Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
59.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
36.93 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Вінницький торговельно – економічний інститут

Київського національного торговельно – економічного університету

Реферат

на тему: «Сучасні проблеми стану державного бюджету в Україні»

виконала студентка

групи ДФ-51с

Матковська Аліна

Вінниця 2012

ПЛАН

Вступ

1. Економічна сутність бюджету

  1. Проблема дефіцитності державного бюджету

  2. Шляхи подолання дефіциту бюджету

Висновки

Список використаної літератури

ВСТУП

Система бюджетів держави як складова частина державних фінансів є на сьогодні найрозвиненішою. Упродовж усіх років утворення фінансової системи незалежної України найрішучіші кроки здійснено для вдосконалення бюджетів.

Це насамперед прийняття Закону України "Про бюджетну систему України", який є одним із найпрогресивніших у Європі. Його справедливо називають ще фінансовою конституцією держави. Цей закон закріпив фундаментальні засади організації державних фінансів. Ним визначено ланки зведеного бюджету. Чітко окреслено призначення та роль кожної з них. У цьому законі наведено права і обов'язки різних гілок влади щодо бюджету, виписана послідовність бюджетного процесу, визначено перелік доходів і витрат кожного з бюджетів. Хоч це і значний, однак лише перший крок у процесі реформування системи бюджетів держави. Наступним кроком стало прийняття Бюджетного кодексу України, яким визначаються засади бюджетної системи України, її структура, принципи, правові засади функціонування, основи бюджетного процесу і міжбюджетних відносин та відповідальність за порушення бюджетного законодавства.

Працюючи над темою, слід усвідомити, що одним із найголовніших інститутів економічного суверенітету держави є бюджет. Він забезпечує не тільки акумулювання коштів, необхідних для фінансування держави, використовується не лише для часткового перерозподілу доходів. Він активно впливає на економічні, соціальні, національні, регіональні процеси у суспільстві, на впровадження вищими органами влади відповідної національної стратегії розвитку, спрямованої на зміцнення державної безпеки.

Бюджет висвітлює систему фінансових показників, що відображає створення й використання фінансових ресурсів у всіх секторах економіки держави. Форми і методи перерозподілу коштів бюджету створюють складну й водночас ефективну систему впливу на весь процес розширеного відтворення. Організація залучення коштів та їх розподіл—терміни, розміри, перерахунки, контроль сприяють демократичним принципам державотворення. Особливого значення набуває питання прозорості розподілу та витрачання бюджетних коштів, а також створення в суспільстві механізму фінансового контролю за владою, яка може по-своєму трактувати зрозумілі й однозначні поняття.

За матеріальним змістом бюджет – це сам централізований фонд грошових коштів держави. В юридичному аспекті державний бюджет виступає у формі закону, який приймається найвищим органом законодавчої влади країни.

Політичне значення бюджету багатогранне, і зокрема, воно полягає в тому що законодавчий орган затверджує обсяги доходів і видатків бюджету на плановий рік, а тим самим народні представники реалізують волю народу.

Метою даної наукової роботи є визначення ролі бюджету в економічному і соціальному розвитку держави, аналіз сучасного стану функціонування бюджетної системи та пропозиції шляхів подолання бюджетних проблем.

Завданнями дослідження є:

  • розгляд економічної сутності бюджету;

  • ознайомлення із структурою бюджетної системи;

  • аналіз динаміки формування доходів та напрямків використання видатків бюджету;

  • визначення дефіциту державного бюджету, державного боргу;

  • визначення шляхів подолання дефіциту бюджету, вдосконалення управління державним боргом.

Робота складається з трьох розділів, кожен з яких є нібито окремою темою, але всі об’єднані загальним питання теми.

1. Економічна сутність бюджету

Призначення бюджету в державі виявляється через систему фінансових відносин, структура яких така:

— між державою і підприємницькими структурами в процесі мобілізації доходів, накопичень і фінансування з бюджету;

— між державою і населенням у процесі розподілу й перерозподілу валового внутрішнього продукту;

— між ланками бюджетної системи при бюджетному регулюванні. Дослідження і аналіз структури зазначених відносин дають можливість зрозуміти економічний зміст бюджету, глибше виявити його роль у розподільчих процесах та економіці держави в цілому. На цих засадах формується і проводиться цілеспрямована бюджетна політика. Посилення ролі бюджету у формуванні та використанні фінансових ресурсів завжди пов’язано з удосконаленням системи економічних відносин. Вони є основою дослідження призначення ролі бюджету.

Бюджет — план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду.

Бюджет — основне знаряддя економічного планування. макроекономічної стабілізації та економічного зростання. Формування доходної і видаткової частин бюджету пов’язане з основними макропоказниками економічного й соціального розвитку на відповідний рік.

Бюджет виступає центральною ланкою державних фінансів і одним із найважливіших інститутів економічного суверенітету держави. Він забезпечує не тільки акумулювання коштів, необхідних для фінансування держави, використовується не лише для часткового перерозподілу доходів із метою формування сприятливого соціального середовища у державі, але й активно впливає на економічні, соціальні, національні, регіональні процеси у суспільстві та впровадження вищими органами влади відповідної національної стратегії розвитку, спрямованої на зміцнення державної безпеки.

Бюджет слід розглядати з таких основних позицій:

  • як економічну категорію;

  • як центральну ланку фінансової системи;

  • як централізований фонд грошових коштів;

  • як основний фінансовий план держави.

Як економічна категорія бюджет характеризується певними напрямами економічних (грошових) відносин:

  • між державою і підприємствами державної форми власності;

  • між державою і підприємствами колективної форми власності (акціонерні товариства, спільні підприємства тощо);

  • між державою і приватними підприємствами;

  • між державою і громадськими організаціями;

  • між державою і населенням;

  • між Україною та іншими державами і міждержавними організаціями.

Бюджет як економічна категорія знаходить своє матеріальне відображення у централізованому фонді грошових коштів, тобто бюджет є матеріальною базою існування держави.

Сутність державного бюджету як економічної категорії реалізується через його функції. Більшість вчених схиляються до думки, що бюджет виконує дві функції: розподільчу і контрольну.

Через розподільчу функцію проходить процес концентрації грошових коштів у руках держави та їх використання з метою задоволення загальнодержавних потреб.

Контрольна функція сприяє формуванню уявлень про те, наскільки своєчасно і повно фінансові ресурси надходять у розпорядження держави, як фактично складаються пропорції в розподілі бюджетних коштів і чи ефективно вони використовуються.

Зміст розподільчої функції бюджету визначається процесами перерозподілу фінансових ресурсів між різними підрозділами суспільного виробництва. Ні одна із інших ланок фінансової системи не здійснює такого багатогранного (міжгалузевого, міжтериторіального) і багаторівневого (обласного, міського, районного) перерозподілу коштів, як бюджет.

Специфіка розподільчої функції полягає ще й в масштабності операцій, багатоканальності грошових коштів і великій різновидності цільових фондів, які утворюються. Розподіляючи майже половину всього валового внутрішнього продукту, бюджет формує численні фонди цільового призначення. З бюджетом пов’язані всі підрозділи суспільного виробництва і соціальної сфери.

Контрольна функція полягає в тому, що бюджет об’єктивно через формування і використання фонду грошових коштів держави відображає економічні процеси, які протікають у структурних ланках економіки. Завдяки цій властивості бюджет формує уявлення про те, як поступають в розпорядження держави фінансові ресурси від різних суб’єктів господарювання, чи відповідає розмір централізованих ресурсів держави обсягу її потреб тощо.

Основу контрольної функції складає рух бюджетних коштів, які відображаються у відповідних показниках бюджетних надходжень і видаткових призначень.

Особливістю контрольної функції бюджету є високий рівень централізації фінансових ресурсів у руках держави, а централізація завжди означає підзвітність і створює передумови для організації державного фінансового контролю з верху до низу.

Бюджет є передумовою фінансової стабільності держави, він має виконувати функцію фінансової конституції.

Посилення функцій, які виконує бюджет, потребує вдосконалення управління його дохідною і видатковою частинами. Реформування державних видатків дасть змогу здійснити реформу податкової системи. До того часу, доки не буде виконана така робота, вдосконалення податкової системи залишиться тільки намірами, оскільки бюджет—це фінансовий план держави і внесення в нього будь-яких змін має здійснюватися комплексно. Тут все взаємопов'язано —зменшення податків потребує скорочення певних витрат. Якщо цього не відбувається, то виникає дефіцит бюджету, який теж є певною мірою податком.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]