Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tatarchenko_MR_SZ_ist_Ukr.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
352.77 Кб
Скачать

Тема 18. Розбудова Української суверенної незалежної держави

(2 години)

План

1. Політичний розвиток Української незалежної держави. Конституція України.

2. Соціально-економічні реформи.

3. Основні напрями зовнішньої політики України. Культура України в умовах незалежності.

Питання для самоперевірки

1. Чи було українське суспільство готове до державотворчого процесу?

2. Визначте особливості процессу формування багатопартійної системи в Україні.

3. Назвіть основні пріорітети зовнішньої політики України.

4. У яких міжнародних організаціях приймає участь Україна?

5. Яке значення мало прийняття Конституції України для її державного будівництва?

Література

  • Бажан О. Г., Білоусько О. А., Власов В. С., Мицик Ю. А. Історія України: Навч. посіб. — К., 2006.

  • Бойко О.Д. Історія України. – К., 2006.

  • Історія України / Кер. Ю.Зайцев. – Львів, 1996.

  • Історія України XX – початку XXI століття: Навч. посіб. / За заг. ред. В.А. Смолія. - К., 2004.

  • Литвин В. Історія України. — К., 2010.

  • Остафiйчук В.Ф. Історія України: Сучасне бачення: Навч. посiб. – К., 2002.

  • Світлична В.В. Історія України. – К., 2002.

  • Україна багатопартійна. Програмні документи нових партій. – К., 1991.

  • Україна: друга половина 20 ст. Нариси історії. – К., 1997.

Методичні поради

Відповідь на перше питання почніть з аналізу чинників, які зумовили появу на політичній карті світу незалежної держави – України. Чому в українському суспільстві після розпаду СРСР переважали настрої невдоволення? Охарактеризуйте процес запровадження атрибутів державності в Україні. 11 жовтня 1991 року Верховна Рада затвердила концепцію оборони та розбудови Збройних сил України. З якими проблемами зіштовхнулася Україна на шляху створення національної армії?

Пріоритетним напрямом державотворчого процесу було формування трьох основних гілок влади — законодавчої, виконавчої та судової. Чи завжди українській владі вдавалося зберегти баланс між цими гілками влади. Обґрунтуйте відповідь. Охарактеризийте акцію “Україна без Кучми” і Помаранчеву революції. Які вони мали наслідки?

Напочатку другого питання охарактеризуйте природно-ресурсний потенціал України. Слід зазначити, що структурі природних ресурсів визначальну роль відіграють земельні, мінеральні, водні та лісові ресурси. До яких наслідків призвело тотальне одержавлення економіки в радянській Україні? Чи відомо вам, що в українській економіці існували істотні диспропорції у територіальному розміщенні виробничих сил? Як це впливало на подальший соціально-екномічний розвиток України? Охарактеризуйте рівень мілітаризованості української економіки. Як позначилося на екологічній ситуації в Україні перетворення її, ще в 1920-х роках, на одну з основних промислових баз СРСР? Чи вдалося Україні подолати ці труднощі? Коли Україна отримала статус держави з ринковою економікою? Чому, на вашу думку, рівень життя населення України на рубежі XX-XXI століть значно нижчий від світових стандартів? Що вам відомо про реформи освіти і медицини в Україні?

Третє питання почніть з того, що основні засади зовнішньої політики Української держави були закладені ще Декларацією про державний суверенітет України (липень 1990 p.). Який зовнішньополітичний курс там було окреслено? 2 липня 1993 року Верховна Рада України схвалила “Основні напрями зовнішньої політики України”. Які завдання зовнішньої політики України там було закріплено? Як впливає географічне розташування України на її зовнішню політику? У яких міжнародних організаціях Україна бере участь? Охарактеризуйте відмову України від ядерної зброї.

Проаналізуйте процесс втупу України до європейських структур. Коли було схвалено европейські прагнення України Европейським Союзом? Які чинники заважють України прискорити евроінтеграцію? Назвіть характерні риси співраці України з НАТО? Що вам відомо про взаємовідносини України з Росією та іншими сусідніми державами?

Продовжіть відповідь аналізом культурного процессу в пострадянському українському суспільстві. У чому полягав змість гасла духовного відродження України? У листопаді 1993 року Кабінет Міністрів затвердив программу “Освіта” (“Україна XXI століття”). Що вона передбачала? Що вам відомо про розвиток української літератури і книгодрукування? Охарактеризуйте розкол в українському православ’ї.

Дайте визначення термінам: інститут президента, державотворчий процес, корупція, громадянство, багатопартійність, майнова диференціація.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]