Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
60_pitan.doc
Скачиваний:
218
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.05 Mб
Скачать

7. Основні принципи територіального розміщення різних видів і типів підприємств роздрібної торгівлі.

Постійний розвиток і оновлення роздрібної торгової мережі, вдосконалення її структури вимагають раціонального розміщення підприємств торгівлі. Вони повинні якомога ближче розміщуватися до населення, забезпечуючи високу ефективність капітальних вкладень.

Вирішуючи питання розміщення магазинів в містах, слід враховувати вплив містобудівних, транспортних, соціальних і економічних чинників.

До групи містобудівних чинників входять величина міста, форма плану і функціональне зонування його території, густина населення, розміщення місць додатку праці, а також адміністративних, культурних і спортивних центрів.

Транспортні чинники включають напрям і інтенсивність основних потоків руху суспільного і індивідуального транспорту.

До соціальних чинників відносять необхідність зниження сукупних витрат часу на відвідини підприємств роздрібної торгівлі, досягнення високої якості торгового обслуговування.

Економічні чинники – забезпечення необхідної ефективності капітальних вкладень на розвиток мережі торгових підприємств і оптимального рівня їх прибутковості.

До основних принципів, раціонального розміщення роздрібних торгових підприємств відносяться рівномірність, групова ознака і ступінчастість розміщення магазинів.

Рівномірність розміщення припускає розташування магазинів рівномірно по всій території міста з урахуванням густини населення. Він застосуємо не до всіх, а лише до однотипних магазинів і, в першу чергу, торгуючим товарами повсякденного попиту і обслуговуючим в основному постійний контингент покупців.

Групове розміщення означає необхідність територіального зближення магазинів різного товарного профілю з метою забезпечення задоволення комплексного попиту на товари. Це, в першу чергу, торкається розміщення невеликих магазинів з продажу хліба, овочів, молока, риби і м'яса в місцях, де відсутні універсам або магазин з універсальним асортиментом продовольчих товарів.

Ступінчастість розміщення (орієнтація магазинів на певну зону торгового обслуговування) полягає в розподілі магазинів на місцеві і загальноміські з урахуванням їх функціонального значення.

Магазини місцевого значення, що займаються забезпеченням населення основними продовольчими і непродовольчими товарами повсякденного і частого попиту, розміщують в житловій зоні міста (мікрорайонах, житлових комплексах). Вони обслуговують населення в межах пішохідної доступності. Основним типом магазина місцевого значення є універсам. Радіус обслуговування магазинів цієї групи складає 500 м.

Магазини загальноміського значення повинні надавати населенню можливість максимального вибору товарів і послуг. До цієї групи магазинів відносять універмаги, продовольчі магазини типу «Гастроном», спеціалізовані магазини по торгівлі продовольчими і непродовольчими товарами. Магазини загальноміського значення призначені для обслуговування населення всього міста.

Зручним для населення міст є розміщення магазинів у складі торгових центрів, що є комплексами взаємозв'язаних підприємств торгівлі, громадського харчування, а також підприємств побутового і комунального обслуговування, розміщуваних в одному або будівлях, що блокуються, об'єднаних в єдиному архітектурному ансамблі.

Перехід до ринкових відносин привів до необхідності нових підходів до розвитку мережі роздрібних торгових підприємств. Однією з можливих тенденцій у формуванні роздрібної торгової мережі в містах, очевидно, стане утворення «торгових ланцюгів», що включають в свій склад:

продовольчі магазини самообслуговування з супутніми непродовольчими товарами, розраховані на щоденні покупки, - супермаркети;

крупні універсальні магазини з широким асортиментом продовольчих і непродовольчих товарів масового попиту, розташовані переважно в передмістях і на трасах, з великими стоянками для автомобілів і розраховані в основному на закупівлі товарів на тиждень або на триваліший період, - гіпермаркети;

магазини, торгуючі товарами за цінами нижчим в порівнянні з іншими підприємствами, - магазини-дискаунти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]