Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
4.17 Mб
Скачать

37

Міністерство культури України

Київський національний університет культури і мистецтв

Факультет режисури та хореографії

Кафедра народно-сценічної хореографії

Особливості інтерпретації творів Олександра Сергійовича Пушкіна на балетній сцені

Курсова робота з дисципліни

"Історія хореографічного мистецтва"

Студент виконавець :

ІІІ курс, денна форма навчання,

група ТХН-19

Король Анастасія Юріївна

Викладач:

професор Цвєткова Л.Ю.

Науковий керівник:

Підлипська А.М.,

кандидат мистецтвознавства,

доцент

Киів 2012

Зміст

Вступ………………………………………………………………………..3

Розділ 1. Теоретико-методологічні засади дослідження………………..6

1.1 Специфіка взаємодії літератури та балету……………….6

1.2 Балетні образи у творах О. Пушкіна……………………..8

Висновки до першого розділу……………………………………………12

Розділ 2. Інтерпретація творів О. Пушкіна на балетній сцені………...13

2.1 Твори О.Пушкіна на російській та радянській сцені…....13

2.2 Твори О.Пушкіна на світовій балетній сцені……….…...20

2.3 Твори О.Пушкіна на балетній сцені України…………....24

Висновки до другого розділу…………………………………………....29

Висновки……………………………………………………………….....30

Список використаної літератури та джерел…………………………....31

Додатки…………………………………………………………………...32

Вступ

Актуальність дослідження. Олександр Сергійович Пушкін - один з найяскравіших поетів "золотого віку". Пушкіна вважають еталоном та символом російської культури. Минуло майже сто п'ятдесят років з дня загибелі поета, та його твори й досі знаходять нових і нових прихильників не тільки в межах нашої країни, але й за її межами.

Світ поезії Пушкіна - це світлий, добрий, радісний світ кохання і дружби. Він надзвичайно широкий, тому увібрав в себе злети і падіння, успіх і розчарування, радість і печаль.

Сюжети О. Пушкіна мали неабиякий вплив на розвиток російської хореографії. Балет звернувся до О.С.Пушкіна раніше опери і першим відкрив Пушкіна для вітчизняного театру.

Звернення до пушкінських тем визначило шлях, по якому почала розвиватись радянська хореографія, той шлях, який привів до створення чудових, реалістичних балетів, побудованих на класичній основі і в той же час своєрідному і яскравому національному характері і колориті.

Пушкінські балети допомогли радянським артистам знайти особливий стиль виконання, в якому кожне па, сповнене думкою і почуттям, повинно слугувати завданню створення образу.

Обєкт дослідження. Тісна близькість балетного театру з літературою сприяє розвитку популярності хореографії, робить її масовим мистецтвом, доступним широкій аудиторії. Першими радянськими великими балетами літературної теми були балети по творам Пушкіна.

Предмет дослідження. Балетмейстерські інтерпретації творів О.С. Пушкіна.

Мета дослідження. Метою дослідження цієї роботи є з’ясування особливостей інтерпретації творів О. Пушкіна на балетній сцені.

Завдання:

  1. Проаналізувати літературу та джерела з теми дослідження.

  2. З’ясувати специфіку взаємодії літератури та балету.

  3. Дослідити відображення балетних образів у творах О. Пушкіна.

  4. Охарактеризувати особливості втілення творів О. Пушкіна на балетній сцені Європи, Росії, СРСР, України.

Методи дослідження. У дослідженнях з балетного театру є окремі розділи і статті, які торкаються питання взаємозв’язку творчості Пушкіна й хореографічного мистецтва. До них належать праці Ю. Слонімського [10], Н. Шувалова [13], М. Ельяша [14], В. Пасютинської [7], В. Красовської [6], які, однак, обмежуються аналізом дореволюційних та радянських постановок пушкініани. Поза увагою дослідників залишився український балетний театр, який теж прагнув втілити засобами мистецтва танцю одвічні художні образи світової літератури, зокрема О. Пушкіна.

Наприклад в книзі “Балетні строки Пушкіна” історика балету Ю.Слонімського [10] відкриваються нові сторінки з життя російського і зарубіжного театру, оживає знайомий і тим самим несподіваний для нас Пушкін. Зазираючи в глубину творів Пушкіна, автор створює історичний опис відношення поета до балетного театру, навіть його репліки, які й досі зберігають своє значення. Виконання малюнків Пушкіна, яке ілюструє книжку, збагачує розповідь автора. Слонімський розповідає про Пушкіна як про геніального глядача своєї епохи. Про багаті та різнопланові театральні враження поета. Мимо цієї теми не можуть пройти ні дослідники творчості великого поета, ні люди, які вивчають історію балетного мистецтва. Це надзвичайно цікавий і глибокий світ поета.

Микола Ельяш - відомий історик театру, балетознавець, також не минув цієї теми. Його книга "Пушкін і балетний театр" [14] є цікавим національним надбанням. Задача цієї праці не тільки знайти зв'язок між естетичними принципами російської хореографії з творчістю Пушкіна, але і якомога точніше створити образ основних пушкінських вистав, намагання створити "літопис" балетів на пушкінські теми.

Красовська Віра Михайлівна в своїй праці “Статті про балет” [6] присвятила значне місце пушкінським балетам. Вона розповідає про співпрацю Пушкіна з відомими балетмейстерами, такими як А.П. Глушковський, Шарльем Дідло, які були постановниками пушкінських творів.

В книзі В. Пасютінської “Чарівний світ танцю” [7] розповідається про розвиток російського та радянського хореографічного мистецтва, та про яскравих його представників. Значне місце в якій займають балети на теми Пушкіна, та участь в них найвідоміших танцівників і танцівниць.

Н. Шувалов в своїй книзі “Пушкін і балет” [13] розповідає про відношення Пушкіна до балетного театру, і перенесення його творів на балетну сцену. Вивчає роботи різних балетмейстерів, які ставили балети на пушкінські сюжети, звернувши увагу на трактовку ними пушкінських образів і на причини такої трактовки.

Монографія Ю. Станішевського “Балетний театр України 225 років історії” [11] розповідає про історичний шлях балетного театру України від перших танцювальних вистав у Харькові і до сьогоденних досягнень усіх українських театрів. Також є опис балетів на твори Пушкіна, та творчість балетмейстерів, що з ним співпрацювали. Ю.Станішевський не просто робить огляд спектаклів, театральних подій, він дає нові оцінки історичним матеріалам.

Книжка Блок Л. Д. “Класичний танець. Історія і сучасність” [2] є збіркою театрознавчих робіт, в основу якої покладено матеріали які зберігалися в Державному театральному музеї імені А. А. Бахрушина.

Практичне значення дослідження.

Дана робота містить матеріали, що можуть надалі використовуватись для застосування у теоретичних розробках, практичних заняттях, що стосуються надбань та проблем хореографічного мистецтва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]