Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
83.87 Кб
Скачать

5. Кінотеатри

Найбільш популярним типом закладів культури є кінотеатр. Кінотеатр - заклад, призначений для здійснення показу кінофільмів населенню. Кінотеатри бувають стаціонарні і пересувні. Основне приміщення - зал для глядачів, оснащений кінопроекційної апаратурою, светоотражающим звукопрозорої екраном, гучномовцем. Сукупність технічних засобів, що використовуються в кінотеатрі, відрізняє їх один від одного. Кінотеатри розрізняють за величиною екрану: широкоекранний і звичайний формат.

Кінотеатри розташовують портативної кінопроекційної установкою в основному для демонстрації узкопленочних ( 16 мм ) Кінофільмів.

Кінотеатри проводять широку культурно-дозвільної діяльності: перед початком кінофільму організовуються зустрічі з депутатами, концерти професійних і самодіяльних колективів, лекції, бесіди і т.д.

Останнім часом на базі кінотеатрів стали організовуватися кіновідеоцентр, кіносалони. У вартість квитка в відеоцентру входить набір безалкогольних напоїв, морозиво та солодощі.

6. Центри дозвілля

Термін «центр дозвілля» розуміється неоднозначно. Офіційні документи не дають досить повного уявлення про центр дозвілля. У наказі Міністерства культури Російської Федерації мова йде про зали ігрових автоматів і атракціонних комплексах на електронній основі, які передбачається розмістити в парках культури і відпочинку, інших місцях масового відпочинку. Такі зали повинні стати органічним елементом культурного середовища обслуговування населення, вписатися в її структуру.

Центр дозвілля на сучасному етапі представляється як якісно новий рівень у розвитку соціально-культурної діяльності населення, залишаючись близьким до такого типу установ, як клуб.

Головним завданням центрів дозвілля є створення оптимальних умов для масового, групового, сімейного та індивідуального розвитку творчих здібностей, спілкування, відпочинку, розваг, відновлення духовних і фізичних сил на основі вивчення культурних запитів та інтересів різних категорій населення.

Перед центрами дозвілля ставиться завдання якомога більш широкого надання населенню платних культурно-оздоровчих послуг, що користуються найбільшим попитом. Передбачається, що ці типи закладів культури зможуть зосередити в одній будівлі повний комплекс послуг, включаючи організацію масового активного відпочинку, розваг, сприяють відновленню фізичних і духовних сил людини.

Студентам слід не тільки теоретично засвоїти призначення, специфіку роботи центрів дозвілля, а й набути необхідного практичного досвіду для роботи в цьому новому утворенні.

Теоретичне освіта і практична діяльність по створенню центрів дозвілля є відображенням сучасної концепції дозвілля, принципи організації якого у все більшій мірі орієнтуються на задоволення різноманітних потреб різних верств населення на платній основі. На відміну від інших установ культури, які виконують більш вузькі завдання з організації дозвілля, центри призначаються для багатопрофільного обслуговування населення.

Перед центрами дозвілля ставиться завдання якомога ширше надавати населенню високоякісні платні послуги - у тому числі культурно-оздоровчого плану, які користуються найбільшим попитом і популярністю у самих різних верств населення.

Згідно з тимчасовим положенням центри дозвілля виконують такі функції: розваги, стимулювання творчої активності, дозвіллєвого спілкування, навчання дозвіллєвої навичкам, фізкультурно-оздоровчу, інформаційно-методичну та інші.

Щоб виконати ці функції, центр дозвілля повинен розташовуватися в будівлі або комплексі будівель і споруд, оснащених необхідним обладнанням.

В основу організації центрів дозвілля покладено три принципи: колективного самоврядування, повної самоокупності та індивідуального членства. Населення бере участь у створенні центру дозвілля, а потім приймає участь у його роботі на основі широкої самостійності та індивідуального членства.

В даний час прикладом функціонуючого центру дозвілля є Волгоградський, який створений в будівлі річкового вокзалу. Основною ідеєю його творців була комп'ютеризація дозвільної діяльності. Центр дозвілля своєму розпорядженні величезною кількістю комп'ютерів, призначених для відпочинку, розваг, навчання іноземним мовам. Технологію користування ними пояснюють на консультаціях оператори. Цей центр дозвілля був створений рішенням виконкому Облради в 1986 році, а в 1988 році на його базі було проведено Всесоюзний семінар-практикум працівників органів та установ культури з питань створення та організації діяльності центрів дозвілля, розширення в них госпрозрахункових почав.

Зараз йде інтенсивний пошук створення архітектурних проектів центрів дозвілля.

Центр дозвілля діє на основі статуту, затвердженого вищим органом, а управління здійснює директор на основі єдиноначальності. Директор призначається і звільняється з посади вищим органом, він організовує всю роботу центру і несе відповідальність за його діяльність.

Обов'язки художнього керівника, головного інженера, головного художника, головного механіка встановлюються директором. Художньо-технічна рада виконує роль дорадчого органу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]