Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести_білети_без_відпов (1).doc
Скачиваний:
204
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
821.76 Кб
Скачать
  1. Гострою наднирковою недостатністю внасслідок інфаркту нирок

  2. Гострою наднирковою недостатністю внаслідок крововиливу у наднирники

  3. Гострою серцевою недостатністю

  4. Гіперглікемічною комою

  5. Гіперосмолярною комою

21. Хворий 47 років з ревматоїдним артритом впродовж останніх двох місяців лікувався преднізолоном у добовій дозі 60 мг. У зв’язку з порушенням функції суглобів ІІІ ст. не зміг своєчасно купити препарат – не отримує преднізолон 4 доби. Скаржиться на інтенсивний біль у суглобах, попереку, животі, нудоту, блювоту. При огляді: адинамія, шкіра суха, помірна ригідність м’язів. Пульс малий, 64/хв, АТ – 45/10 мм рт.ст. Лікувальна тактика?

  1. Введення преднізолону 180-240 мг на добу в/в

  2. Введення преднізолону 90-120 мг на добу в/м

  3. Введення преднізолону 40 мг на добу в/м

  4. Прийом преднізолону у дозі 60 мг на добу

  5. Прийом преднізолону у дозі 30 мг на добу

22. Які органи та системи найчастіше вражаються за гіперпаратиреозу?

  1. Легені;

  2. Серцево-судинна система;

  3. Сечовидільна система;

  4. Органи травлення;

  5. Все, зазначене вище.

23. Які ускладнення спостерігаються при лікуванні тиреостатиками групи імідазолу?

  1. Тромбоцитопенія;

  2. Диспептичні розлади;

  3. Лейкопенія;

  4. Струмогенний ефект;

  5. Всі вищезазначені.

24. Бригада “швидкої допомоги” викликана до хворого 44 років у кафе, де він святкував день народження. Хворий раптово відчув загальну слабість, запаморочення, двоїння в очах, тремтіння рук, оніміння язика. З анамнезу відомо, що хворіє на цукровий діабет. Під час свята вжив близько 250-300 мл горілки. При огляді: дезорієнтація у часі і просторі. Шкіра волога, тонус м‘язів підвищений, короткочасні судоми м‘язів кінцівок. Дихання 17/хв, ЧСС – 80/хв. АТ 125/80 мм рт.ст. Живіт м‘який, безболісний. Хворий доставлений до лікарні, де проведене обстеження: АсАТ – 0,3 ммоль/л, АлАТ – 0,27 ммоль/л, цукор крові – 2,9 ммоль/л, рН крові – 7,39. Який клінічний синдром діагностується у хворого?

  1. Кетоацидотична кома

  2. Алькогольне отруєння

  3. Гіпоглікемічний стан

  4. Лактацидемічна кома

  5. Гіпотиреоїдна кома

25. Хворого Л., 28 років, доставлено в лікарню без свідомості. Відомо, що він хворіє на цукровий діабет 8 років, отримує інсулін-монодар В 20 ОД вранці і 14 ОД ввечорі. Об-но: шкіра суха, пульс – 112 уд/хв, ритмічний, малий. АТ 90/60 мм рт.ст. Язик сухий, малиновий. Запах ацетону з рота. ЧД – 28/хв, дихання шумне. Живіт м‘який, приймає участь в акті дихання. Печінка пальпується на 4 см нижче реберної дуги. Цукор крові – 39 ммоль/л, реакція сечі на ацетон різко позитивна. Яка орієнтована початкова і наступні дози інсуліну?

  1. Інсулін короткої дії 0,1 ОД/кг тіла в/в струминно, а потім по 0,1 ОД/кг маси тіла щогодини

  2. Інсулін короткої дії 0,3 ОД/кг тіла в/в струминно, а потім по 0,3 ОД/кг маси тіла щогодини

  3. Інсулін короткої дії 50 ОД в/в та 50 ОД в/м кожні 4 години

  4. Інсулін короткої дії по 20 ОД тричі на день в/м

  5. Гіпербарична оксигенація

26. У хворого К., 18 років, який має зріст 168 см та масу тіла 60 кг, вперше виявлено глікемію натще 16 ммоль/л, добову глюкозурію 60 г/л. Встановіть діагноз:

  1. Цукровий діабет типу 1, вперше виявлений, тяжкої форми в стані компенсації;

  2. Цукровий діабет типу 2, середньої тяжкості в стані декомпенсації;

  3. Цукровий діабет типу 1, тяжкої форми в стані субкомпенсації;

  4. Цукровий діабет типу 1, вперше виявлений;

  5. Усі діагнози неправильні.

27. Хворий 26 років. На момент обстеження турбує головний біль, порушення нічного сну, нудота, блювота вживаною їжею, загальна слабкість, періодичні судоми гомілкових м’язів. Хворіє впродовж 12 років. Об’єктивно: блідість шкіри з жовтуватим відтінком, склери білі. АТ – 210/120 мм рт.ст. У крові: гемоглобін – 80 г/л, сечовина – 30,8 ммоль/л, креатинін – 0,660 ммоль/л, ШКФ – 14 мл/хв. У сечі: білок – 2,8 г/добу, еритроцити – 8,2×106/л, відносна щільність – 1008-1012, денний діурез – 850 мл, нічний – 1250 мл. Очне дно: ретинопатія. Результати дослідження сечі свідчать про наявність у пацієнта:

А. анурії

В. гіперстенурії

С. ніктурії

D. поліурії

Е. олігурії

28. У хворого на полікистоз нирок при обстеженні виявлені такі показники: креатинін крові 550 мкмоль/л, клубочкова фільтрація 25 мл/хв, Нв-87 г/л; ер - 2,8 т/л, діурез 2500 мл. Виберіть який засіб лікування показанний в данному випадку:

А. Консервативна терапія

В. Плазмосорбція

С. Гемосорбція

D. Гемодіаліз

Е. Трансплантація нирки

29. Хворий А., 20 років, потрапив у клініку зі скаргами на тупий біль у поперековій ділянці, червоний колір сечі, часте сечовипускання, в тому числі вночі, загальну слабкість. Захворів через 2 тижні після перенесеної ангіни. Звернувся до лікаря. Після амбулаторного обстеження у плановому порядку направлений у нефрологічне відділення. Шкірні покриви бліді. Р – 80 уд./хв., ритмічний. АТ – 160/90 мм.рт.ст. Симптом Пастернацького позитивний з обох сторін. Загальний аналіз крові: Е-4,5х1012/л, Нв - 130 г/л, КП-0,8, Л-9,6х109/л, еоз-2%, п-8%, с-72%, лім-12%, мон-6%, ШОЕ – 32 мм/год. ЗАС: питома вага – 1026, білок – 0,99 г/л, Ер-18 в п/з, Л-5-6 в п/з, гіалінові циліндри – 3-4 в п/з. Аналіз сечі по Нечипоренко: Е-27000, Л-5000/мл сечі. Який попередній діагноз?

    1. Хронічний гломерулонефрит

    2. Гострий гломерулонефрит

    3. Гострий пієлонефрит

    4. Хронічний пієлонефрит

    5. Гіпертонічна хвороба

30. Яке захворювання є протипоказом для діадинамотерапії?

  1. Гострий тромбофлебіт.

  2. Гостра радикулалгія.

  3. Закриті імобілізовані переломи кісток.

  4. Закриті травми опорно-рухового апарата (забиті місця).

  5. Облітеруючий ендартеріїт, артеріальна недостатність ІІстадії.

ВАРІАНТ №6

1. Хворий 28 p. знаходився у стаціонарі з приводу загострення виразкової хвороби з наявністю виразки цибулини дванадцятипалої кишки. Виразка зарубцювалась і хворий звернувся до дільничного лікаря з метою направлення його на санаторно-курортне лікування. Коли можна хворого відправити до санаторію?

A. Через 5-6 місяців після рубцювання виразки

B. Терміново

C. Через 1 місяць після рубцювання виразки

D. Через 2 тижня після рубцювання виразки

E. Через 1 рік після стаціонарного лікування

2. Чоловік 21 року, скаржиться на періодичний ниючий біль в надчерев'ї. При обстеженні виявлено хро­нічний гастрит з підвищеною кислотоутворюючою функцією. Проведене лікування. Який препарат доцільно використовувати для первинної про­філактики виразкової хвороби?

A. Церукал

B. Фамотидин

C. Вікалін

D. Маалокс

E. Гастрофарм

3. Хворий 45 p., скаржиться на біль за грудиною пекучого характеру, яка іррадіює в міжлопаткову зону, посилюється після їжі і при нахилі вперед, періодичну печію. При обстеженні: уражень легень, серця, печінки, підшлункової залози, нирок не виявлено. При езофагогастродуодено-фіброскопії виявлено: гіперемія слизової оболонки нижньої третини стравоходу і гастроезофагальний рефлюкс, кардія зіяє. Ваш діагноз ?

A. Езофагальна дискінезія

B. Езофагіт

C. Ахалазія кардії

D. Функціональний кардіоспазм

E. Гастроезофагальна рефлюксна хвороба

4. Хворий Г., 55 р. скаржиться на здуття живота, набряки ніг, швидку втомлюваність. Об-но: на передній черевній стінці розширена венозна мережа, печінка +3 см, щільна, край гострий, селезінка +3 см, в черевній порожнині визначається вільна рідина. АлАТ-0,7 ммоль/г*л, АсАТ-0,91 ммоль/г*л, загальний білірубін-25 мкмоль/л. Який синдром переважає у клініці даного хворого?

  1. Цитолітичний

  2. Гепатоцелюлярної недостатності

  3. Портальної гіпертензії

  4. Холестатичний

  5. Гіперспленізму

5. Хворий 35 p. скаржиться на нудоту, відсутність апетиту, швидку втомлюваність. Об-но: шкіра та видимі слизові іктеричні, печінка + 2 см, щільна. В крові: АлАТ- 2,8 ммоль/г*л, загальний білірубін – 88 мкмоль/л, HСV-РНК. Призначте етіотропне лікування:

  1. Інтерферон, рибавірин

  2. Преднізолон, інтерферон

  3. Ессенціале Н, тіотріазолін, вітамін С

  4. Інтерферон, Ессенціале Н

  5. Гептрал, полівітамінні комплекси

6. Жінка 43 p. протягом 5 p. страждає на хворобу Крона. За останні 6 місяців відзначає появу вираженої слабкості, швидкої стомлюваності, задишки під час ходьби, зниження маси тіла, зберігаються проноси. Об'єктивно: шкіра суха, бліда, на гомілках м'які набряки. Аналіз крові: Нв - 86 г/л, загальний білірубін - 20 мкмоль/л, загальний білок - 50 г/л. Розвиток якого синдрому можна запідозрити в даному випадку?

A. Синдрому печінково-клітинної недостатності B. Синдрому подразненої товстої кишки C. Синдрому мальабсорбції D. Паранеопластичного синдрому E. Реактивного панкреатиту

7. Хворий В., 32 p., скаржиться на нудоту, біль та розпирання в животі, здуття живота та пронос, які зявляються зазвичай через 1-2 години після прийому їжі, переважно молочних продуктів. Об-но: хворий пониженого живлення, АТ – 100/60 мм рт ст. Живіт здутий, болючий при пальпації в навколопупковій ділянці. Копрограма – кисла реакція калу. Ваш діагноз

  1. Хвороба Крона

  2. Хронічний ентерит

  3. Хвороба Уїпла

  4. Целіакія

  5. Лактазна недостатність

8. Хвора 53 роки скаржиться на втрату ваги до 10 кг протягом двох pоків, рідкий стілець до 3 разів на добу з неприємним запахом, що погано змивається водою з унітазу, періодичну нудоту, оперізуючий біль у верхній половині живота. При обєктивному обстеженні виявлено болючість у зоні Губергриця, у точці Мейо-Робсона. За лабораторними данними: глюкоза – 3,2 ммоль/л, білірубін – 16,5 мкмоль/л, загальгий білок – 56,4 г/л. Діастаза сечі – 426 г/год/л. При проведенні проби з Д-ксилозою (пероральний прийом 25 г Д-ксилози) через 5 годин в сечі виявляють 3 г ксилози. Ваш діагноз:

A. Зловживання послаблюючими.

B. Псевдомемранозний коліт.

C. Неспецифічний виразковий коліт.

D. Панкреатит. Синдром мальабсорбції.

E. Вірусний гастроентерит.

9. У вагітної жінки 32 p. під час планового ультразвукового обсте­ження у жовчному міхурі знайдено 5 конкрементів розмірами від 8 до 10 мм. До цього моменту пацієнтка вважа­ла себе здоровою людиною. Виберіть найбільш доцільну тактику ведення пацієнтки:

A. Призначення ненасичених жов­чних кислот

B. Планова лапароскопічна холецистектомія

C. Планова звичайна холецистектомія

D. Ультразвукова літотрипсія

E. Нагляд за хворою з рекоменда­ціями щодо режиму життя та хар­чування

10. Хворий Д., 45 р., страждає на жовчокам’яну хворобу. Лікар, зробив висновок: перебіг неускладнений, камінь холестериновий, 5 мм. Який вид лікування протипоказаний?

  1. Пероральна літотрипсія урсофальком;

  2. Лапароскопічна хоецистектомія;

  3. Хірургічний з мінімального операційного доступу;

  4. Хірургічний зі стандартної лапаротомії;

  5. Дуоденальні тюбажі.

11. У хворої 20 p., після тривалого перебування на сонці з’явилась субфебрильна температура, біль і припухлість в колінних і гомілково-ступневих суглобах, еритема на обличчі і переніссі, лейкопенія, прискорена ШОЕ. Виставлений попередній діагноз системного червоного вовчака. Назвіть патогномоничні лабораторні дані, які підтверджують цей діагноз?

A. Присутність С-реактивного протеіна

B. Прискорена ШОЕ

C. Наявність антинуклеарного фактору

D. Анемія

E. Лімфоцитоз.

12. У практично здорової жінки 25 p., під час профілактичного огляду на виробництві виявлені ШОЕ – 25 мм/год, лейкоцити – 2,9•109/л. При додатковому обстеженні – гамаглобулінів сироватки 25%, імуноглобулінів G – 22,3 г/л. Сестра хворіє на системний червоний вовчак. Яка рекомендація лікаря безпідставна?

A. Приймати нестероїдні протизапальні засоби

B. Протипоказані профілактичні щеплення

C. Уникати інсоляцій

D. Протипоказані фізіотерапевтичні процедури

E. Приймати ліки тільки за призначенням лікаря.

13. Хвора А, 32 р., хворіє з 15 p., шкіра тулуба, обличчя, кінцівок гладка, натянута; обличчя, губи нерухомі, загострене. Ротовий отвір звужений. Скаржиться на сухість у роті, утруднений прийом їжі, ковтання. Турбує біль у суглобах. Яке захворювання найбільш ймовірне?

А. Лінійна склеродермія

В. Вогнищева склеродермія

С. Системна (дифузна) склеродермія

D. Нейродерміт

E. СЧВ

14. Хвора А., 22 p., скаржиться на підвищення температури тіла до 38,5оС, біль у дрібних суглобах кистей, ранкову скутість, що з’явилися після переохолодження. При огляді – ознаки запаленя ІІ, ІІІ п’ястно-фалангових та проксимальних суглобів кистей, обмеженість рухів через виражений больовий синдром та ексудативно-проліферативні зміни. Визначено гострофазові показники: АСЛО – 250 од, СБР - 36 мг/дл, сіаловий тест – 570 од, серомукоїд – 648 од.; ревматоїдний фактор - 36, ШОЕ – 45 мм/год. Поставте попередній діагноз.

  1. Ревматоїдний артрит.

  2. Подагричний артрит.

  3. Реактивний артрит.

  4. Ревматичний артрит.

  5. Хвороба Рейтера.

15. Хворий 45 р. звернувся зі скаргами на задишку при фізичному навантаженні, перебої в роботі серця, набряки ніг, відчуття важкості в правому підребер’ї. В анамнезі – часті ангіни, поліартрит. Аускультація серця: посилення І тону та діастолічний шум над верхівкою, акцент ІІ тону над легеневою артерією. Ro-графія ОГК: посилення легеневого малюнку, розширення коренів. Ваш попередній діагноз?

  1. Гостра ревматична лихоманка, кардит

  2. Інфекційний ендокардит

  3. Рецидивуюча ревматична лихоманка, мітральний стеноз

  4. Рецидивуюча ревматична лихоманка, мітральна недостатність

  5. Хронічне обструктивне захворювання легенів

16.Які медикаменти можуть спровокувати подагричний напад:

А. Тіазидні діуретики;

В. Петльові діуретики;

С. Циклоспоррин А;

D. Аспірин у дозі 4 г/добу;

E. Всі вищеназвані.

17. У хворого 40 p. з артритом лівого гомілковостопного суглобу при рентгенологіч-ному обстеженні хребта спостерігаються такі зміни: явища сакроілеїту зліва, у поперековому відділі грубі, несиметричні синдесмофіти. Який діагноз найбільш вирогідний?

A. Хвороба Рейтера

B. Псоріатичний артрит

C. Хвороба Бєхтєрєва

D. Ревматоїдний артрит

E. Подагра

18. Жінка 23 p. скаржиться на підвищення температури тіла до 37,4оС, появу геморагічної висипки на нижніх кінцівках, біль в попереку, появу червоної сечі. Захворіла 3 дні тому після переохолодження. Об'єктивно: шкіра бліда, на поверхні гомілок і стегон – дрібна геморагічна симетрична висипка. ЧСС - 90/хв, АТ-115/90 мм рт.ст. Симптом Пастернацького – слабкопозитив-ний з обох боків. В крові: лейк. - 9,6х109/л, тромб.-115х109/л, ШОЕ - 31 мм/год. В сечі: білок - 0,33 г/л, ер. змінені - 30-40 в п/з, лейк. - 5-8 в п/з. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. Геморагічний васкуліт

B. Вузликовий поліартеріїт

C. Системний червоний вовчак

D. Тромбоцитопенічна пурпура

E. Гострий інтерстиціальний нефрит

19. Дівчинка після профілактичного щеплення від кору через добу скаржиться на кволість, постійне бажання полежати, невгамовну спрагу, часті випороження сечі. Під час визначення глюкози сечі смужками “Глюкотест” показник становить понад 2%. Визначіть причину такого стану дівчинки:

  1. Цукровий діабет типу 1.

  2. Реакція на щеплення;

  3. Порушення календаря щеплень;

  4. Ідіосинкразія до вакцини;

  5. Типовий перебіг післявакцинальної реакції.

20. Чоловік 52 років, впродовж 18 років хворіє на цукровий діабет. Рік тому переніс цистит. Приймає манініл – 5 мг 3 рази на добу. Об’єктивно: зріст – 176 см, вага – 82 кг. Коливання глікемії натще – 10,3–12,4 ммоль/л. Виявлена протеїнурія – 0,033 г/л. Для профілактики прогресування діабетичної нефропатії найбільш доцільно:

  1. Підвищити дозу манінілу

  2. Знизити добовий калораж їжі

  3. Доповнити терапію інсуліном

  4. Замінити прийом манінілу на інсулін

  5. Призначити антибактеріальну терапію

21. Хвора 46 років хворіє на цукровий діабет 9 років, отримує інсулін-хумодар Б 26 ОД вранці 18 ОД ввечері. Скарги на слабкість, млявість вранці після сну, головний біль, пітливість вночі. Об’єктивно: пульс – 72/хв., АТ – 125/70 мм рт.ст. Межі серця в нормі. Печінка +4 см. Глюкоза крові: 8.00 – 14 ммоль/л; 12.00 – 9 ммоль/л; 17.00 – 11 ммоль/л; 23.00 – 3,8 ммоль/л. З чим найбільш вірогідно пов’язані скарги, що виникають?