Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-66_Finanasove_pravo.docx
Скачиваний:
58
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
189.07 Кб
Скачать

1.Доходи бюджету, їх класифікація .

Доходи бюджету України - це частина доходів держави, яка використовується для фінансування виконання органами державної влади загальнодержавних функцій, які визначені Конституцією України

Доходи бюджету класифікуються за такими розділами:

1. податкові надходження;

2. неподаткові надходження;

3. доходи від операцій з капіталом;

4. трансферти.

Податковими надходженнями визнаються передбачені податковими законами України загальнодержавні і місцеві податки, збори та інші обов'язкові платежі.

Неподатковими надходженнями визнаються:

1. доходи від власності та підприємницької діяльності;

2. адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційного та побічного продажу;

3. надходження від штрафів та фінансових санкцій;

4. інші неподаткові надходження.

Трансферти - це кошти, одержані від інших органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших держав або міжнародних організацій на безоплатній та безповоротній основі.

2. Поняття та правове регулювання державних і місцевих доходів

Державні доходи - частина національного доходу держави, звертаються в процесі його розподілу і перерозподілу через різні види надходжень, власності та розпорядження держави з метою створення фінансової бази, необхідної для виконання його завдань.

Муніципальні (місцеві) доходи - частина національного доходу держави, яка служить створенню фінансової основи місцевого самоврядування.

Муніципальні доходи використовуються для вирішення питань місцевого значення.

Державні та муніципальні доходи становлять багатогранну та єдину систему, яка може бути класифікована в залежності від того чи іншого критерію, покладеного в її основу. Так, залежно від методу утворення державні та муніципальні доходи поділяються на обов'язкові та добровільні.

3.Види державних доходів:

1. За джерелами утворення:

- податки, внески, рентні платежі;

окремі види платежів (за користування природними ресурсами, відрахування на будівництво та ремонт автодоріг); державне мито, мито, митні збори, інші збори.

2. За методом формування:

обов'язкові - податки, збори, обов'язкові платежі. Ст.14 Закону «Про систему оподаткування» дає вичерпний перелік обов'язкових платежів; добровільні надходження - надходження від операцій з державного кредиту; гранти, дарунки тощо.

3. За умовами їх збору і використання:

- зворотні (державний кредит); безповоротні (податки); безвідплатні (платежі до бюджету чи централізовані фонди); компенсаційні (мито чи митні збори як плата за послуги держави).

4. За порядком використання:

загальні - податок не мас цільового використання; цільові - внески чи платежі до цільових позабюджетних фондів.

5. За способом акумуляції коштів державних доходів:

централізовані доходи - залишаються у розпорядженні держави і скеровуються на формування централізованих фондів (державного і місцевого рівнів). Вони формуються, як правило, за рахунок податкових надходжень;

децентралізовані доходи - надходять у розпорядження окремих державних підприємств, установ, організацій, що функціонують за рахунок їх доходів і використовуються згідно фінансових планів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]