Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_Tema_12.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
54.27 Кб
Скачать

3. Облік розрахунків з постачальниками і підрядниками

Постачальники - це юридичні або фізичні особи, які здійснюють постачання ТМЦ (сировини, палива, матеріалів, зап. частин, МШП), що надають послуги (подачу електроенергії, газу, води тощо), виконують роботи (поточний і капітальний ремонт основних засобів тощо).

Підрядники - це спеціалізовані підприємства або фізичні особи, які виконують будівельно-монтажні роботи при спорудженні об'єктів на підставі договорів підряду на капітальне будівництво.

Договір (контракт) купівлі-продажу - це комерційний --документ.; яким оформлено торговельну угоду і в якому міститься письмова угода сторін про поставку товарів - зобов'язання продавця передати певне майно у власність покупця та зобов'язання покупця прийняти це майно і сплатити за нього певну грошову суку.

Позови про виявлені недоліків в роботі, виконаній за договором підряду, можуть бути пред'явлені замовником у такі терміни:

- протягом трьох років - з приводу недоліків у будовах і спорудах, які не могли бути виявлені при звичайному прийманні роботи (приховані недоліки), якщо однією зі сторін є громадянин;

- протягом одного року з приводу прихованих недоліків в іншому майні;

- протягом шести місяців з приводу інших явних недоліків.

Зобов'язання з постачання товарів вважається виконаним у момент фактичної передачі товарів покупцеві та переходу права власності на товари покупцеві.

У момент приймання товарів можуть бути виявлені такі види розбіжностей:

- нестача у межах норм природної втрати в дорозі;

- нестача з вини постачальника;

- нестача з вини особи, яка супроводжує вантаж, тощо.

У разі виявлення якісних недоліків товарів покупець повинен скласти Акт, який буде підставою для пред'явлення претензій продавцеві.

Надходження товарів від постачальників оформляється на підставі товарно-транспортних накладних (ТТН), рахунків-фактур, вантажних митних декларацій тощо.

Приймання виконаних підрядником робіт і послуг оформляється Актами прийому робіт (послуг), у яких наводяться відомості про обсяг, якість і терміни виконаних робіт (послуг) та їхню вартість. Послуги автотранспорту оформляються товарно-транспортними накладними, квитанціями, замовленнями тощо. Належним чином оформлені документи підписуються стороною, яка передає, і стороною, яка приймає.

Матеріальні цінності, а також нематеріальні активи відпускаються покупцям тільки за Довіреністю. Забороняється відпускати цінності у випадках:

- подання довіреності, виданої з порушенням встановленого порядку заповнення або з незаповненими реквізитами:

- подання довіреності, яка має виправлення і помарки, що не підтверджені підписами тих же осіб, які підписали довіреність;

- відсутності у довіреної особи вказаного у довіреності паспорта або іншого документа, що засвідчує довірену особу;

- закінчення строку дії довіреності

- одержання повідомлення підприємства-одержувача цінностей про анулювання довіреності

Для узагальнення інформації про розрахунки з постачальниками і підрядниками передбачено пасивний рахунок 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками». По дебету відображаються суми оплати рахунків і заліків за заздалегідь виданими у встановленому порядку авансами; оплачені ТМЦ, що знаходяться в дорозі або не вивезені зі складів постачальників (відображають як дебіторську заборгованість). По кредиту — вартість ТМЦ, що фактично надійшли, прийнятих робіт, спожитих послуг у кореспонденції з дебетом рахунків обліку цих цінностей або відповідних затрат. Сальдо відображається розгорнуто: дебетове наводиться з активі Балансу, а кредитове - в пасиві.

Аналітичний облік розрахунків з постачальниками і підрядниками ведуть за кожним окремо пред'явленим рахунком, за кожним постачальником і підрядником.

Синтетичний облік розрахунків з постачальниками та підрядниками ведеться в Журналі ордері № 3 В с.-г. та відомості, де на кожну організацію відведено окремий рядок. Записи в Журнал-ордері № З В с.-г. та відомості за виконані підрядником роботи і надані послуги проводять на підставі розрахункових документів у міру їх приймання. Заборговані підрядником суми показують у кореспонденції з дебетом рахунків, на яких повинні бути віднесені відповідні витрати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]