Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
53.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
106.5 Кб
Скачать

53. Що є предметом вивчення психології управління

Діяльність керівників (менеджерів), що реалізується у виконанні основних управлінських функцій, це і є предмет психології управління.

Предметом психології управління є психологічні аспекти процесу керівництва різними видами спільної діяльності і міжособистісного спілкування в організаціях, тобто психологічні аспекти управлінських відносин. Конкретний прояв предмета психології управління може бути представлено в наступних рівнях психолого-управлінської проблематики:

1. Психологічні аспекти діяльності керівника:

• психологічні особливості управлінської праці взагалі, його специфіка в різних сферах діяльності;

• психологічний аналіз особистості керівника, психологічні вимоги до особистісних якостей керівника;

• психологічні аспекти прийняття управлінського рішення;

• індивідуальний стиль управління керівника і проблеми його корекції.

2. Психологічні аспекти діяльності організації як суб'єкта та об'єкта управління:

• можливості використання психологічних чинників для вирішення управлінських завдань;

• закономірності формування сприятливого соціально-психологічного клімату в організації;

• закономірності формування оптимальних міжособистісних взаємин в організації, проблема психологічної сумісності;

• формальна і неформальна структури організації;

• мотивація праці членів організації;

• ціннісні орієнтації в організації, управління процесом їх формування.

3. Психологічні аспекти взаємодії керівника з членами організації:

• проблеми створення та функціонування системи комунікації у процесі взаємодії;

• проблеми управлінського спілкування;

• оптимізація взаємовідносин в ланці "керівник - підлеглий»;

• інформованість як фактор підвищення ефективного управління.

54. Назвіть основні психологічні якості працівників

У системі управління, як і у всякій іншій, особис­тість виявляється у всій різноманітності її психічних якостей, що визначають поведінку людини щодо інших людей, колективу і суспільства взагалі. Поведінка люди­ни є проявом психічних та психофізіологічних процесів, які відбуваються в апараті її вищої нервової діяльності. Тому і пізнання психологічної структури особистості передбачає вивчення її психічних якостей, які ви­являються у взаємодії особистості з навколишнім сере­довищем. До цих якостей належать здібності, емоційність, темперамент, характер, основні потреби та мотиви трудової ді­яльності, домінуючі форми спілкування. Під здібностями розуміють анатомо-фізіологічні та. психічні якості людей, що дають змогу їм засвоювати певного роду знання та набувати навичок для виконан­ня корисної діяльності.

Керівник повинен оточувати себе людьми, які мають здібності до виконання своїх функціональних обов'яз­ків. У випадку, коли на тому чи іншому робочому місці перебуває людина, яка не має здібностей до цього виду діяльності, неминучі помилки, прорахунку недоліки. При цьому така ділянка потребує постійного контролю і уваги від керівника, що однак не гарантує від непри­ємностей. Навички — це способи автоматичного чи напівавто­матичного виконання компонентів процесу трудової ді­яльності. Навички виконання трудових обов'язків фор­муються у зв'язку з тим, що пр"и наявності здібностей до цієї діяльності в мозку людини утворюються стійкі ланцюжки нейронів, які дають змогу їй при повторенні однотипних (а інколи і різнотипних) операцій, викону­вати їх, не обдумуючи наперед послідовність чи прийо­ми виконання їх.. Наступною важливою якістю особистості людини є емоційність, яка виявляється в силі, характері та спря­мованості її емоцій. Під емоціями розуміють чуттєву реакцію людини на зовнішній вплив. Розрізняють пози­тивні та негативні емоції. Менеджер повинен будувати свої взаємовідносини з підлеглими таким чином, щоб у них переважали позитивні емоції і мінімальними бу­ли негативні. Не можна також переносити на підлеглих свої негативні емоції, які могли бути вдома чи при контактах з вищи­ми керівниками або іншими підлеглими. Необхідно також знати ступінь емоційності своїх підлеглих для того, щоб бути підготовленим до емоцій­ного вибуху при контактах з ними. Менеджер повинен створювати умови для такої емоційної розрядки співробітників

До важливих психологічних якостей працівника, які слід враховувати менеджеру при побудові стратегії і тактики управління, належить темперамент. Темперамент — це індивідуально-психологічна ха­рактеристика людини, яка виявляється в силі, напру­женості, швидкості та урівноваженості перебігу її пси­хологічних процесів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]