Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tatarchenko_MR_SZ_ist_Ukr.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
352.77 Кб
Скачать

Тема 17. Розпад Радянського Союзу. Україна на шляху до незалежності

(2 години)

План

1. Україна в період перебудови (1985-1991 р.). Основні етапи перебудови та їх зміст.

2. Соціальний та національний рух в умовах перебудови.

3. Декларація про державний суверенітет. Акт проголошення незалежності України.

Питання для самоперевірки

1. Назвіть причини початку “перебудови” в СРСР.

2. Чи можна вважати “перебудову” революцією згори?

3. Якими булла наслідки катастрофи на Чорнобильській АЕС?

4. Охарактеризуйте утворення Народного руху України.

5. Яким було історичне значення референдуму 1 грудня 1991 року?

Література

  • Бажан О. Г., Білоусько О. А., Власов В. С., Мицик Ю. А. Історія України: Навч. посіб. — К., 2006.

  • Бойко О.Д. Історія України. – К., 2006.

  • Історія України / Кер. Ю.Зайцев. – Львів, 1996.

  • Історія України XX – початку XXI століття: Навч. посіб. / За заг. ред. В.А. Смолія. - К., 2004.

  • Кудряченко А. І. Політична історія України XX століття: підручник. – К., 2006.

  • Литвин В. Історія України. — К., 2010.

  • Остафiйчук В.Ф. Історія України: Сучасне бачення: Навч. посiб. – К., 2002.

  • Світлична В.В. Історія України. – К., 2002.

  • Україна багатопартійна. Програмні документи нових партій. – К., 1991.

  • Україна: друга половина 20 ст. Нариси історії. – К., 1997.

Методичні поради

На початку першого питання слід зазначити, що трансформація радянського суспільства розпочалася з ініціативи влади. Скажіть, коли було проголошено курс на прискорення соціально-економічного розвитку країни? Далі слід зазначити, що на першому етапі “перебудови”, що охоплював 1985-1987 роки, відбувався процесс визрівання цього політичного курсу. Якими були характерні риси цього етапу? Яких кардинальних змін зазнала нова редакції програми партії, прийнята на лютневому ХХVII з’їзді КПРС в лютому 1986 року? Які недоліки радянської державної системи виявила аварія на ЧАЕС?

Продовжіть відповідь характеристикою другого етапу “перебудови”, який охоплював січень 1987 – літо 1988 року. Які завдання було поставлено на на січневому (1987) Пленумі ЦК КПРС, який поклав початок новому етапові перебудови? Що вам відомо про скидання консервативного баласту в кадровій політиці? Чому, на вашу думку, В. Щербицькому вдалося зберегти свою посаду? Зміщення центру рушійних сил перебудови зверху вниз відбулося на другому етапі “перебудови”, який охоплював літо 1988 – травень 1989 року. На XIX Всесоюзній конференції КПРС (червень – липень 1988 р.) було порушено питання про необхідність глибокого реформування політичної системи. Чи вдалося реалізувати ці завдання? На четвертому етапі, що охопив травень 1989 – лютий 1990 року відбулося розмежування та протистояння політичних сил. Що вам відомо про створення демократичних фронтів? Назвіть причини і наслідки шахтарських страйків? За яких умов було відмінено 6 статтю Конституції СРСР, яка проголошувала керівну і спрямовуючу роль КПРС у суспільстві?

Для п’ятого етапу (лютий – грудень 1990 р.) була характерною радикалізація народних мас. Назвіть причини збільшення напруги в суспільстві. Коли і як М. Горбачова було обрано Президентом СРСР? Чому вперше в історії України 15 травня 1990 року Верховна Рада почала працювати в парламентському режимі? Шостий етап (грудень 1990 – серпень 1991 р.) ознаменував кінець “перебудови”. Чому в команді М. Горбачова намітився поворот від демократії до політики “міцної руки”? Поясніть, чому в 1991 році валовий суспільний продукт в Україні знизився на 11,3%? Охарактеризуйте проведення березневого референдуму. Що вам відомо про підписання нового Союзного Договору?

Друге питання розпочніть з розповіді про те, що “перебудова” в СРСР стала потужним поштовхом до кардинальних перетворень в радянському суспільстві. Як вплинули, висунуті М. Горбачовим лозунги: “гласність” і “широка демократія” на подальший суспільний розвиток в УРСР? Що вам відомо про закриття, так званих, “білих плям” історії після початку “перебудови”? Яким чином катастрофа на Чорнобильскій АЕС вплинула на переосмислення суспільних порядків?

Починючи з літа 1987 року в УРСР розпочалося активне формування соціальної бази “перебудови”. Передусім це виявилося у появі неформальних організацій. Які організації ви знаєте і якою була їхня ідеологічна база? Що вам відомо про утворення Народного руху України? Що вам відомо про установчий з’їзд НРУ, який відбувся у вересні 1989 року? Які течії існували в НРУ? Охарактеризуйте діяльність Української Гельсінської спілки.

Далі слід зазначити, що політичний плюралізм сприяв розгортанню багатопартійності. Назвіть перші формально задекларовані політичні партії в УРСР. Як вплинуло відзначення злуки УНР і ЗУНР 21 січня 1990 року на активізацію політичного життя в Україні? Що вам відомо про голодування студентів 2 до 17 жовтня 1990 року в Києві? Які воно мало наслідки? Які політичні вимоги було висунуто на установчому з’їзді Всеукраїнської організації солідарності трудящих?

Відповідь на третє питання почніть з налізу причин прийняття Верховною Радою УРСР 16 липня 1990 року Декларації про державний суверенітет України. Якими були її основні положення? Як вплинула спроба консервативних сил взяти реванш в СРСР 19-21 серпня 1991 року на державне та суспільне життя в СРСР? Чому прийняття Верховною Радою України 24 серпня 1991 року Акта про незалежність було цілком закономірним? Охарактеризуйте переговори між Україною і Росією щодо юрисдикції Криму. Чому Україна парафувала Договір про економічне співтовариство? Що вам відомо про проведення всенародного референдуму та вибори президента 1 грудня 1991 року в Україні? Яким було історичне значення зустрічі президентів України, Росії і Білорусі 7-8 грудня 1991 року в Біловезькій пущі? Яким чином було утворено співдружність незалежних держав?

Дайте визначення термінам: політична свідомість, революція згори, “перебудова”, гласність, “білі плями” історії, референдум.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]