Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_AntonN-2.2 (2).docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
105.15 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації

Дніпропетровське територіальне відділення МАН України

Відділення: англійська мова

Секція: аудiювання

ВИВЧЕННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ В МЕРЕЖI INTERNET:

РОЗВИТОК АУДIЮВАННЯ

Роботу виконав:

Нестеренко Антон Андрійович,

учень 11 класу

Комунального закладу освiти ‘Гiмназiя №3’

Науковий керівник:

Вчитель англійської мови Скіпакевич Тетяна Анатоліївна, вчитель першої кваліфікаційної категорії

Дніпропетровськ – 2014

ЗМІСТ

ВСТУП 2

РОЗДІЛ 1 6

МЕРЕЖА INTERNET І СУЧАСНА СИСТЕМА ОСВІТИ 6

1.1. Історичні передумови виникнення Internet та її вплив на сучасну англійську мову 6

1.2. Роль Internet в сучасній системі освіти 8

РОЗДІЛ 2 14

МЕРЕЖЕВІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИВЧЕННЯ ІНОЗЕМНИХ МОВ 14

2.1.Дістанціонное навчання англійській мові. 14

2.2.Internet-ресурси для розвитку навичок аудіювання. 17

2.3.Програмні курси і школи (ресурси). 19

2.4.Автентичні матеріали. 22

ВИСНОВОК 24

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ. 25

ДОДАТКИ 27

ВСТУП

Важко уявити собі наше життя без комп'ютера. Він впливає на самі різні аспекти діяльності людини: перетворює сферу виробництва, трансформує соціальні структури, видозмінює взаємодію людей один з одним. Об'єднання комп'ютерів у мережу і виникнення Internet сприяло формуванню сфери Internet-спілкування, яка породжує нові моделі вербальної взаємодії, характеризується особливими нормами мовної поведінки учасників. Internet схожий на живий організм, схильний до постійних змін і мутацій, що складається з найбільшої в світі мережі комп'ютерів.

На сьогоднішній день спілкуванню в Мережі присвячено значна кількість досліджень. Більша частина ціх робіт спрямована на визначення особливостей електронної комунікації, її зв'язків з іншими сферами людського спілкування, виявлення жанрової специфіки і т.д. Примітно також, що роботи, виконані на матеріалі англійської мови, займають домінуюче положення в загальному обсязі досліджень, присвячених даній темі.

Протягом останніх років в динаміці зростання користувачів Internet відзначається цікава тенденція: в Україні практично досягнутий той рівень проникнення глобальної мережі, після якого темпи зростання стають меньш вражаючими

(ДОДАТОК А).

Водночас, неангломовні користувачі все активніше освоюють мережу, приносячи в електронну комунікацію власні лінгвокультурні особливості. Найбільше зростання числа користувачів в 2009 році зафіксований в Китаї, Німеччині, Південній Кореї, Японії. У той час як в США кількість користувачів Internet, навпаки, скоротилося на 5%. За статистикою на 30 червня 2011 року найбільшу зростання числа користувачів Internet був відзначений в Азії та Африці: у цих країнах ресурсами світової мережі цікавляться понад 400 мільйонів осіб, що в сумі складає 40% всіх користувачів Мережі [9].

У Українi спостерігається помітне зростання користувачів Internet, і зокрема тих, хто використовує Мережу для вивчення іноземних мов. До кінця 2014 року в Українi було зафіксовано 17,5 млн користувачів.

Обширний і унікальний мовний матеріал, що надається Internet, дозволяє значно прискорити процес вивчення мови. Глобальність інформаційних змін «натякає» на необхідность перегляду підходів до освіти в цілому. Сучасний розвиток науки, її звільнення від стереотипів та інноваційна спрямованість вимагає творчої інтеграції сучасних підходів у системі вищої освіти. Інформатизація системи освіти в цілому - процес забезпечення сфери освіти теорією і практикою розробки та використання нових інформаційних технологій, орієнтованих на реалізацію психолого-педагогічних цілей навчання, - належить до числа найважливіших напрямків процесу інформатизації освітнього простору сучасного суспільства [1,15].

Актуальність і новизна даної роботи полягає в зіставленні різних матеріалів і ресурсів глобальної мережі Internet. В силу того, що сьогодні банк даних Мережі містить мільйони мегабайт інформації, дана робота може полегшити пошук потрібних сторінок, присвячених темі дистанційного вивчення мов, і зокрема розвитку навичок аудіювання. Оскільки цей тип освіти отримує все більший розвиток, це зумовило вибір теми дослідження.

Поставлена ​​мета, у свою чергу, потребує вирішення ряду завдань:

- вивчення теоретичних матеріалів, присвячених проблемі дослідження (вивчення англійської мови в Мережі і розвиток навичок аудіювання);

- аналіз практичного використання програмних та автентичних матеріалів у процесі навчання аудіювання;

- аналіз взаємодії Internet та сучасної системи освіти, а також її вплив на трансформування англійської мови.

Цілі і завдання даної курсової роботи визначили вибір методів дослідження:

  • критичний аналіз спеціальної літератури;

  • вивчення та аналіз матеріалів, що використовуються в практичній частині;

  • підбір ресурсів і матеріалів за допомогою пошукових систем.

Об‘єктом дослідження є Internet-ресурси для розвитку навичок аудіювання,Програмні курси і школи.

Предметом дослідження у даній науковій роботі є критичний матеріал спеціальної літератури та тенденції розвитку інтернет.

Практичне значення роботи полягає у можливості внести її матеріали у розвиток освіти в Україні ,також у викаристанні практичних навичок на уроках англійської мови.

Структура роботи. Робота складається зі вступу, двох розділів, висновків, списку використаної літератури.

У вступі розповідається про актуальність дослідження, визначаються мета, завдання, методи дослідження, його предмет, об‘єкт, практичне значення.

У першому розділі роботи розглядаються історичні передумови виникнення глобальної мережі та роль Internet в сучасній системі освіти.

У другому розділі дослідження визначаються ресурси,які спрямовані на удосконалення навичок аудіювання ,переваги інтернет освіти, програмні курси і школи, а також розкривається практичне застосування набутих навичок.

У висновку роботи ми підводимо підсумки щодо проведеного дослідження.

Розділ 1 мережа internet і сучасна система освіти

1.1. Історичні передумови виникнення Internet та її вплив на сучасну англійську мову

Почнемо з того, що глобальна мережа Internet вперше з'явилася в США, що багато в чому визначає мовний вибір Web-сторінок. Ідея створення комунікації комп'ютерів всередині глобальної мережі вперше прийшла в голову викладачеві Массачусетського Технологічного Інституту Дж. Ліклайдера. Описані в його статтях можливості зацікавили військових і, вже через два місяці після виходу серії заміток, Ліклайдер очолив дослідний проект. Результатом його роботи стало з'єднання двох комп'ютерів в різних штатах в 1965 році. Ця мережа отримала назву ARPANET (Advanced Research Projects Administration Net), розроблена Міністерством оборони США в 1969 році з метою створення надійного з'єднання з підрядниками, які виконували військові замовлення, серед яких було багато університетів. Абревіатура ARPA в перекладі на Украiнською мову розшифровувалася як Управління Передовими Дослідницькими проектами, і за нею ховався відділ Міністерства оборони, що відповідав за субсидування наукових робіт [7,34].

Сьогодні ця організація відома під назвою DARPA - Defense Advanced Research Projects Administration (Управління передовими дослідницькими проектами оборони). Спочатку ARPANET була невеликою і об'єднувала всього три комп'ютери в Каліфорнії з комп'ютером, що знаходився в штаті Юта, але незабаром вона розрослася, охопивши цілий континент. На початку 80-х мережа ARPANET виросла в Internet - групу пов'язаних між собою локальних мереж, що з'єднують різні освітні та дослідницькі установи, що знаходяться під керівництвом NSF - National Science Foundation (Національне наукове товариство). До 1990 року стало ясно, що Internet буде жити. У зв'язку з цим DAPRA і NSF дали дозвіл на використання Internet комерційними організаціями, що і призвело до сьогоднішньої її структурі. Деякі мережі були створені і належали іншим компаніям, але згодом вони були об'єднані в одну єдину глобальну мережу Internet [4].

Дев'ять з десяти комп'ютерів, підключених до мережі Internet, знаходяться в англомовних країнах, і більше 80% всіх домашніх сторінок в мережі написані англійською мовою. Близько 90% усіх міжнародних організацій використовують англійську мову як основну, або як один з їхніх основних робочих мов. В даний час жодна мова не займає таке положення в світі як англійська [4,13].

Настільки висока популярність англійської мови підтверджується також і тим, що англіською розмовляють більш ніж 2 млрд. чоловік по всьому світу. В Internet же присутні лише 365,893,996 неангломовних користувачів, що, однак, становить за даними internetworldstats.com 31% всіх користувачів.

(ДОДАТОК Б)

За різними оцінками більше половини світового населення буде здатна спілкуватися англійською мовою до 2050 року. Однак, швидше за все ця нова форма "Язика Світу" буде значно відрізнятися від тієї, до якої ми звикли.

Internet продовжує вносити свій вклад в розвиток англійської мови. Завдяки йому в англійській мові з'явилися такі слова, як "podcast" (цифровий запис радіо і інших програм, яку можна завантажити з Internet для прослуховування в offline) і "phishing" (фішинг - різновид шахрайства в Інтернеті) [13].

Сьогодні Internet-сленг перетворився на самостійну лексичну групу жаргонізмів. Користувачі глобальної мережі спрощують написання слів для більш швидкого їх набору і вимови, а деякі навіть складають словники як англійських абревіатур, так і українців. Примітний той факт, що ці скорочення досить часто використовуються і в реальному житті, а не тільки на просторах Мережі. Ось приклад одного з таких словників, складений Стівом Гроссманном- Chatter's Jargon Dictionary [2]. Автор почав складати його ще в 1996 році, і на даний момент словник містить 248 найбільш уживаних скорочень, що використовуються в чатах і online іграх:

  1. AFAIK As Far As I Know (Наскільки я знаю)

  2. AFK Away From Keyboard (Відійшов)

  3. BBL Be Back Later (Повернуся пізніше)

  4. BTW By The Way (До речі кажучи)

  5. CYAL8R See You Later (Seeyalata) (Побачимося пізніше)

  6. GNSTDLTBBB Good Night, Sleep Tight, Don't Let The Bed Bugs Bite (Побажання спокійної ночі)

  7. MHO In My Humble Opinion (На мою скромну думку) і т.д.

Також в Internet можна знайти словник скорочень, що використовуються в ICQ, словник хакерського жаргону, словники термінів і скорочень, пов'язаних з Internet та багато іншого.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]