Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_AntonN-2.2 (2).docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
105.15 Кб
Скачать

Розділ 2 мережеві технології вивчення іноземних мов

2.1.Дістанціонное навчання англійській мові.

Немає сумніву в тому, що дистанційне навчання англійської мови відкриває нові можливості у навчанні та самообучении, значно розширюючи і інформаційний простір, та інформаційну сферу навчання. Використовуючи найсучасніші форми інформаційного обміну, системної і міжсистемної взаємодії, навчання на відстані надає нові механізми реалізації міжпредметних, міжнаукових і соціокультурних зв'язків.

У ході такого навчання учні повинні набувати і застосовувати знання. Організація самостійної діяльності учнів передбачає використання новітніх педагогічних технологій, що сприяють формуванню соціальних якостей особистості (вмінню виконувати різні соціальні ролі, вирішуючи складні пізнавальні завдання) [2,63].

Інформаційна сфера навчання англійської мови має бути необмеженою за обсягом і відкритою для інформаційної взаємодії, доступу та використання всіма суб'єктами освіти. З іншого боку, вона повинна бути обумовленою стандартами навчання, що координується системами навчання і керованої вчителями англійської мови. Тобто інформаційна сфера як середовище навчання англійської мови повинна мати потужне систематизоване ядро (базову середу навчання), яке породжує цю сферу і всі її інформаційні процеси і відносини [5,12].

Особистісно орієнтована система освіти передбачає зростання самостійності учня в якості її підсистеми. Дистанційне навчання англійської мови, що використовує мережеві технології та Internet, дозволяє реалізувати в повному обсязі інформаційні права всіх учасників навчального процесу, і зокрема, учня в якості інтелектуальної підсистеми освіти і в якості окремої соціальної системи [3,53-54].

Система контролю за засвоєнням знань і способами пізнавальної діяльності, умінням застосовувати отримані знання в різних ситуаціях повинна носити систематичний характер і будуватися як на основі оперативного зворотного зв'язку (повинна бути можливість звернення до викладача), так і відстроченого контролю [2,63].

Надаючи принципово нові засоби навчання, дистанційне навчання англійської мови відкриває і нові форми шкільного навчання. Проте значущість і роль засобів дистанційного навчання англійської мови в системі середньої освіти можна визначити тільки при розгляді їх у взаємозв'язку з усіма іншими засобами навчання - суб'єктними, друкованими, комп'ютерними (мультимедійними).

Учитель англійської мови як носія знань і, отже, засоби навчання не тільки передає свої знання і активізує всі компоненти системи навчання, а й відтворює зміст навчання англійської мови в доступному для сприйняття вигляді, допомагає систематизувати одержувану учнем інформацію і впровадити її в його особисте систему знань. Вихідна інформаційна система спочатку розкладається їм на складові елементи і відносини, потім відтворюється в голові учня. Друковані (книжкові) і комп'ютерні засоби навчання англійської мови містять моделі досліджуваних знань і є самостійними об'єктами навчання тільки в усіченій системі навчання - без вчителя [3,67].

Англійська online - це унікальна можливість отримати додаткову освіту або оновити свої знання не виходячи з дому. Комп'ютер із підключенням до Internet дозволить відвідувати уроки англійської мови у віртуальних школах, яких багато як в Рунеті, так і в Internet на інших мовах. Віртуальна дійсність Internet-технологій відтворює справжню атмосферу навчання в класі з учителем-професіоналом вдома або в офісі. З'являється можливість вивчати мову в затишній домашній обстановці в зручний час і в заданому темпі.

Подібний вид навчання (e-learning, тобто навчання за допомогою електронних носіїв інформації) широко практикується в усьому світі, завдяки ряду істотних переваг, а саме:

  1. гнучкість навчального графіка;

  2. відсутність необхідності фізично відвідувати навчальний заклад і витрачати час на дорогу;

  3. значна економія, тому що вартість такого навчання в кілька разів нижче вартості очного навчання;

  4. інтерактивність навчання, тобто можливість спілкування за допомогою Internet з реальним викладачем-професіоналом і з іншими однокурсниками;

  5. індивідуальний підхід до кожного студента.

  6. Весь процес навчання в подібній віртуальній школі побудований в режимі online. При цьому розробники намагаються враховувати всі необхідні вимоги до курсу вивчення англійської мови в дистанційній формі:

  7. створення проекту на базі сучасних Internet-технологій;

  8. використання мультимедійних можливостей комп'ютера;

  9. залучення навчальних матеріалів, створених носіями мови;

  10. забезпечення можливості спілкування учня з викладачем незалежно від місця їх знаходження та різниці в часі;

  11. організація віртуальних класів для учнів з відвідуванням уроків викладачем в реальному часі;

  12. можливість спілкування між однокласниками всередині групи;

  13. надання можливості виконати пробний урок до початку занять.

У програмі вивчення англійської мови online присутні кілька функцій, які забезпечують її інтерактивність. Наприклад, уроки-чати з викладачем та іншими учнями школи; форум, де можна обговорити різні актуальні теми; листування по електронній пошті з учителем і співрозмовниками; перевірка письмових завдань вчителем у режимі online; вбудований в програму дистанційного навчання табель успішності, що дозволяє учням коригувати свій індивідуальний темп навчання.

Всі ці функції створюють відчуття навчання в реальному класі, в якому не просто передають певний обсяг інформації, а допомагають зрозуміти, структурувати, запам'ятати новий матеріал із залученням раніше вивченого. При цьому досвідчений викладач організовує, спрямовує і контролює навчальний процес, стимулюючи інтерес до навчально-пізнавальної діяльності [15].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]