Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА.docx
Скачиваний:
96
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
126.36 Кб
Скачать

35

ПЛАН

ВСТУП……………………………………………………………………….3

1. ЗАГАЛЬНІ АСПЕКТИ УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ

СУБ′ЄКТІВ ГОТЕЛЬНОГО І РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА, ЩО

ФУНКЦІОНУЮТЬ В УМОВАХ РИНКУ.

1.1 . Теоретичні засади регіонального ринку готельного і ресторанного

господарства……………………………………………………..……….5

1.2. Конкуренція як економічна категорія в готельному і ресторанному

господарстві…….………………………………………………….….….7

1.3. Проблеми і специфіка управління конкурентоспроможністю

підприємства готельної і ресторанної справи в умовах ринкової

економіки……………………………….………………………………... 9

2. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ

ПІДПРИЄМСТВА ГОТЕЛЬНОГО І РЕСТОРАННО ГОСПОДАРСТВА,

ЩО ФУНКЦІОНУЮТЬ В УМОВАХ РИНКУ.

2.1.Аналіз конкурентного середовища підприємства готельного та

ресторанного господарства.   ……………..………………………….....13

2.2. Конкурентні переваги підприємства …………………………………...16

2.3.Стратегія підвищення конкурентоспроможності ……………………. 21

3. НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ, ЩО ЗАБЕЗПЕЧУЮТЬ КОНКУРЕНТО -

СПРОМОЖНОСТЬ ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНОГО І РЕСТОРАННОГО

ГОСПОДАРСТВА, ЩО ФУНКЦІОНУЮТЬ В УМОВАХ РИНКУ

3.1. Сучасні тенденції розвитку готельного і ресторанного бізнесу………25

3.2. Вплив інноваційного забезпечення процесу обслуговування на

конкурентоспроможність підприємств готельного і ресторанного

господарства………………………………………………………………27

ВИСНОВКИ……………………………………………………………......…. 30

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ……………………………...…..32

ДОДАТКИ..……………………………………………………………….........35

ВСТУП

З розвитком ринкових відносин відбувається становлення і формування конкурентного середовища в національній економіці. Підвищення жорсткості методів та форм проявлення конкуренції, прискорення темпів змін параметрів ринку викликали об'єктивну необхідність розроблення та втілення на українських підприємствах принципово нових підходів до управління конкурентоспроможністю продукції і формування стратегії підприємства.

Стабільність функціонування фірми на ринку визначається конкурентоспроможністю товарів, які нею виробляються, наданих нею послуг і можливостями, що забезпечують успішність у конкурентній боротьбі.

Проблеми пізнання в області конкурентоспроможності підприємств пов'язані зі складністю та динамічністю розвитку світового ринку в умовах глобалізації світової економіки, наявністю різних форм міжнародної конкуренції в різних галузях, високою долею монопольного сектору в українській економіці, недостатнім досвідом роботи українських підприємств на зовнішньому ринку та ін.

Падіння життєвого рівня населення потребує переосмислення соціальних та економічних пріоритетів розвитку системи ресторанного господарства, його функцій та задач в цілому. До числа проблем економічного характеру слід віднести питання розвитку і підтримки підприємств ресторанного господарства, що може і повинно стати важливим фактором підйому української економіки.

Тому важливим є визначення ролі і значення підприємств ресторанного господарства в сучасній економіці, визначення динаміки їх розвитку в нашій країні і за рубежем, порівняння тенденцій становлення підприємств ресторанного господарства в різних країнах з метою внесення корисного в нашу специфіку.

При цьому важливий аналіз переваг і недоліків. Особливий інтерес представляє розвиток обслуговування в такій складній і різноманітній сфері, як громадське харчування.

Запроваджувана в Україні глибока економічна реформа поставила перед суспільством чимало важливих завдань, одним з яких є пошук нових форм і методів управління виробництвом та реалізацією товарів чи послуг. За цих умов особливого значення набуває комплексний, системний підхід до розв'язування тієї чи іншої господарської проблеми.

При розробці комплексної програми обслуговування в діяльності підприємств ресторанного господарства доцільно використовувати досвід організації управління, нагромаджений як у нашій країні, так і за її межами.

Тому актуальність даної роботи полягає ще й в тому, що вивчення практичного досвіду управління підприємствами ресторанного господарства і принципових підходів до обслуговування споживачів, дозволяє правильно оцінити існуюче положення з обслуговуванням на окремих підприємствах ресторанного та готельного господарства, а також запропонувати заходи по поліпшенню цього обслуговування.

1. Загальні аспекти управління конкурентоспроможністю

СУБ′ЄКТІВ ГОТЕЛЬНОГО І РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА, ЩО

ФУНКЦІОНУЮТЬ В УМОВАХ РИНКУ.

1.1 . Теоретичні засади регіонального ринку готельного і ресторанного

господарства.

Готельно-ресторанний бізнес є перспективною галуззю економіки України та основною складовою туристичної галузі нашої держави. Прискорений розвиток туристичної галузі, прагнення підприємств до отримання найвищого прибутку та зростаюча платоспроможність споживачів послуг сприяють розширенню та урізноманітненню готельно-ресторанної діяльності. Готельно-ресторанний бізнес забезпечує розвиток туристичної галузі, економіки країни загалом та є складовою сфери обслуговування, що в свою чергу впливає на зайнятість населення, сприяє наповненню держбюджету, залученню капіталів та розвитку інфраструктури.

Конкурентоспроможність регіону і ефективність роботи підприємств сфери готельно-ресторанного бізнесу не може бути забезпечена без обліку тенденцій глобалізації й міжнародної інтеграції підприємств галузі. Тому нашим завданням в даній роботі є визначення конкурентоспроможності готельно- ресторанного бізнесу як категорії та властивості в умовах ринку.

Сфера готельно-ресторанного обслуговування на території України розвивається нерівномірно і носить чітко виражений регіональний характер. Для регіонального ринку характерним є розвиток матеріально-технічної бази туристичних підприємств, розгалуженість та різноманітність їх мережі, якість та обсяг послуг, пропонованих готельним господарством та ресторанними підприємствами. Готельні підприємства виконують одну з основних функцій у сфері обслуговування туристів – забезпечують їх житлом і побутовими послугами під час подорожі, а ресторанне господарство здійснює функції забезпечення харчуванням туристів (споживачів).

Ринок готельно-ресторанних послуг являється синтетичною категорією за допомогою якої визначаються різноманітні за змістом і параметрами явища. Для більш широкого розуміння сутності наведемо інші визначення: певний спосіб організації економічного життя, характерними ознаками якого є самостійність учасників економічного процесу, комерційний характер їхньої взаємодії, конкуренція господарюючих суб'єктів; формування економічних пропорцій під впливом динаміки цін та конкурентної боротьби, ціни, що складаються на основі попиту та пропозиції. Можемо узагальнити, що ринок - місце 248 взаємодії продавців і покупців для визначення ціни та необхідної кількості товару, відповідно регіональний ринок - це тов арний ринок, територіальні (географічні) межі якого охоплюють територію одного

регіону або його частини. Іншими словами, регіональний ринок є укупністю високоспеціалізованих соціально-економічних процесів і відносин у сфері обігу, що формуються під впливом особливостей попиту і пропозиції кожного територіально-адміністративного утворення.

Можемо визначити сутність готельно-ресторанного бізнесу, що собою являє діяльність суб’єктів готельно-ресторанної сфери, пов’язана зі створенням і реалізацією готельно-ресторанних послуг та задоволення потреб клієнтів, направлена на отримання прибутку.

Виходячи з вищенаведених понять ми формуємо визначення регіонального ринку готельно-ресторанного бізнесу – це складова частина ринку послуг, яка створює умови для ефективного функціонування суб’єктів готельно-ресторанної діяльності, забезпечує регулювання державними органами влади і здійснює сприяння розвитку та підвищенню їх економічної ефективності бізнесу в певних географічних межах.

Регіональний ринок ГРБ формується за рахунок створення підприємств готельно-ресторанної сфери, наявності споживачів даних послуг та відповідності послуг підприємств потребам споживачів.

Розвиток туризму, рекреації, освіти в галузі готельно-ресторанного

бізнесу, мінімальне втручання держави, налагодження системи постачання, транспорту та сфери послуг матиме результат у розвитку готельно-ресторанної галузі. Постійному підвищенню конкурентоздатності готельно-ресторанного бізнесу сприятиме запровадження інновацій, інвестиції та запозичення передового міжнародного досвіду.

Визначення сутності, теоретичних засад регіонального ринку готельно-ресторанного бізнесу є початковим етапом нашого дослідження, а отже в подальшому буде актуальним визначення тенденцій розвитку готельно-ресторанної справи та конкурентоспроможності підприємств регіону, що і буде предметом наступних досліджень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]