Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програми ДЕК бак. 13.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
438.78 Кб
Скачать

Теоретичні та практичні засади реферування, як одного з напрямів референтської діяльності

Поняття реферат та реферування, їх сутність. Види рефератів, їх функції та специфіка (інформативні індикативні, критичні, оглядові ). Загальна характеристика процесу реферування. Основні етапи процесу реферування. Основні вимоги до структури, стилю та методики роботи з текстом реферату.

Теоретичні підходи та розробка питань реферування в інформатиці, бібліографознавстві, інформаційно-аналітичній та референтській діяльності. ( Блюменау Д. І., Надеина Т.М., Соловйов В.М, Хромченко Л.Г., Щерба М.М. та інші). Національна система реферування в Україні: розробка та впровадження концепції системи реферування української наукової літератури. Формування реферативних ресурсів: теоретичні, організаційні, технологічні аспекти. Характеристика реферативної бази та українських реферативних журналів ( інформаційні центри України, їх участь в створенні реферативної бази даних „Україніка наукова”).

Становлення документознавства як науки та навчальної дисципліни

Розвиток теоретико-методологічних, науково-методичних засад документаційної науки, документології, документалістики, документознавства у 1960–1970-х рр., вплив інформатики на визначення їх змісту. Вплив архівознавства, діловодства, джерелознавства, дипломатики, текстології на становлення документознавства. К. Мітяєв і концепція документознавства. Організаційне оформлення документознавства. Діяльність Міжвідомчої комісії з діловодства при Головархівуправлінні при Раді Міністрів СРСР. „Основні правила розбудови документальної частини діловодства і роботи архівів, закладів, організацій і підприємств СРСР”. Розроблення Єдиної державної системи діловодства (ЄДСД). Значення ЄДСД для становлення сучасного документознавства. Документознавчі знахідки Постійної комісії з питань механізації і раціоналізації діловодства в установах і організаціях при Державному комітеті з координації науково-дослідних робіт СРСР. Перші держстандарти з управлінської документації. Роль Московського державного історико-архівного інституту, Всесоюзного науково-дослідного інституту документознавства та архівної справи у розвитку теоретичних, методичних засад документознавства.

Юридичне оформлення документознавства як наукової спеціальності. Формування нової концепції документознавства у 1980–1990-х рр. у межах бібліотекознавства, книгознавства, бібліографознавства (Ю. Столяров, О. Соколов, Г. Швецова-Водка, Н. Кушнаренко). Зміни змісту документознавства під впливом новаційних досліджень у галузі документаційної науки й інформатики.

Розвиток сучасного документознавства як науки та навчальної дисципліни в Україні. Концепції документознавства С. Кулешова, Н. Кушнаренко. Відкриття навчальної спеціалізації (7.020105 – „Документознавство та інформаційна діяльність”), та наукової спеціальності (07.00.10 – „Документознавство, архівознавство”). Внесок Українського науково-дослідного інституту архівної справи та документознавства, Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України у розвиток документознавчих наук. „Студії з архівної справи та документознавства” (1996).