Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_AntonN-2.2 (2).docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
105.15 Кб
Скачать

2.2.Internet-ресурси для розвитку навичок аудіювання.

На сьогоднішній день в українському Internet з'явилося безліч курсів з вивчення іноземних мов online. При цьому, статус найпопулярніших і найпотрібніших міцно закріпився за курсами англійської мови. Це пояснюється багатьма факторами, як психологічними, так і багатьма іншими. Розроблено також і безліч методик вивчення мови. І якщо раніше викладачі і вчителі використовували в процесі навчання в основному фундаментальний і класичний методи, то сьогодні одним з найсерйозніших і всеосяжних методів вивчення іноземної мови став лінгвосоціокультурний метод, що припускає апеляцію до такого компоненту, як соціальна і культурна середа.

Прихильники цього методу твердо впевнені, що мова втрачає життя, коли викладачі та студенти ставлять метою оволодіти лише "млявими" лексико-граматичними формами. Наприклад, який вивчає англійську може спожити граматично правильне вираз The Queen and Her relatives, але британець насилу зрозуміє, що мається на увазі The Royal Family. Лінгвосоціокультурний метод включає два аспекти спілкування - мовне і міжкультурне. Мета вивчення мови за допомогою даного методу - полегшення розуміння співрозмовника, формування сприйняття на інтуїтивному рівні. Тому кожен студент, який обрав такий органічний і цілісний підхід, повинен ставитися до мови, як до дзеркала, в якому відображаються географія, клімат, історія народу, умови його життя, традиції, побут, повсякденне поведінка, творчість [5 ,16.].

Перший рядок у рейтингу популярності методик активно утримує комунікативний підхід, який, як випливає з його назви, спрямований на практику спілкування. Ця методика відмінно "працює" в Європі та США. З 4-х "китів", на яких тримається будь мовний тренінг (читання, письмо, говоріння і сприйняття мови на слух), підвищена увага приділяється саме двом останнім. Однак є й зворотний бік медалі: однообразність фраз і небагатий лексикон. Плюс маса граматичних помилок, і стає зрозуміло, що єдиний спосіб не уславитися, скажімо, так, нерозумним співрозмовником - підвищена увага до партнерів, знання етикету і постійне бажання вдосконалюватися [11].

Термін «аудіювання» означає слухання і розуміння іншомовної мови. У загальному плані аудіювання можна визначити як аналітико-синтетичний процес з обробки акустичного сигналу, результатом якого є осмислення сприйнятої інформації. Механізм аудіювання як процес розпізнавання слухових зразків дуже складний і поки до кінця не пізнаний. Є припущення, що він являє собою процес багатоступінчастого відображення мовного впливу. Аудіювання як вид комунікативної діяльності умовно можна розглядати в двох планах: 1) як складову частину мовного спілкування; 2) як відносно самостійний вид комунікації, коли потік мовної інформації направлений в одну сторону, наприклад, при прослуховуванні оповідання, озвученої мультимедиашоу, кіно, відеофільму [10, 56-57].

    1. Програмні курси і школи (ресурси).

Серед значного різноманіття online шкіл і курсів складно виділити одну або дві кращих, так як всі вони пропонують якісні послуги на будь-який смак, гаманець і кількість вільного часу. Якщо не гнатися за ціною і обсягом навчання, то можна скористатися ресурсами безкоштовних сайтів з непоганим кількістю матеріалів і можливостей. Спробуємо оцінити плюси і знайти мінуси в послугах, що надаються деяких ресурсів. Наприклад, Native English [11] пропонує користувачам матеріали з теорії (граматика англійської мови, список підручників з різних тем, науково-популярні статті та фонетика англійської мови) та практиці (читання, тести, ідіоми , скоромовки, анекдоти, топіки та тексти радіопередач Voice of America). Також на цьому сайті можна замовити фільми оригінальною мовою з субтитрами, прослухати аудіокниги та завантажити деякі корисні програми та словники. Всі матеріали, окрім фільмів і аудіокниг, доступні для скачування і абсолютно безкоштовні. До плюсів цього сайту можна віднести деякі аудіо-розділи з фонетики. Але оскільки темою нашого дослідження є виключно розвиток навички аудіювання, то відповідно з цим мінусів у даного ресурсу більше, так як присутня занадто мало аудіоелементов для прослуховування.

Наступне джерело - курси англійської Language Link компанії Distance Learning [6] - пропонують навчання в будь-який зручний час, 24 години на добу, завдання для читання, аудіювання, розмовна англійська, граматику і поповнення лексикону. До безперечних плюсів цієї програми навчання можна віднести озвучений словник, розважальний розділ ігор, форум, чати. Також можна ознайомитися з культурою країн мови, що вивчається, сленгом і ідіомами. Як і у всіх подібних проектах дистанційного навчання, дані курси припускають можливість проходження першого безкоштовного уроку, а так само повністю платне та безкоштовне навчання (як очного студента чи вільного слухача).

Один з найбільш великих проектів з навчання англійської online в Рунеті представлений на сайті [14], що є частиною школи [Language Link].-Режим доступу: www.languagelink.ru. Умови навчання такі ж, як і на інших ресурсах, але варто особливо відзначити зручний інтерфейс і безліч корисних розділів, як наприклад, поради з написання резюме англійською або з підготовки до важливого співбесіди та правила написання ділової кореспонденції. Там же можна перевірити свої знання і пройти пробні тести TOEFL або дізнатися, чи підходить вам дистанційне навчання. Є також можливість пройти пробний урок, причому в такому випадку ви отримаєте нехай і обмежений, але все ж доступ до матеріалів школи. У пробний урок включений online аудіо словник, ідіома дня (напр., one foot in the grave з аудіо вимовою), можна прослухати статті про культуру, кіно, музиці і книгах, змінюючи темп читання на свій розсуд. За допомогою цих матеріалів можна відпрацьовувати власну вимову і слухати мову носіїв. У розважальній частині уроку можна пограти в ігри зі словами, поспілкуватися зі студентами в чаті або обговорити вподобану тему на форумі.

При проходженні тесту на визначення рівня підготовки студента увага приділяється всіх основних розділах мови: лексиці, граматиці, читання, аудіювання, потім визначається рівень знання мови і пропонується пройти урок, наприклад на рівні Upper-Intermediate. Протягом уроку учневі пропонується проробити вправи у вигляді тесту. Проаналізувавши результати, система визначає прогалини в знаннях, і створює індивідуальну систему вправ для ліквідації цих прогалин. Кожен базовий урок складається з чотирьох розділів:

1) презентація активного словника уроку в тексті, який можна прослухати і прочитати

2) вправи по типу множинного вибору на опис картинки,

3) граматичні вправи

4) вправи на аудіювання.

Всі чотири розділи об'єднані однією спільною темою.

Звичайно ж шкіл дистанційного навчання мовам багато, ( в данній роботі розглянені лише деякі з них і побували тільки на одному уроці, але в загальних рисах вимоги та умови навчання на всіх ресурсах однакові незалежні ресурси.

На сайті –[Fonetiks.org]. –Режим доступу: http://www.fonetiks.org/ пропонується прослухати вимову 9 різних видів англійської: американського, британського, ірландського, шотландського, уельського, австралійського, канадського, індійського та південноафриканського. Також надається можливість прослухати вимову німецького, італійського, іспанського, французького та багатьох інших мов. Даний ресурс адаптований до використання практично для будь-якого рівня слухача, як для дітей 3 +, так і для їхніх батьків, студентів, вчителів та просто охочих правильно говорити на іноземних мовах.

На сайтi –[howjsay . com].- Режим доступу: http://www.howjsay.com - це online словник англійської та американської вимови слів і невеликих фраз, зібрано 2,284 найбільш вживаних слів англійської мови, проте це число поступово зростає і словник поповнюється новими словами і виразами.

За допомогою Randall's ESL Cyber ​​Listening Lab [7] можна прослухати невеликі діалоги на побутові теми, аудіо інтерв'ю та дискусії для підготовки до іспитів, лексичні уроки, спрямовані на розширення словникового запасу для певних життєвих ситуацій, а також тривалі діалоги та обговорення на різні теми. У кожному розділі містяться матеріали різного рівня складності (простий, середній, складний або середній, складний, дуже складний). До кожної аудіо темі додаються додаткові завдання (перед прослуховуванням, під час і після прослуховування).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]