Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
60_pitan.doc
Скачиваний:
218
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.05 Mб
Скачать

50. Організація таро обороту.

Тарообіг включає в себе поставку, приймання, выдкриття, зберыгання і повернення тари.

При організації тарообігу важливе значення має поставка і приймання тари за кількістю та якістю. Поставка тари на підприємства громадського харчування проводиться, як правило, разом з товаром, тому при поставці слід керуватися Основними положеннями і Особливими умовами поставки товарів народного споживання, договорами поставки товарів, в яких є розділ про тарі, що визначає її відпустка (з товаром), повернення , розрахунки за тару, відповідальність сторін та інші умови.

Приймання тари здійснюється згідно інструкцій про порядок приймання товарів за кількістю та якістю, в яких визначається також і порядок приймання тари. При прийнятті перевіряються: справність тари, відповідність її стандартам або технічним умовам, наявність і правильність маркування, кількість і стан тари, відповідність ціни, зазначеної в рахунку, прейскурантом і т. п. При виявленні в процесі приймання розбіжностей або неправильностей складається акт за підписами осіб , виконували приемку. Якщо все виявилося правильним, на супровідному документі (товарно-транспортної накладної, рахунку-фактурі та ін) ставиться штамп про приймання та підпис матеріально-відповідальної особи. Поступила тара, як і товар,

Повинна бути прийнята матеріально-відповідальною особою і оприбуткована. 51. Приймання, розкриття і зберігання тари.

Під обігом тари розуміють її звернення між двома послідовнимизаповнення. У торгівлі виконується цілий ряд операцій, пов'язаних ззверненням тари. Основними з них є:

• приймання тари, що надійшла з товаром;

• розкриття і вивільнення тари з-під товару;

• зберігання тари;

• повернення тари;

• документальне оформлення операцій з тарою.

На підприємствах торгівлі відбувається приймання тари за кількістю іякості. Вона здійснюється в порядку, встановленому договором купівлі -продажу або поставки. При цьому сторони договору можуть посилатися в ньому направила, записані в інструкціях про порядок приймання продукціївиробничо-технічного призначення і товарів народного споживання закількості і якості.

Приймання тари здійснюється матеріально відповідальними особамиодночасно з прийманням що надійшов в ній товару. Кількість надійшлатари звіряється з зазначеним у супровідних документах. При перевірціякості та комплектності тари керуються нормами відповіднихнормативно-технічних документів, що встановлюють вимоги до них.

Крім того, перевіряється правильність маркування. Характеризує тарумаркування повинно містити: найменування підприємства-виробника тари абойого товарний знак; позначення стандарту або інший нормативно-технічної документації;напис «багатооборотні» (для багатооборотної тари).

У разі виявлення розбіжностей у кількості тари або її неналежногоякості покупцем складається акт, який служить підставою пред'явленняпретензії постачальнику. Більш докладно питання приймання на підприємствахоптової та роздрібної торгівлі розглянуті у відповідних розділах підручника.

Розтин тари виробляють у певній послідовності за допомогоюспеціального інвентаря (рис. 2), що дозволяє уникнути її ушкоджень.

Такий інвентар включає різні пристосування, за допомогоюяких проводиться розтин дерев'яною, металевою і м'якої тари.  Сюди відносять знімачі обручів, лапи-ножиці для висмикування цвяхівй різання пакувальної стрічки, лапи ударні для висмикування цвяхів ішурупів, головки яких не виступають над поверхнею тари, звичайнілапи, господарські молотки, кліщі, ключі для розтину різьбовихметалевих бочок. Для виконання комплексу операцій з відкриття таризастосовують комбіновані інструменти - молоток-гвоздодер-ножиці, молоток -топірець-гвоздодер та ін Розтин тканинних і паперових мішків виробляютьспеціальним ножем для розкриття м'якої тари.

Звільнену з-під товарів тару очищають, сортують за видами,призначенням і категоріям.

Зберігають тару в спеціально відведених приміщеннях або під навісом,захищає її від дії прямих сонячних променів і атмосферних опадів.  Розташовують тару на дерев'яних гратах, настилах, підтоварниках. Умовизберігання тари різних видів і типів визначаються відповіднимистандартами.

багатооборотні тара зберігається на підприємствах торгівлі до накопиченнявідвантажувальних партій. Разова тара після звільнення з-під товару вбільшості випадків підлягає утилізації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]