Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
87
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
2.64 Mб
Скачать

70. Короткострокова рівновага фірми при монополістичній конкуренції.

Крива попиту для ринку монополістичної конкуренції буде мати спадний характер (при незначному куті нахилу), тому, подібно до монопольного ринку, крива граничної виручки завжди лежатиме нижче від неї. Отже, підприємство в умовах монополістичної конкуренції у короткотерміновому періоді буде максимізувати прибуток або мінімізувати збиток, виготовляючи такий обсяг продукції, що відповідає координатам точки перетину кривих граничних витрат і граничної виручки (рис. 11.7).

Максимізуючи прибуток фірма–монополістичний конкурент здійснює випуск продукції Q1, який відповідає точці Е. У даній точці MR=МС. При обсязі випуску Q1 і ціні Р1 фірма одержує прибуток на одиницю продукції, що дорівнює відрізку АВ. Загальна величина економічного прибутку дорівнює площі АВВ1Р1.

Фірма отримуватиме економічний прибуток, якщо крива її попиту перетинає криву середніх витрат. Якщо ж вона проходить нижче, ніж крива середніх витрат, але вище, ніж крива середніх змінних витрат, то підприємство вирішує проблему мінімізації збитків. Тобто виробництво збиткове, але виручка покриває змінні витрати і частково постійні витрати. Зупинка виробництва в такій ситуації призведе до збитків, що дорівнюватимуть постійним витратам.

Якщо крива попиту пройде навіть нижче, ніж крива середніх змінних витрат, то фірма зупинить виробництво, бо не окуповуються навіть змінні витрати, не кажучи вже за постійні.

71. Довгострокова рівновага фірми при монополістичній конкуренції.

Якщо будь-яка фірма одержує економічний прибуток, то на цей ринок у довгостроковому періоді будуть виходити нові фірми, які зменшать попит на продукцію окремої фірми й обмежуватимуть її граничну виручку (MR). Тому галузь знаходиться у стані рівноваги тоді, коли ціна на товар встановлюється на рівні середніх витрат LAТC (рис. 11.8).

При довгостроковій рівновазі криві попиту і криві витрат не перетинаються, а мають лише одну спільну точку, тобто:

Р = LAТC

Вільний вхід до галузі дозволяє фірмам отримувати в довгостроковому періоді лише нормальний прибуток.

Отже, умовами довгострокової рівноваги фірми – монополіст.-го конкурента є MR=МС і Р = LAТC.

72. Ефективність монополістичної конкуренції.

При аналізі конкурентного ринку ми довели, що умовою рівноваги є: Р = МС. Але при монополістичній конкуренції у стані рівноваги ціна не дорівнює граничним витратам, бо рівновага настає при МС = MR. Оскільки при монопольній конкуренції ціна завжди більша за MR, то вона більша і за МС (Р >МС). При монополістичній конкуренції ціна також більша за мінімальні середні витрати (Р>АТСmin). Отже, споживачі завжди платять на ринку монополістичної конкуренції за продукцію чи послуги більше, ніж це могло б бути на конкурентному ринку.

Також відбувається деяке недовикористання ресурсів для виробництва товарів. Отже, монопольна конкуренція не забезпечує оптимального розподілу та використання ресурсів. Є багато випадків недовикористання виробничих потужностей (автозаправка неподалік від іншої).

Таким чином, недовантажені потужності підприємств та завищені ціни – це плата суспільства за монополістичну конкуренцію.

Позитивним моментом є те, що монополістична конкуренція постійно націлює фірму на пошук варіантів виділення свого продукту серед аналогічних товарів галузі, найповніше враховуючи при цьому різноманітність потреб споживачів. Це досягається шляхом проведення нецінової конкуренції.

Методи нецінової конкуренції:

Пов’язані з удосконаленням продукту. Продукт може змінюватись без докорінної зміни його споживацьких якостей (упаковка, дизайн, способи продажу), але в довгостроковому періоді фірма орієнтується на розробку нових моделей товару, які втілюють у собі нові досягнення науки й техніки.

Орієнтовані на рекламно-пропагандистську діяльність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]