Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_Tema_12.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
54.27 Кб
Скачать

4 Облік розрахунків з різними кредиторами

Податок (здір, обов'язковий платіж) до бюджетів та до державних цільових фондів - це обов'язковий внесок до бюджету відповідного рівня або державного цільового фонду, здійснюваний платниками у порядку і на умовах, що визначаються законами України про оподаткування.

Державні цільові фонди - це фонди, які створені відповідно до законів України і формуються за рахунок визначених законами України податків і зборів (обов'язкових платежів) юридичних та фізичних осіб.

Для узагальнення інформації про розрахунки підприємства з усіма видами платежів до бюджету, включаючи податки з працівників підприємства, та за фінансовими санкціями, що мають бути перераховані до бюджету, призначено пасивний балансовий основний рахунок 64 «Розрахунки за податками й платежами». По кредиту рахунку 64 відображуються нараховані платежі до бюджету, суми податкових зобов'язань; по дебету - належні до відшкодування з бюджету податки, їх сплата, списання, сума податкового кредиту. Аналітичний облік розрахунків за податками й платежами ведеться за їх видами. Для обліку розрахунків з бюджетом використовують Журнал-ордер № З Г с.-г. і відомість, де зобов'язання записують за їх видами за місяць і з початку року. У відомості на кожний вид платежів відводять рядок. Загальний підсумок Журнал-ордеру № З Г с.-г. переносять в Головну книгу.

Загальнообов'язкове державне соціальне страхування - це система прав, обов'язків і гарантій, яка передбачає надання соціального захисту, що включає матеріальне забезпечення громадян у разі хвороби, повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старост: та в інших випадках, передбачених законом, за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати страхових внесків власником або уповноваженим ним органом (роботодавець), громадянам, а також бюджетних та інших джерел, передбачених законом.

Облік розрахунків з органами страхування підприємства ведуть на рахунку 65 «Розрахунки за страхуванням». Заборгованість страховим організаціям погашається шляхом перерахування коштів з кредиту рахунка 31 «Рахунки в банках» в дебет субрахунка 65. Аналітичний облік по рахунку ведеться по окремих договорах страхування. При журнально-ордерній формі обліку всі операції по обліку розрахунків по соціальному страхуванню і соціальному забезпеченню зосереджені в Журналі-ордері 5Б с.-г. та відомостях.

Для обліку заборгованості учасників за внесками до статутного капіталу призначено рахунок 46 «Неоплачений капітал». Для узагальнення інформації про розрахунки з учасниками та засновниками підприємства, що пов'язані з розподілом - прибутку призначено пасивний рахунок 67 «Розрахунки з учасниками». За кредитом рахунка 67 відображується збільшення заборгованості підприємства перед засновниками та учасниками, за дебетом — її зменшення (погашення), у тому числі реінвестування доходів тощо.

Для обліку розрахунків за іншими операціями призначено пасивний рахунок 68 «Розрахунки за іншими операціями». На рахунку 63 «Розрахунки за іншими операціями» ведеться облік розрахунків за операціями, що не можуть бути відображені на рахунках 63-67.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]