Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА.docx
Скачиваний:
97
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
126.36 Кб
Скачать

3.2. Вплив інноваційного забезпечення процесу обслуговування на

конкурентоспроможність підприємств готельного і ресторанного

господарства

Велика конкуренція в галузі ресторанного господарства призводить до того, що необхідною стає боротьба практично за кожного клієнта. Тому важливе місце у торговельно-виробничій діяльності підприємства ресторанного господарства посідає організація процесу обслуговування.

Орієнтація на споживача передбачає створення максимально комфортних умов перебування гостей у закладі харчув ання та всебічне їх інформування про заклад, можливості обслуговування, перелік послуг та ін. Особливо актуальним на сьогодні постає питання визначення інформаційного забезпечення процесу обслуговування у закладах ресторанного господарства.

Хибним і недостатнім є вузькоспрямоване сприйняття інформаційного забезпечення тільки як формування бази даних, комп’ютерного забезпечення та ін. Для прийняття обґрунтованих рішень в сфері управління діяльністю підприємства ресторанного господарства необхідно спиратись на сучасні концепції розвитку підприємств сфери обслуговування на засадах гостинності. На сьогодні дуже мало науковців приділяють увагу вивченню процесу інформаційного забезпечення обслуговування у закладах ресторанного господарства і більшою мірою зустрічаються праці практиків ресторанного бізнесу, які мають безпосередній зв'язок з виробничим та обслуговуючим процесом на підприємств ах.

Поодинокі теоретичні та методологічні основ и визначення інформаційного забезпечення процесу обслуговування у закладах ресторанного господарства розглядаються в роботах вітчизняних і зарубіжних учених: Л.М. Мостової, О.В. Новикової, В.В.Архіпова, В.А.Русавської, Г.Т.П’ятницької, Я.М. Сало та ін. Інформаційне забезпечення процесу обслуговування (ІЗПО) – це задоволення потреб споживачів ресторанних підприємств в інформації на всіх етапах організації ресторанного обслуговування.

Можна виокремити наступні складові ІЗПО. Початковим етапом процесу обслуговування є формування у клієнтів потреби у послугах закладу ресторанного господарства ще до початку процесу обслуговування за допомогою реклами в ЗМІ, розповсюдженню брошур, флаєрів, вивіски та екстер’єру ресторану. Правильне 264 формування інформаційного забезпечення та подача інформації до потенційного споживача дасть можливість сформув али цільовий контингент та відповідно задовольняти його потреби у послугах ресторанних закладів.Одним з найв ажливіших етапів діяльності закладу ресторанного господарств а є підготовчий, на якому за допомогою правильно спланованого внутрішнього простору, його інформаційного забезпечення можливою стає більша візуалізація та матеріалізація послуг, що надаються в закладах ресторанного господарства.

Підготовка торгових приміщень до прийому споживачів передбачає їх прибирання, розставляння меблів, одержання столового посуду і наборів, столової білизни та сервіруваннястолів.

Інформаційне забезпечення на етапі безпосереднього обслуговування клієнтів у закладах ресторанного господарств а значною мірою залежить від вдало реалізованих комунікацій між обслуговуючим персоналом та відвідувачами.Обслуговування в ресторані складається з таких елементів: зустріч і розміщення відвідувачів, прийом і оформлення замовлень, передача замовлень на виробництво, одержання і подача буфетної продукції, замовлених закусок, страв, напоїв, розрахунок з клієнтами.

Чільне місце в системі інформаційного забезпечення процесу обслуговування відводиться меню. Меню є основним носієм інформації про продукцію (страви), що пропонується закладом ресторанного господарства та його візитною карткою.

На завершальному етапі процесу обслуговування важливо правильно здійснити розрахунок з клієнтами, визначити їх позитивне ставлення та можливість повторного звернення до послуг закладу ресторанного господарства.

Таким чином ми бачимо, що процес обслуговування є складним, трудомістким і займає основоположне місце у торговельно-виробничій діяльності підприємств а ресторанного господарства. При цьому саме від правильно сформов аної та реалізованої системи інформаційного забезпечення залежатиме успіх та конкурентоспроможність підприємств на ринку.

ВИСНОВКИ

Отже, можна зробити висновок, що конкуренція відіграє важливу роль для підприємств та споживачів. На жаль, в Україні конкуренція проявляється в тому, що не завжди для лідерства на ринку підприємство використовує нецінові методи, а здебільшого виробник переслідує мету зменшити ціну, при цьому скорочує певні витрати, що впливають на якість продукції, а споживачі купляють товар як за найменшою ціною не думаючи про якість товарів. Також проблемою є те, що певні підприємства є конкурентоспроможними на вітчизняному ринку, але на світовому ринку вони не займають високі позиції, тому для того, щоб вийти на світовий ринок товарів і послуг потрібно покращувати якість продукції та рекламу.

 Реклама як інструмент нецінової конкуренції дієва та ефективна: формує ринок та ідентифікує товар певного суб’єкта господарювання, збільшує інформованість покупців,спонукає споживачів до купівлі товару. Проблемою є те, що довгий час на вітчизняному ринку переважало використання класичного інструменту конкурентної боротьби – зниження ціни, а можливості нецінової конкуренції, зокрема реклами були обмеженими. Багато керівників підприємств в Україні недооцінюють важливість реклами для бізнесу, дехто з них вважає, що витрачені гроші на рекламу – «гроші викинуті на вітер». Водночас розвинуті країни витрачають величезні суми грошей на рекламу, які їм потім повертаються у вигляді куплених товарів чи послуг.

Для того, щоб конкуренція в Україні набула розвитку необхідно:

          1. збільшити вплив нецінових методів конкурентної боротьби;

2. розвинути малий та середній бізнес, за допомогою якого можна збільшити рівень конкурентної боротьби між суб’єктами господарювання та знизити ціну та покращити рівень обслуговування для споживачів;

3. створення споживачами різних організацій по дослідженню якості продукції та наданню рекомендацій виробникам по покращенню продукції чи послуг;

4. потрібно застосовувати інтелектуальні здобутки для розвитку підприємств та для лідерства на ринку.

        Конкуренція є насамперед змагальною взаємодією суб’єктів господарювання, яка супроводжується процвітанням одних і занепадом та банкрутством інших.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Азов Г.Л. Конкурентные преимущества фирмы / Г.Л. Азов  А.П. Челенков. – М.: ОАО "Типография "НОВОСТИ"", 2000. – 256 с.

2. Азов Г.Л. Конкуренция: анализ, стратегия и практика / Г.Л. Азов. – М.: Центр экономики и маркетинга, 1996. – 208 с.

3. Жук О.І. Оцінка можливостей входження країн СНД у світову економіку: [монографія] / О.І. Жук. – К.: Вентурі, 2003. – 264 с.

4. Управління конкурентоспроможністю підприємства: Навчальний посібник / [С.М. Клименко, Т.В. Омельяненко, Д.О. Барабань та ін.]. – вид. 2-ге, без змін. – К.: КНЕУ, 2009. – 520 с.

5. www.vintur.com.ua Офіційний сайт готельного комплексу «Поділля»

6. Бойко М.Г. Сучасний стан та особливості розвитку підприємництва в готельному господарстві України // Вісн. Акад. праці і соц. відносин Федерації профспілок України.–2001.– № 4.

7.  Азаренкова Г.М. Фінанси підприємств: [навчальний посібник для самостійного вивчення дисципліни] / Г.М. Азаренкова, Т.М. Журавель, Р.М. Михайленко. - К.: Знання-Прес, 2006. – 287 с.

8.   Управління фінансовою санацією підприємства: навчальний посібник для вузів / [М.О. Данилюка та ін.]. - К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 316 с

9. http://www.marketing-ua.com/articles.php?articleId=781 - «Привлечь и удержать», 22.05.2007

10. http://www.publicity.kiev.ua/catalog/Analitika/ - „Украинцы возвращаются в рестораны”

11. http://delo.ua/biznes/rynki/ - «Ресторанный бизнес выходит из кризиса с минимальными потерями»

12.http://www.bconsult.com.ua/articles/runok_restoranov/ - «Рынок ресторанного бизнеса»

13. http://www.ukrfood.com.ua/iNdustry/index.php?bid=14001

14. http://www.seafood.kiev.ua/

15. http://www. restaurator.ru

16. Тарасюк Г. М., Шваб Л. І. Планування діяльності підприємства. -- К.: Каравела, 2009. -- 311 с.

17. Темченко О. А.. Внутрішній економічний механізм підприємства. -- Кривий Ріг: Мінерал, 2010. -- 252 с.

18. Туленков М. В. Концептуальні засади організації сучасного менеджменту. -- К.; Ніжин: ТОВ "Видавництво "Аспект-Поліграф", 2010. -- 311с.

19. Федонін О. С., Рєпіна І. М., Олексюк О. І. Потенціал підприємства: формування та оцінка.-- К.: КНЕУ, 2009. -- 261 с.

20. Хомяков В. І. Менеджмент підприємства. -- К.: Кондор, 2009. -- 432с.

21. Хомяков В. І., Бакум І. В. Управління потенціалом підприємства. -- Черкаси: ЧДТУ, 2009. -- 323 с.

22. Інноваційний потенціал підприємства та його оцінка // Фінанси України.- 2010.- № 5.- C.142-149

23. Череп А.В. Удосконалення управління фінансовими ресурсами з метою підвищення результативності діяльності суб`єктів господарювання // Формування ринкових відносин в Україні.- 2009.- № 7.- C.44-48.

24. Чудковський В.Н. Ресторанний бізнес. - М.: Академія, 2004. - 124 c.

25. Шваб Л. І. Основи підприємництва. -- Житомир: ЖДТУ, 2010. -- 465с.

26. Шегда А. В., Нахаба М. П., Баюра Д. О., Голованенко М. В., Горянський В. Ф. Економіка підприємства -- К.: Знання, 2010. -- 615 с.

27. Шелегеда Б. Г., Касьянова Н. В., Берсуцький А. Я. Економіка підприємства. -- Донецьк: ДонУЕП, 2010. -- 394 с.

28. Шок Патти Д., Боуэн Джон. Маркетинг в ресторанном бизнесе. - М.: Ресторанные ведомости, 2005. - 23

29. Яковлев О. І., Устич А. О Планування діяльності підприємства. -- Х.: Консум, 2009. -- 88 с.

30. ДСТУ 4281:2004. Заклади ресторанного господарства. Класифікація

31. http://bizkiev.com/ - бизнес журнал «BizKiev»

Додатки

Додадаток №1

Рис. 1. Конкуренція як економічна категорія

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]