Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-49.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
104.76 Кб
Скачать

1.Поняття,значення та класифікація доходів держави

Доходи бюджету - це усі податкові, неподаткові та інші надходження на безповоротній основі, справляння яких передбачено законодавством України(включаючи трансферти, дарунки, гранти).Державні доходи мають велике значення, оскільки вони є частиною національного доходу країни, що обертається в процесі його розподілу та перерозподілу через різні види грошових надходжень у власність держави з метою створення фінансової бази для здійснення його завдань і функцій.Доходи бюджету класифікуються за такими розділами: - податкові надходження; - неподаткові надходження; - доходи від операцій з капіталом; -трансферти.Податковими надходженнями визнаються передбачені податковими законами України загальнодержавні і місцеві податки, збори та інші обов'язкові платежі. Неподатковими надходженнями визнаються: - доходи від власності та підприємницької діяльності; - адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційного та побічного продажу; - надходження від штрафів та фінансових санкцій; Доходи від операції з капіталом:- надходження від продажу основного капіталу;- надходження від реалізації державних запасів держави;- надходження від продажу землі та нематеріальних активіврансферти - це кошти, одержані від інших органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших держав або міжнародних організацій на безоплатній та безповоротній основі.Субвенція - це форма грошової допомоги місцевим бюджетам із державного бюджету, яка призначена для конкретно визначеної цілі/цілей.Дотація - доплата з державного бюджету задля збалансування бюджетів нижчих рівнів; різновид субсидії. Дотація – це безвідплатна, безповоротна допомога з бюджету вищого рівня бюджету нижчого, яка не має цільового характеру та надається у випадку перевищення видатків над доходами.

2.Принципи формування доходів держави

Формування бюджету може здійснюватись на різних засадах, залежно від чого розрізняють доходи бюджету та джерела його фінансування. Доходами бюджету є ті кошти, що надходять державі у постійне користування на безповоротній основі. Вони забезпечують стабільність формування бюджету і фінансування його видатків.Вихідними принципами формування доходів бюджету є фіскальна й економічна ефективність та соціальна справедливість.

Принцип фіскальної ефективності передбачає достатність доходів, мінімізацію витрат на збирання доходів і запобігання ухиленню від сплати платежів до бюджету, еластичність (або гнучкість) системи доходів бюджету, рівномірний розподіл доходів між адміністративно-територіальними одиницями.-Принцип економічної ефективності в процесі формування доходів бюджету трактується неоднозначно. Податкові відносини виникають на стадії перерозподілу національного доходу, і через податкову політику держава втручається у розподільні відносини. Отже, податкова політика так чи інакше впливає на економічні процеси незалежно від волі держави. Цей вплив можна назвати пасивнимЗ погляду проблем соціальної справедливості платниками податків мають бути всі члени суспільства, які отримують доходи. Прямі і непрямі податки у вирішенні цієї проблеми мають різне значення. Традиційно непрямі податки вважаються регресивними в соціальному плані, тому що в сім'ях з невисокими доходами основна частина останніх витрачається на купівлю товарів першої необхідності - продукти харчування, одяг тощо, які, у свою чергу, є основними об'єктами оподаткування. У кінцевому підсумку ці сім'ї зі свого доходу сплачують відносно більшу частину податків, ніж сім'ї з середніми і високими доходами. Стягнення за високими ставками непрямих податків на предмети не першої необхідності, споживачами яких є сім'ї з досить високим рівнем доходів, дещо пом'якшує проблему соціальної справедливості, але не вирішує її.

3.Система бюджетних доходів в Україні

Склад і структура ДБУ встановлюється у главі 5 БКУ Складові частини доходів ДБ А) податкові надходження;Б) неподаткові надходження;В) доходи від операцій з капіталом;Г) трансфертиПодаткові надходження – це передбачені податковим законодавством загальнодержавні і місцеві податки, збори та обов’язкові платежі. У БК закріплено, що податкові надходження ДБ справляються відповідно до чинного законодавства.На сьогодні до податкових надходжень відносять:А) податок на прибуток підприємств;Б) податок на додану вартість з ввезених на територію України товарів робіт послуг;В) податок на додану вартість з вироблених на території України товарів робіт послуг; Неподаткові платежі – разові та випадкові платежі надходження, які не мають прямим призначенням формування доходів бюджету.Складаються з надходжень від власності та підприємницької діяльності установ і організацій державної форми власності, включаючи:надходження від приватизації держмайна;перевищення валових доходів над видатками НБУ; дивіденди, нараховані на частку майна, що перебуває у державній власності; надходження від грошово-речових лотерей;Доходи від операцій з капіталом становлять незначну частку:надходження від продажу землі та інших нематеріальних активів; надходження від реалізації безгосподарного майна, скарбів;надходження коштів від ДФ дорогоцінного металу і дорогоцінного каміння;надходження від реалізації матеріальних цінностей державного резерву.Офіційні трансферти – кошти, що надходять до ДБ від інших організацій державної влади, бюджету АРК інших місцевих бюджетів а також від міжнародних організацій та урядів зарубіжних країн, наданих на безоплатній та безповоротній основі.На рівень доходів впливають зовнішні та внутрішні фактори.Зовнішні фактори:Зовнішній борг; рівень інтеграції у зовнішньоекономічний простір;рівень цін на енергоносії, рівень зовнішньої фін допомоги від іноземних держав; сальдо торгового балансу.Внутрішні фактори:Рівень податкових ставок; рівень банківського процента; рівень податкоспроможності населення; об’єкти приватизації; рівень ВВП; інфляція; курс національної валюти; внутрішній борг.

4.Склад доходів Державного бюджету України.Склад доходів Державного бюджету України 1. До доходів Державного бюджету України включаються доходи бюджету, за винятком тих, що згідно із БКУ закріплені за місцевими бюджетами. 2. До доходів загального фонду Державного бюджету України належать: 1) податок на прибуток підприємств;2) 50 відсотків збору за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування;3) 50 відсотків збору за спеціальне використання води ;4) 50 відсотків плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення (крім плати за користування надрами в межах континентального шельфу і виключної (морської) економічної зони, яка зараховується до загального фонду державного бюджету у повному обсязі); 5-1) 50 відсотків податку на доходи фізичних осіб, що сплачується (перераховується) на території міста Києва;6) податок на додану вартість (крім податку, що зараховується до спеціального фонду згідно із законом про Державний бюджет України); 7) акцизний податок з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) (крім акцизного податку ;8) акцизний податок з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції);9) плата за ліцензії на певні види господарської діяльності ;10) ввізне мито (крім мита, що зараховується до спеціального фонду згідно із законом про Державний бюджет України); 11) вивізне мито; ….49) кошти, що передаються до державного бюджету з місцевих бюджетів; 50) інші доходи, які у встановленому порядку зараховуються до загального фонду державного бюджету. Якщо законом встановлено новий вид доходу державного бюджету, його зарахування до загального фонду визначається законом про Державний бюджет України на період до внесення відповідних змін до Кодексу. Склад доходів спеціального фонду Державного бюджету України визначається законом про Державний бюджет України з урахуванням норм БКодексу.Закон про Державний бюджет України у виняткових випадках може відносити на відповідний бюджетний період окремі види доходів загального фонду Державного бюджету України (або їх частину), до спеціального фонду Державного бюджету України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]