Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програми ДЕК бак. 13.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
438.78 Кб
Скачать

Витоки керування документаційними процесами

Проблеми економії і раціональних методів організації діловодства в приватному секторі США у другій половині ХІХ ст. Функціонування комісій з питань економії в державних установах; Комісія Тафта. Перші міжнародні конгреси управлінських (адміністративних) знань і їх програми. Створення Національного архіву США та його структурного підрозділу Records Management Division. Заснування Конгресом США 1947 р. комісії з дослідження невиробничих витрат у промисловості, так званої Комісії Гувера (Hoover). Умови, що передували створенню комісії. Діяльність спеціальної групи Е. Ліхі з вивчення проблем records management. Діяльність Комітету Грігга у Великобританії. Особливості американської та англійської моделі організації керування документаційними процесами. Теоретичні напрацювання з records management у працях архівістів: Теодор Шеленберг і його праця “Modern Archives. Principles and techniques”. Акт про федеральні документи, 1950 р. США. Створення другої Гуверівської комісії, 1955 р. Акт про державні документи, 1958 р., Великобританія.

Етапи становлення керування документаційними процесами (сферинаукових знань). Створення наукових інституцій, навчальних закладів у Західній Європі і США на початку 20 ст. з дослідження проблеми управління, в тому числі й керування документаційними процесами.

Розроблення теорії і технологій recordsmanagement. Становлення керування документаційними процесами як наукової дисципліни. Зміна пріоритетних напрямів досліджень у сфері керування документаційними процесами.

Керування документаційними процесами в міждисциплінарному науковому просторі

Роль і значення міждисциплінарних студіювань. Визначення місця наукової дисципліни в системі науки. Інтеграційні процеси між спорідненими дисциплінами. Взаємовплив методів дослідження наукових дисциплін. Міждисциплінарний синтез знання. З’ясування місця і ролі керування документаційними процесами в ієрархії наукових дисциплін. Дисципліни, теоретичні дослідження яких орієнтовані на керування документаційними процесами. Історичний і генетичний зв’язок керування документаційними процесами з науковими дисциплінами документально-комунікаційного циклу. Схеми взаємозв’язків керування документаційними процесами з загальним документознавством, управлінським документознавством, архівознавством, інформаційним менеджментом. Проблеми спільні, дотичні, перехресні. Керування документаційними процесами та історія державних установ. Розвиток апарату управління та умови створення і функціонування документів. Реформи апарату управління та їх вплив на характер керування документаційними процесами. Спеціальні історичні дисципліни та керування документаційними процесами. Інформаційні науки і сфера керування документаційними процесами.

Термінологія і термінографія керування документаційними процесами

Термінологія, термінографія, терміносистема. Поняття, пов’язані з процесами створення, оформлення, систематизації, пошуку документів, використання документованої службової інформації. Загальнонаукові терміни й поняття у сфері керування документаційними процесами. Вплив інформаційних технологій на поняттєвий апарат керування документаційними процесами.

Перші спроби уніфікації поняттєвого апарату у сфері документування управлінської діяльності й організування роботи з управлінськими документами. “Краткий словарь архивной терминологии” (М., Л., 1968). «Архівістика. Термінологічний словник» (К., 1998).

Розробки термінологічних стандартів в галузі діловодства й архівної справи в 1970–1990-х рр.: ГОСТ 16487-70 «Делопроизводство и архивное дело. Термины и определения. Аналіз структури та дефініцій термінів першого стандарту. Необхідність перегляду держстандарту ГОСТ 16487-83 Делопроизводство и архивное дело. Термины и определения». Структура нового ГОСТу. Тлумачення поняття “документаційне забезпечення управління”. Термінологічний стандарт ДСТУ 2732-94 «Діловодство й архівна справа. Терміни та визначення». Структура першого в Україні державного термінологічного стандарту. Німецькі, англійські, російські відповідники стандартизованих термінів.

Традиції та новації Національного стандарту України ДСТУ 2732:2004. Необхідність розробки нового Національного стандарту України ДСТУ 2732:2004 “Діловодство й архівна справа. Терміни та визначення понять”. Зміст поняття “керування документаційними процесами”. Удосконалення терміносистеми на прикладі стандартизації основних термінів із документаційного забезпечення управління. Сучасна спеціальна лексика керування документаційними процесами. Узгодження вітчизняної терміносистеми керування документаційними процесами зі змістом інших національних і міжнародних стандартів у сфері інформації та документації.

ГОСТ Р 51141–98 “Делопроизводство и архивное дело. Термины и определения”. Термінологічні розбіжності російського та українського стандартів. Міжнародний стандарт ISO5127/1–2001 “Informationanddocumentation:Vocabulary”. Вітчизняні та зарубіжні дефініції поняття “керування документаційними процесами”.Національний стандарт ДСТУ 4423–1:2005; 4423–2:2005 “Інформація та документація. Керування документаційними процесами”: проблеми термінології. Термінологічна експансія: історія і ставка.Recordkeeping: тлумачення у міжнародній практиці. Впровадження зарубіжних термінів у терміносистеми наукових дисциплін документально-комунікаційного циклу. Проблеми адаптації зарубіжної термінології у вітчизняній практиці.