Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_Tema_12.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
54.27 Кб
Скачать

Тема. 12 Облік розрахунків за зобов'язаннями

1.Сутність розрахунків за зобов'язаннями

Для обліку розрахунків з кредиторами Планом рахунків передбачені рахунки:

61 «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями»;

63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками»;

64 «Розрахунки за податками й платежами»:

65 «Розрахунки за страхуванням»:

66 «Розрахунки з оплати праці»:

67 «Розрахунки з учасниками»

68 «Розрахунки за іншими операціями».

Зодов'язання - це заборгованість підприємства, яка виникла в результаті минулих подій і погашення якої, як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди.

Згідно П(С)БО 11 зобов'язання класифікуються на підставі тривалості періоду, протягом якого вони повинні бути погашені:

- поточні — зобов'язання, які будуть погашені протягом операційного циклу підприємства (12 місяців з дати балансу):

- довгострокові —зобов'язання, які не є поточними зобов язаннями;

- забезпечення це зобов'язання з невизначеними сумою або часом погашення на дату балансу (оплата відпусток працівникам, додаткове пенсійне забезпечення, виконання гарантійних зобов'язань, реструктуризація тощо);

Для визначення балансової вартості зобов'язань використовуються такі види оцінок:

- справжня вартість - дисконтована сума майбутніх платежів (за вирахуванням суми очікуваного відшкодування), яка, як очікується, буде необхідна для погашення зобов'язання у процесі звичайної діяльності підприємства; застосовується для оцінки довгострокових зобов'язань;

- вартість погашення {розрахунку, платежу) - це недисконтована сума грошових коштів або їх еквівалентів, яка, як очікується, буде сплачена для погашення зобов'язань у ході звичайної діяльності підприємства; застосовується для оцінки поточних зобов'язань.

2. Облік кредитів банків, облік поточної заборгованості за довгостроковими зобов'язаннями

Кредит - це економічні відносини, що виникають між кредитором і позичальником з приводу одержання останнім позики в грошовій або іншій формі на умовах повернення з певний строк зі сплатою відсотку.

Короткострокові кредити обмежені 1 роком, середньострокові - 1-3 роки, довгострокові - понад 3 роки.

Облік розрахунків по довгострокових позиках ведеться на пасивному рахунку 50 «Довгострокові позики». По кредиту відображуються суми одержаних довгострокових позик, а також переведення короткострокових (відстрочених), по дебету - погашення заборгованості за ними та переведення до поточної заборгованості за довгостроковими зобов'язаннями. Аналітичний облік ведеться за позикодавцями (банками) в розрізі кожного кредиту (позики) окремо та строками погашення кредиту (позик).

Для обліку короткострокових позик призначено пасивний рахунок 60 «Короткострокові шийки». По кредиту рахунку відображуються суми одержаних кредитів і позик), по дебету — сума їх погашення та переведення до довгострокових зобов язань в разі відстрочення кредитів (позик). Аналітичний облік ведеться за позикодавцями (банками) в розрізі кожного кредиту (позики) окремо та строками їх погашення.

Синтетичний облік довгострокових і короткострокових позик (рахунки 50 і 60) ведеться у Журнал-ордері № 2 с.-г.

Для узагальнення інформації про стан розрахунків за поточними зобов'язаннями, переведеними зі складу довгострокових, при настанні строку погашення протягом 12 місяців з дати балансу призначено пасивний рахунок 61 «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями». По кредиту відображується та частина довгострокових зобов'язань, яка підлягає погашенню протягом 12 місяців з дати балансу, по дебету - погашення поточної заборгованості, її списання тощо.

Аналітичний облік ведеться за кредиторами і видами заборгованості. Синтетичний облік поточної заборгованості за довгостроковими зобов'язаннями здійснюється в Журнал-ордері № З Г с.-г.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]