Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_AntonN-2.2 (2).docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
105.15 Кб
Скачать

1.2. Роль Internet в сучасній системі освіти

Роль Internet в сучасній системі освіти тільки починає усвідомлюватися широкою педагогічною громадськістю України. Це пов'язано в першу чергу з дистанційною освітою, значущість якого для системи безперервної освіти, підвищення кваліфікації стала очевидною не лише на прикладі зарубіжного досвіду, але вже і власного. Розвиненим в технологічному відношенні країнам необхідні освічені висококваліфіковані фахівці, які володіють іноземними мовами, і особливо англійською. Знання та кваліфікація стають пріоритетними цінностями для людини. І роль інформаційного забезпечення освітнього процесу, в тому числі і засобами Internet стає більш очевидною [9, 1995:16].

Дистанційна форма навчання все більш актуальна в останній час. Вона стає все більш результативною завдяки розвитку інформаційних технологій. До переваг дистанційного навчання відноситься індивідуальний, гнучкий графік роботи, а отже, можливість вивчати іноземну мову в будь-який зручний для студентів час (з аудіозаписів, текстам, за допомогою лінгвістичних порталів), постійний контроль успішності, який викладачі здійснюють за допомогою спеціальних комп'ютерних програм (http :/ / www.english.language.ru/schools/sa96.html).

Основні функції Internet пов'язані з його мовними, інтерактивними і пошуковими послугами, а також з інформаційними ресурсами мережі, які можуть бути корисні при вивченні англійської мови. У наш час віщальні послуги представлені наступними прикладами:

  1. книги, методична література, газети, журнали в електронному вигляді англійською мовою;

  2. навчають англійській мові комп'ютерні програми;

  3. електронні бібліотеки, бази даних з англійської мови, інформаційні системи;

  4. навчальні електронні книги, довідкові файли, словники, довідники з англійської мови.

Ось деякі приклади інтерактивних послуг:

  1. Електронна пошта (e-mail) - це, без сумніву, найпоширеніший у світі комунікаційний сервіс. Люди з різних куточків світу відправляють один одному листи, використовуючи електронну пошту замість телефону та факсу для роботи, обміну новинами, чутками і файлами. Кожна система в Internet в тій чи іншій мірі підтримує поштовий сервіс; іншими словами, незалежно від того, який комп'ютер ви використовуєте, якщо він підключений до Internet, ви можете відправляти і отримувати пошту.

  2. Бесіди в реальному часі (chatting). Люди з віддалених куточків нашої планети ведуть між собою бесіди на різноманітні теми, причому часто співрозмовники живуть у різних містах, країнах, у них різні часові пояси, національності і колір шкіри. При цьому використовується IRC - Internet Relay Chat (трансляція розмов в Internet) [7,24-25].

Для того, щоб знайти потрібну інформацію в Internet, існують спеціальні пошукові системи (search engines), каталоги (directories) та покажчики (indices).

Під Internet-спілкуванням (або електронною комунікацією), таким чином, розуміється вербальна взаємодія в глобальній комп'ютерній мережі Internet. У західній літературі для позначення цього явища існує сталий термін «комунікація, опосередкована комп'ютером» (computer mediated communication) [6,13-14].

Всі зазначені послуги вже існують і досить добре розвинені в українськомовному Internet, що, однак, зовсім не виключає необхідності їх подальшого розвитку, вдосконалення та систематизації.

Серед інформаційних ресурсів мережі слід особливо виділити:

    1. курси дистанційного навчання англійської мови, що розміщуються на вітчизняних освітніх серверах (для системи підвищення кваліфікації, для вузів з окремих дисциплін, для школярів, для батьків);

    2. курси англійської мови, поєднувані з системою очного базового, поглибленого, поглиблено-профільного навчання;

    3. повністю мережеві курси англійської мови;

    4. курси англійської мови, суміщені з використанням портативних технологій (друковані навчальні посібники, відеокасети, CD-ROM диски, тощо.) [9,21].

В принципі майже всі елементи зазначеної інфраструктури в тій чи іншій формі існують в українському і зарубіжному Internet. Визначено роль і місце Internet в гуманітарній освіті, розроблено дидактичну систему, що відображає особистісно - орієнтований підхід в сучасній освіті, яка може бути використана, як в очному, так і в дистанційному навчанні (Ця форма навчання заохочується політикою нашої держави: у 2007 році Верховною Радою був підписаний наказ "Про затвердження Методики застосування дистанційних освітніх технології (дистанційного навчання) в освітніх установах вищого, середнього і додаткової професійної освіти України").

Зараз вже всі розуміють, що Internet володіє колосальними інформаційними можливостями і не менш вражаючими послугами. Internet створює унікальну можливість для вивчаючих англійську мову: він дозволяє користуватися автентичними текстами, слухати і спілкуватися з носіями англійської мови, тобто створює природне мовне середовище. Специфіка предмета "англійська мова" полягає в тому, що провідним компонентом змісту навчання англійської мови є не основи наук, а способи діяльності - навчання різних видів мовної діяльності - говоріння, аудіювання, читання, письма англійською мовою [12].

Слід мати на увазі і ще одну особливість при вивченні англійської мови. Система навчання повинна бути побудована таким чином, щоб учням була надана можливість знайомства з культурою країни досліджуваної мови, традиціями і звичаями, бути здатними до міжкультурної взаємодії [8,35].

Internet по своїх дидактичним можливостям, зрозуміло, з урахуванням програмного забезпечення та конфігурації комп'ютера може з різним ступенем ефективності вирішувати всі ці завдання. При вивченні англійської мови через Internet, його ресурси використовуються:

  • для включення автентичних матеріалів мережі (текстових, звукових) в програму навчання;

  • для самостійного пошуку інформації учнями в рамках роботи над проектом;

  • для самостійного вивчення англійської мови, ліквідації прогалин у знаннях, уміннях, навичках;

  • для самостійної підготовки до складання кваліфікаційного іспиту з англійської мови екстерном;

  • для систематичного вивчення певного курсу англійської мови дистанційно під керівництвом викладача.

  • Використовуючи інформаційні ресурси Internet, можна, інтегруючи їх у навчальний процес, більш ефективно вирішувати цілий ряд дидактичних завдань на уроці англійської мови:

  • формувати навички та вміння читання, безпосередньо використовуючи матеріали мережі різного ступеня складності;

  • удосконалювати уміння аудіювання на основі автентичних звукових текстів Internet і мультимедійних засобів;

  • удосконалювати вміння підтримувати діалоги і дискусії на основі проблемного обговорення матеріалів уроку англійської мови;

  • удосконалювати вміння писемного мовлення, індивідуально або письмово складаючи відповіді партнерам, беручи участь у підготовці рефератів, творів англійською мовою;

  • поповнювати свій словниковий запас лексикою сучасної англійської мови;

  • формувати стійку мотивацію іншомовної діяльності учнів на уроці на основі систематичного використання "живих" матеріалів, обговорення не тільки питань підручника, а "гарячих" проблем, що цікавлять всіх і кожного [5].

- Таким чином, учні можуть успішно працювати самостійно над вдосконаленням своїх знань в області англійської мови.

За більш ніж тридцятирічну історію існування Internet розвинувся у величезну за масштабами Мережу, більшу кількість ресурсів якої використовує англомовні матеріали. Це обумовлено тим, що сьогодні англомовне населення є одним з найбільших за чисельністю, а також країною виникнення Internet - США. Користувачі Мережі поступово трансформують мову на свій розсуд, винаходячи нові форми слів, які з віртуального простору переходять в реальне життя людей. І хоча роль Internet в сучасній системі освіти тільки починає усвідомлюватися, дистанційне навчання мовам вже отримало розвиток. Воно відкриває нові грані і можливості для самовдосконалення, і можливо, в майбутньому стане невід'ємною частиною навчання іноземним мовам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]