п'ятирічки в західних областях України? Які особливості мав процес індустріалізації в західному регіоні УРСР? Охарактеризуйте процес форсованої колективізації в повоєнній Західній Україні.

Продовжуючи відповідь зверніть увагу на те, що економічна модернізація потребувала значної кількості освічених кваліфікованих робітників. Як це вплинуло на розвиток освіти і науки в Західній Україні?

Поясніть чому місцеве населення, яке, як правило, висувалося на другорядні посади і могло певною мірою активно впливати на розвиток подій лише на рівні села або району? Охарактеризуйте ліквідацію Української греко-католицької церкви.

На початку третього питання охарактеризуйте збитки завдані війною УРСР. Як вплинув голод 1946-1947 років на процес відбудови народного господарства України? Чому, на вашу думку, характерною рисою відбудовчих процесів повоєнного періоду в СРСР була опора на внутрішні ресурси і сили? Чому ставка робилася на відновлення насамперед важкої промисловості? Яку роль відіграла командна систему у відбудовчих процесах в радянській державі?

Які завдання ставилися перед українським селом під час відбудови народного господарства? Чи можна стверджувати, що радянська економіка була відновлена у короткі строки? Назвіть ті українські підприємства, які було реконструйовано і ті, які було побудовано з нуля.

Дайте визначення термінам: демографічний потенціал, “холодна війна”, “план Маршалла”, греко-католики, саботаж, диверсія.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]