Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
namefix.docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
66.25 Кб
Скачать

За формою оголошення бувають:

  • писані

  • мальовані

  • друковані в газетах, журналах, на окремих аркушах.

До них належать також афіші, що рекламують кінофільми, концерти, вистави тощо.

Окрім чіткої мови, важливості теми, цікавості змісту в оголошеннях велике значення має оформлення: використання різних шрифтів, добір кольорів, симетричність розташування повідомлень, а по радіо і телебаченню - час повідомлень, чіткість вимови, оригінальність композиції тексту.

Оголошення бувають як окремих організацій, підприємств, державних установ, навчальних закладів, так і приватних осіб.

Анотація - стисла характеристика змісту книги, статті.

Вона допомагає, наприклад, під час першого ознайомлення з книгою, а також під час добору та вивчення літератури з певного питання.

У кінці анотації обов'язково зазначають коло читачів, яким рекомендовано роботу.

Рецензія - це критичний відгук на художній, науковий або інший твір з метою рекомендації його до друку, захисту. Вона обов'язково містить зауваження, пропозиції та висновки фахівця щодо поданої на розгляд роботи.

Відгук - це висновки уповноваженої особи (кількох осіб) про наукові роботи, фільми, вистави. За формою рецензія і відгук дуже близькі й мають такі реквізити:

1) назва документа;

2) заголовок, що містить: - повну назву роботи; - прізвище та ініціали її автора; - видавництво та рік публікації; - кількість сторінок;

3) текст, що містить: - загальну характеристику теми, проблеми, роботи, яка є предметом аналізу, обґрунтування її актуальності; - стислий виклад змісту роботи; - критичні зауваження, висновки з пропозиціями;

4) підпис, що завіряється печаткою;

5) дата.

Телеграма - це вид кореспонденції з гранично стислим текстом, призначений для термінового інформування когось про щось.

Текст телеграми містить лише словесну інформацію. Телеграма пишеться суцільним текстом, без абзаців і переносів. Складаючи текст телеграми, слід вибирати короткі слова, службові слова пропускати.

Розділові знаки ставлять лише тоді, коли їх відсутність може змінити зміст; їх пишуть скорочено, малими літерами "крп", "км", "лпк" (крапка, кома, лапки).

Числа у тексті пишуться літерами. Заперечну частку не не вилучають. Окрім цього, добираючи слова, треба бути особливо уважним не лише через економію мовних засобів, а й з метою дотримання норм літературної мови.

Службові телеграми пишуться у двох примірниках. Перший примірник надсилають до відділення зв'язку, другий (копію) підшивають до справи. Переважна більшість телеграм пишеться на спеціальних бланках і лише з лицьового боку. Телеграми бувають звичайні, термінові, урядові.

Телефонограма - це термінове повідомлення, що передається адресату по телефону (текст записується під диктовку). Це найпростіша і найшвидша форма передачі службових документів.

Телефонограми мають такі реквізити:

1) назва документа - заголовок;

2) номер і дата (слово "Телефонограма", її номер і дата над­ ходження пишуть у першому рядку. Дата телефонограми - дата її передачі);

3) назва організації і службової особи - відправника теле­ фонограми;

4) назва організації і службової особи - одержувача;

5) текст телефонограми (як і текст телеграми, він має бути стислим, не більше ніж 50 слів);

6) підпис посадової особи - керівника організації або його заступника.

7) посади, ініціали, прізвища тих, хто передає і хто приймає, які зазначають у графах "Передано" і "Прийнято". У багатьох установах для запису телефонограм використовують спеціальні бланки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]