Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OKR_Bakalavr.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
162.82 Кб
Скачать

Дисципліна: «Основи формування середовища»

Програмою передбачено підготовку фахівців спеціалізації «Дизайн середовища» щодо навчанню основам організації, формування та особливостям дизайну предметно-просторового середовища.

В програмі розкриваються основи містобудування, засоби формування міського середовища, типологія житлових та громадських будівель в дизайні, а саме:

- загальні характеристики навколишнього середовища;

- основні типи міського середовища та їх класифікація;

- фактори та умови, що визначають формування міського середовища;

- особливості планувальної структури міст;

- особливості дизайну об`єктів культурної спадщини;

- поняття про комплексні зелені зони;

- системи та організація об`єктів міського обслуговування;

- системи транспорту;

- інженерна підготовка та обладнання;

- архітектурно-будівельні системи;

- фактори і умови формування житлових будівель;

- класифікація житлових будинків, їх елементи;

- спеціалізовані та інші типи житлових будинків;

- класифікація типів громадських будівель;

- освітньо-виховні та культурно-просвітні установи;

- об`єкти торгівлі, обслуговування та транспорту;

- інші типи громадських будівель.

Дисципліна: «Дизайн –проектування»

Дисципліна „Дизайн-проектування” належить до професійно орієнтованих дисциплін, мета яких забезпечити підготовку фахівців зі спеціальності „Дизайн середовища”. Матеріал курсу тісно пов’язаний із дисциплінами образотворчого, архітектурного та інженерно-технічного циклів.

Основою концептуально-методологічної моделі дисципліни є спрямованість процесу навчання відповідно до фактичного рівня соціально-культурних потреб суспільства, виконання проектних завдань прогностичного змісту з орієнтацією на екологічно чисті, безвідходні та інші прогресивні технології формоутворення об’єктів дизайну, створення в процесі навчання умов для формування «інтегративного» типу мислення студентів. В цілому, змістовність теоретичного і практичного курсів дисципліни «Дизайн проектування» базується на 4 розділах, що визначають поняття терміну «дизайн середовища» як процесу дизайн проектування гармонійного, естетично організованого середовища життєдіяльності людини і його предметного оточення, в тому числі:

  • дизайн міського і сільського середовища;

  • дизайн житлового середовища;

  • дизайн виробничого середовища;

  • комплексне проектування об’єктів середовища.

Теоретичний курс дисципліни «Дизайн проектування» спрямований на поглиблене засвоєння засобів, прийомів та принципів дизайнерської діяльності, а також методів проведення передпроектного аналізу, дослідження проектної ситуації, становлення проблеми та її розв’язання у процесі проектування. Дисципліна сприяє всебічному розвитку творчої особистості студента шляхом послідовного засвоєння знань про засоби та прийоми об’ємно-просторової композиції, методи проектної діяльності, прийоми графічного та макетного відображення творчих ідей і задумів. Завдання дисципліни – вивчення прийомів ландшафтної та предметно-просторової організації території зони відпочинку; засвоєння методики проектування елементів зовнішнього та внутрішнього середовища об’єктів соціально-культурного призначення.

Викладання практичного курсу навчальної дисципліни «Дизайн проектування» базується на виконанні навчальних курсових завдань і проектів, тематика яких узгоджується з основними розділами фахової підготовки за спеціальністю і передбачає послідовне оволодіння знаннями і навичками дизайн проектування, в тому числі і сучасними методами передпроектного аналізу і синтезу, пошуковим змістом окремих стадій та етапів проектів, технічними засобами проектно-графічного зображення, ескізування та макетування та відповідає навчальному плану.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]