Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори.ФІНАНСИ.docx
Скачиваний:
87
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
762.19 Кб
Скачать

40.Єдиний податок як джерело наповнення місцевого бюджету.

Протягом 7 місяців 2014 року від суб’єктів господарювання міста Первомайськ та Первомайського району, які обрали спрощену систему оподаткування, до бюджету надійшло понад 8 млн. грн. єдиного податку. Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження зросли на 885,3 тис. гривень.

84,1 % надходжень цього платежу сплатили фізичні особи – підприємці, це майже 6,8 млн. гривень. Порівняно з аналогічним періодом минулого року надходження збільшилися на 872,5 тис. гривень.

Юридичні особи – платники єдиного податку за січень-липень 2014 року поповнили бюджет майже на 1,3 млн. гривень.

„Стабільне наповнення місцевого бюджету свідчить про зростання рівня свідомості суб’єктів господарювання нашого району щодо необхідності добровільної сплати податків та розбудови держави”, – зазначила заступник начальника Первомайської ОДПІ Ірина Левицька.

Єдиний податок (ЄП) — податок, що сплачують суб’єкти господарської діяльності на спрощеній системі оподаткування, основний підприємницький податок. Первісно планувався та був єдиним відрахуванням, передбаченим у рамках спрощеної системи оподаткування, та поєднував у собі відрахування до місцевого податкового бюджету, Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування. Зараз єдиний податок сплачується тільки до місцевого бюджету, а решта відрахувань включені до єдиного соціального внеску. Єдиний податок сплачується на рахунки податкової інспекції, в якій суб’єкт господарської діяльності зареєстрований.

З 1 січня 2012 року єдиний податок перестав бути фіксованим відрахуванням, визначається у відсотковому  співвідношенні та залежить від групи платника ЄП. З цього часу була відмінена 50% доплата ЄП за кожного найманого робітника.

Для підприємців 1 та 2 груп єдиний податок визначається як процент від мінімальної заробітної плати, встановленої на січень поточного календарного року. Конкретна ставка єдиного податку встановлюється місцевими органами управління та залежить від видів діяльності, яку здійснює підприємець. Для 1 групи ставка єдиного податку становить до 10%, для 2 групи — до 20%.

Підприємці 1 та 2 груп сплачують єдиний податок авансом до 20-го числа поточного місяця. Закон передбачає можливість сплатити єдиний податок авансом за весь звітний період.

Для підприємців та підприємств 3 групи єдиний податок визначається як процент від прибутку за звітний період. При цьому визначено такі розміри ставок:

Група

Неплатники ПДВ

Платники ПДВ

3 група

4%

2%

Суб'єкти підприємницької діяльності 3 групи сплачують єдиний податок протягом 10 днів після крайнього терміну подання відповідної податкової декларації за звітний період (квартал).

Історична довідка

З моменту появи в 1999 році єдиний податок для фізичних осіб – підприємців був фіксованим податком у розмірі від 20 грн до 200 грн. Як і зараз, конкретна ставка ЄП встановлювалася місцевими органами управління та залежала від видів діяльності. Юридичні особи на спрощеній системі сплачували 6% та 10% від прибутку за звітний період залежно від того, чи були вони платниками ПДВ.

Після надходження на розрахунковий рахунок податкової інспекції єдиний податок розподілявся в таких пропорціях: 43% залишалося в місцевому бюджеті, 42% йшли у Пенсійний фонд, 15% — у фонд соціального страхування. Таким чином, один податок заміняв одразу 3 відрахування, що і пояснювало його назву.

Така структура податку проіснувала до 2010 року. До цього часу 42% навіть від максимальної ставки розміром 200 гривень давно відстали від обов’язкових відрахувань до Пенсійного фонду з мінімальної зарплати. У 2009 році підприємцям було рекомендовано добровільно доплачувати різницю, а з середини 2010 року обов’язковість доплати була закріплена законом. З цього часу єдиний податок перестав бути «єдиним». З 1 січня 2011 набрав чинності закон про єдиний соціальний внесок, який включав у себе всі відрахування до Пенсійного фонду. Сплата єдиного податку була зменшена до частини, яка відраховувалась до місцевого бюджету: 43%. У такому вигляді єдиний податок проіснував ще рік, доки не був реформований відповідно до останніх змін.

Регулюється:

Податковий кодекс України