Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
60_pitan.doc
Скачиваний:
218
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.05 Mб
Скачать

12. Культура торгівлі, її складові та фактори, що її обумовлюють.

Культура торгівлі-це сукупність матеріальних і сукупних цінностей, що формуються торг працівниками та споживачами в процесі їх повсякденної взаємодії, відображає ступінь відповідності організацій і технології здійснення торговельної діяльності сучасним досягненням та відбиває рівень задоволеності споживачів якістю торговельного обслуговування, а торг працівників-процесом праці, її змістом, результатами та матеріальним і моральним оцінюванням у суспільстві. Рівень культури торгівлі обумовлює низка факторів: 1) місце споживача на ринку – в умовах ринкової економіки він є господарем; 2) ступінь жорсткості конкуренції на споживчому ринку; 3) стан розвитку економіки країни, ступінь її стабільності, рівень інфляції; 3) стан розвитку вітчизняного виробництва споживчих товарів; 4) життєвий рівень населення, образ його життя; 5) стан організації товаропостачання і ступінь ефективності взаємодії виробників,оптових посережників і роздрібних торговців; 6) фінансовий стан усіх суб’єктів ринку-ланок, що доводять товари від виробників до споживачів; 7) мотивація праці, система її оплати і стимулювання; 8) рівень професіоналізму і в цілому культурний рівень обслуговуючого персоналу; 9) ступінь ефективності державного регулювання у сфері роздрібної торгівлі і забезпечення захисту прав споживачів.

13. Основні елементи якості торговельного обслуговування покупців.

Під торговельним обслуговуванням розуміють діяльність роздрібного торговця при безпосередній взаємодії з покупцем, яка спрямована на задоволення його потреб у процесі придбання товару чи послуги. Якість обслуговування покупців у магазині формується великою кількістю елементів ( зовнішні – 1) рівень забезпеченості населення роздрібною торг мережею; 2) співвідношення різних видів і типів роздрібних торг об’єктів та сучасних поза магазинних каналів продажу товарів; 3) розміщення торг об’єктів на території населеного пункту; внутрішні – 1) повнота асортименту товарів протягом усього робочого дня торг об’єкта; 2) відповідність асортименту, якості товарів та цін на них попиту покупців; 3) широкий перелік послук, якість; 4) комп’ютеризація управлінських процесів; 5) методи продажу товарів, що забезпечують створення комфортних умов і мінімальні затрати часу покупців на придбання товарів; 6) повне виконання встановлених правил продажу товарів і обслуговування покупців; 7) професійна, етична і естетична культура персоналу; 8) соц відповідальність працівників торгівлі; 9) ефективна реклама, достовірна і повна інформація для покупців; 10) стимулювання продажу товарів; 11) атмосфера магазину; 12) оптимальний режим роботи торг об’єкта.

14. Система показників та методика оцінки рівня торговельного обслуговування покупців у магазині.

Якість торг обслуговування покупців формується під впливом багатьох факорів і скл із значної к-ті елементів. Основними показниками, що акумулюють вплив цих факторів і відображають стан товарної пропозиції, організації процесу продажу товарів і обслуговування покупців, є: коефіцієнт завершеності купівлі (Кзк); коефіцієнт, що характеризує рівень надання послуг (Кп); коефіцієнт, що характеризує затрати часу покупців на купівлю товарів (Кзч); коефіцієнт, що характеризує якість обслуговування покупців на їх думку за даними анкетного опитування або інших способів збору інформації (Кдп). Зазначені показники не однаковою мірою впливають на загальний рівень якості торг обслуговування. Найбільшу вагомість має оцінювання якості торг обслуговування самими покупцями, тому величина Кдп буде = одиниці. Сума трьох інших показників також становитиме одиницю, а більш вагомим із них є коефіцієнт завершеності купівлі (0,45), оскільки покупців перш за все цікавить наявність необхідних товарів і можливість задовольнити свій попит. Тому при визначенні узагальнюючого показника враховують важливість кожного з 4 показників. Отже, узагальнюючий коеф рівня оякості бслуговування покупців у магазині (Куз) розр за ф-ою: Куз = (Кзк . 0,45)+(Кп . 0,20) + (Кзч . 0,3) +Кдп / 2. Залежно від величини цього показника магазини можуть бути включені до різних категорій за рівнем обслуговування: високий рівень – 0,901, від 0,701 до 0,900 – задовільний, до 0,700 – низький. На основі ретельного аналізу стану якості обслуговування покупців, порівняння досягнутих показників зі стандартом обслуговування, які слід розробляти суб’єктам господарювання, необхідно зясувати слабкі аспекти, недоліки, встановити причини їх виникнення і визначити шляхи удосконалення товаропостачання, підвищення ефективності взаємодії з виробниками і оптовими посередниками, удосконалення організації продажу товарів і обслуговування покупців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]