Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести_білети_без_відпов (1).doc
Скачиваний:
204
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
821.76 Кб
Скачать

ВАРІАНТ №1

1. Чоловiк 47 рокiв скаржиться на виражену загальну слабiсть, напади серцебиття та пiтливостi, iнтенсивнi болi в епiгастрiї, якi виникають через 10-15 хвилин пiсля прийому їжi. Протягом 10 рокiв хворiє на виразкову хворобу шлунка. 2 року тому виконана резекцiя шлунка за Бiльротом II. При обстеженнi живiт м’який, чутливий в епiгастрiї. Яке ускладнення найбiльш iмовiрно виникло у хворого ?

A. Гастрит кукси шлунка

B. Демпiнг-синдром

C. Пептична виразка анастомозу

D. Хронiчний панкреатит

E. Холецистит

2. Хворий 35 p., що зловживає алкоголем та не дотримується дієти, скаржиться на біль в епігастральному відділі, що виникає через 1-1,5 годин після їжі, печію. Фіброгастродуодено-скопія: в антральному відділі шлунка визначається виражена гіперемія, ерозії, набряк слизової оболонки. Яка найбільш вірогідна причина виявленої патології?

  1. Аліментарний чинник

  2. Наявність антитіл до парієтальних клітин

  3. Інфікування Helicobacter pуlori

  4. Токсична дія алкоголю

  5. Нервове перенапруження

3. Хворий П, 28 p., скаржиться на пекучий біль за грудиною, який посилюється в горизонтальному положенні тіла, печію. Діагностовано ГЕРХ. Хворому призначено терапію рабепразолом. Основний курс терапії ГЕРХ має становити не менше:

А. 1-2 тижнів

В. 2-4 тижнів

С. 4-8 тижнів

D. 3-6 тижнів

Е. 2-3 тижнів

4. Чоловік 40 p. страждає на аутоімунний гепатит. В крові: А/Г коефіцієнт 0,8, білірубін - 42 мкмоль/л, трансамінази: АЛТ-2,3 ммоль/год.л, АСТ - 1,8 ммоль/год.л. Що із перерахованого найбільш доцільно призначити для лікування?

A. Гепатопротектори B. Антибактеріальні засоби C. Глюкокортикоїди, цитостатики D. Противірусні препарати E. Гемосорбція, вітамінотерапія

5. Жінка 24 p., скаржиться на інтенсивне свербіння шкіри, особливо ввечері, тупий біль в правому підре­бер'ї. Захворіла 2 роки тому після по­логів. Об'єктивно: жовтяниця, ксантелазми на повіках. Печінка на 6 см ви­ступає з-під краю правої реберної дуги, щільна, край рівний, безболіс­ний. Селезінка виступає на 3 см. Реак­ція на поверхневий антиген вірусу ге­патиту В негативна. Визначаються антимітохондральні антитіла. Яка форма ураження печінки найбільш імовірна у хворої?

A. Первинний біліарний цироз печінки

B. Хронічний гепатит

C. Хронічний холангіт

D. Гемохроматоз

E. Жировий гепатоз

6. У хворого 19 рокiв скарги на переймоподібний бiль в животi, рiдкі випорожнення до 6-8 разiв на добу з домiшками слизу та свiжої кровi. Хворiє протягом 2 рокiв. Схуд на 12 кг. Об’єктивно: Ps -92/хв., АТ -100/70 мм рт.ст., температура -37,40C. Живiт м’який, болючий по ходу товстого кишечника, особливо злiва. Сигмовидна кишка спазмована. В кровi: ер. -3, 2x1012/л, Hb -92 г/л, лейк. -10,6x109/л, ШЗЕ-32 мм/год. Iригоскопiя -товста кишка звужена, гаустри вiдсутнi, контури нерiвнi, нечiткi, симптом "водопровiдної труби". Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A. Неспецифiчний виразковий колiт

B. Хронiчний колiт

C. Амебна дизентерiя

D. Туберкульоз кишечника

E. Хвороба Крона

7. Хворий Н., 32 p., приймав масивну антибактеріальну терапію. Скаржиться на розлиті болі в животі, часті рідкі випорожнення (4-6 разів на добу), загальну слабість. Об'єктивно: стан задовільний. AT - 120/70 мм рт. ст, пульс - 84/хв. Живіт при пальпації м'який, болючий у нижніх відділах. Печінка і селезінка не пальпуються. Застосування якого лікарського пре­парату доцільне в даному випадку?

A. Імодіум

B. Панзинорм

C. Есенціале Н

D. Мотиліум

E. Лінекс

8. Жiнка 41 року протягом 8 рокiв хворiє на хронiчний холецистит. Турбує майже постiйний монотонний ниючий бiль або вiдчуття тяжкостi у правому пiдребiр’ї, гiркота у ротi зранку, закрепи. Пiд час пальпацiї живота вiдмiчається незначна болючiсть у точцi Маккензі. Об’єм мiхура пiсля жовчогiнного снiданку зменшився на 15% (за даними УЗД). Призначення яких лiкарських засобiв найбiльш доцiльне?

A. Ненаркотичних анальгетикiв

B. Периферичних М-холiнолiтикiв

C. Мiотропних спазмолiтикiв

D. Холекiнетикiв

E. Холеретикiв

9. Чоловiк 48 рокiв скаржиться на постiйний бiль в верхнiй половинi живота, бiльше злiва, що посилюється пiсля прийому їжi, проноси, схуднення. Зловживає алкоголем. 2 роки тому перенiс гострий панкреатит. Амiлаза кровi 4 г/год.*л. Копрограма - стеаторея, креаторея. Цукор кровi - 6,0 ммоль/л. Засіб вибору для тривалого використання?

A. Гастроцепiн

B. Iнсулiн

C. Панкреатин

D. Контрикал

E. Но-шпа

10. Хворий 45 p., скаржиться на біль в надчеревній ділянці, лівому підребер'ї, що супроводжується бага­торазовим блюванням без полегшен­ня, здуття живота, проноси, схуднен­ня. Хворіє протягом 5 p. Об'єктив­но: язик вологий, обкладений білим нашаруванням біля кореня; при гли­бокій пальпації живота виявляється болючість в надчеревній ділянці і точці Мейо - Робсона. Печінка на 1 см виступає з-під краю реберної дуги, неболюча. Селезінка не пальпується. Про яке захворювання слід думати в першу чергу?

A. Хронічний холецистит

B. Хронічний атрофічний гастрит

C. Виразкова хвороба

D. Хронічний панкреатит

E. Хронічний ентерит

11. Хворий 32 р. скаржиться на незначний біль в суглобах і м’язах, виражену слабкість у м'язах. При огляді: самостійні рухи тулуба та кінцівок утруднені, в параорбітальній області та на грудині – темно-червона еритема. Який основний патогенетичний механізм розвитку цього захворювання?

A. Синтез антитіл до нативної ДНК

B. Синтез антитіл до білків м’язової тканини

C. Синтез антитіл до мієлопероксидази

D. Синтез антитіл до Fc-фрагменту IgG

E. Синтез антинуклеарних антитіл

12. При обстеженні кистей у пацієнтки В., 32 p., виявлено ознаки синовіїту, гіпотрофії м’язів тилу кисті, ульнарну девіацію кистей, згинальні контрактури проксимальних та перерозгинання дистальних міжфалангових суглобів ІІ, ІІІ, пальців, згинальні контрактури дистальних суглобів і перерозгинання проксимальних міжфалангових суглобів ІV пальців. В синовіальної рідини були виявлені рагоцити. Що це є за клітини?

A. Фагоцитуючі моноцити

B. Нейтрофіли, в цитоплазмі яких міститься включення РФ

C. Ревматоїдний фактор

D. Зрілі нейтрофіли, які фагоцитують ядерні білки

E. Недиференційовані клітини

13. Пацієнтка 25 р. захворіла після тривалої інсоляції. Захворювання розпочалось з підвищення температури до 38°С, болю та набрякання колінних, гомілковостопних та дрібних суглобів кистей, збільшення підщелепних та пахвинних лімфовузлів. При огляді на щоках рум'янець у вигляді “метелика”, на шкірі живота передпліч петехіальний висип. Яке ураження суглобів найбільш характерне для даного захворювання?

А. Ерозивний артирит

В. Остеоартроз

С. Остеопороз

D. Неерозивний артрит

Е. Спонділоартрит.

14. У хворої 23 р. має місце ураження стравоходу, кальциноз м'яких тканин, переважно в ділянці пальців рук і периартикулярно, склеродактилія, телеангіектазія, синдром Рейно. Ймовірний діагноз?

А. CREST-синдром

В. Рак стравоходу

С. Дерматоміозит

D. Склеродермія

E. Синдром Шегрена ("сухий" синдром)

15. Які показники відповідають ІІ ступеню активності ревматичної лихоманки:

А. ШОЕ 8 мм/год, АСЛ-О 100 од, СРБ 6 нг/мл, сіркомукоїд 180 од, сіаловий тест – 200 од.

В. ШОЕ 20мм/год, АСЛ-О 500 од, СРБ 36 нг/мл, сіркомукоїд 780 од, сіаловий тест – 890 од.

С. ШОЕ 55 мм/год, АСЛ-О 450 од, СРБ 24нг/мл, сіркомукоїд 580 од, сіаловий тест – 300 од.

D. ШОЕ 40мм/год, АСЛ-О 300 од, СРБ 24нг/мл, сіркомукоїд 390 од, сіаловий тест – 460 од.

E. ШОЕ 20 мм/год, АСЛ-О 250 од, СРБ 18 нг/мл, сіркомукоїд 280 од, сіаловий тест – 330 од.

16. Хвора П., 54-х p., працює посудомийницею, скаржиться на біль у дрібних суглобах кистей, колінних, гомілково-ступневих суглобах, який турбує впродовж 5 p. Об’єктивно: зріст 162 см, маса тіла 96 кг, змін з боку суглобів ніг не виявлено, проте на дистальних міжфалангових суглобах кистей виявлені неболючі потовщення. Ваш діагноз?

А. Ревматоїдний артрит

В. Реактивний артрит

С. Остеоартроз

D. Ревматичний артрит

E. Подагричний артрит

17. У юнака 16 p. через 2 тижні після ангіни з'явилися різкі болі і припухлість ліктьових, колінних суглобів, підвищення температури до 38оС, серцебиття, задуха. Болючість суглобів носить мігруючий характер, без стійкого порушення функції. У крові: нейтрофільний лейкоцитоз із помірним паличкоядерним зсувом, ШОЕ - 30 мм/год. С-реактивний білок “++”. Ваш діагноз?

A. Ревматична лихоманка

B. Реактивний артрит

C. Бактеріальний (гнійний) артрит

D. Хвороба Рейтера

E. Ревматоїдний артрит

18. Чоловіка 38 p., на протязі 10-ти p. непокоїть поступово зростаючий біль в суглобах кистей та в нижній частині хребта з порушенням в ньому рухів. Лікувався з приводу остеохондрозу, потім ревматоїдного артриту з короткочасним ефектом. Спостерігався у офтальмотолога з приводу ірідоцикліту. Ан.крові: ШОЕ - 27 мм/год. Рентгенологічно: двобічне периартикулярне склерозування і звуження суглобової щілини у крижово-здухвинному зчленуванні. Яка найбільш вірогідна патологія у данному випадку?

A. Анкілозіруючий спонилоартрит

B. Ревматоїдний артрит

C. Деформуючий остеоартроз

D. Реактивний артрит

E. Остеохондроз.

19. У хворого внаслідок інфекційного захворювання виник діабетичний кетоацидоз. Лікування кетоацидозу проводилося за допомогою введення інсуліну та ізотонічного розчину натрію хлориду. Після цього у хворого з’явилися скарги на загальну слабкість, перебої в роботі серця, головний біль. Глюкоза крові – 3,0 ммоль/л, калій плазми крові – 5,0 ммоль/л, натрій плазми крові – 140 ммоль/л. Назвіть найбільш імовірну причину стану:

  1. Гіпоглікемія;

  2. Інфекційне захворювання;

  3. Гіпокаліємія;

  4. Медикаментозна хвороба;

  5. Наслідок побічних реакцій на інсулінотерапію.

20. Хворий 46 років, впродовж 5 років лікується від гіпертонічної хвороби. Батько хворіє на цукровий діабет. Об’єктивно: зріст – 170 см, вага – 96 кг, пульс – 72/хв., АТ – 190/110 мм рт.ст. Печінка +3 см. Пастозність гомілок. Глюкоза крові натще – 5,4 ммоль/л. Які засоби первинної профілактики цукрового діабету у даного хворого?

                1. Призначити сечогінні

В. Нормалізувати артеріальний тиск

С. Призначити бігуаніди

D. Призначити гепатопротектори

Е. Позбавитися зайвої ваги

21. Хворий Р. страждає на цукровий діабет упродовж 28 років. Протягом останнього року доза інсуліну зменшилась на 14 ОД. В аналізі сечі: білок – 1,7 г/л, цукор – 0,8%, багато еритроцитів, циліндрів. Вказані ознаки є проявом:

  1. Інсулінорезистентності

  2. Декомпенсації цукрового діабету

  3. Пієлонефриту

  4. Діабетичної нефропатії

  5. Синдрому хронічного передозування інсуліну

22. У приймальне відділення лікарні поступила жінка, 30 років, із діагнозом гострого живота. З анамнезу відомо, що 3 тижні тому почала відчувати невгамовну спрагу, пити багато рідини, схудла, скаржиться на відсутність менструації (яка до цього часу була регулярною). Під час обстеження: лейкоцити у крові – 15,6х109/л, глікемія – 13,2 ммоль/л, глюкозурія – 37 г/л, позитивна реакція на ацетон у сечі. Визначіть причину подібного стану пацієнтки:

  1. Незапланована вагітність;

  2. Цукровий діабет вагітних;

  3. Цукровий діабет типу 1;

  4. Цукровий діабет типу 2;

  5. Гострий апендицит.

23. Тиреотоксикозу в осіб похилого віку властиво:

  1. Часто вузлові форми зобу;

  2. Часто „тиротоксичне серце” з порушеннями ритму;

  3. Часте ураження печінки з порушенням функції;

  4. Спостерігається прогресуюче ожиріння;

  5. Клініка носить виражений характер.

24. При первинному гіпотиреозі відмічаються наступні зміни лабораторних показників крові:

  1. Зменшення рівня тироксину, зростання рівня трийодтироніну, зменшення рівня тирео-тропного гормону;

  2. Зменшення рівня тироксину, зменшення рівня трийодтироніну, зменшення рівня тирео-тропного гормону;

  3. Зменшення рівня тироксину, зменшення рівня трийодтироніну, зростання рівня тирео-тропного гормону;

  4. Зростання рівня тироксину, зменшення рівня трийодтироніну, зменшення рівня тирео-тропного гормону;

  5. Зменшення рівня тироксину, зменшення рівня трийодтироніну, нормальний рівень тиреотропного гормону.

25. У хворого Р., який лікується з приводу септичного стану, раптово розвинулися слабкість, адинамія, блювота, пронос, сопор. Пульс ниткоподібний, 110/хв, АТ – 60/40 мм рт.ст. На ЕКГ: тахікардія, зниження вольтажу всіх зубців. Лабораторні дані: гіпонатріємія, гіпохлоремія, гіперкаліємія, гапоглікемія. Діагноз?

  1. Гіпоталамічна криза

  2. Гіпоглікемічна криза

  3. Гостра недостатність надниркових залоз

  4. Пангіпопітуїтаризм

  5. Гострий інфаркт міокарду

26. Хвора, 14 років, скаржиться на відставання в рості та статевому розвитку. Народилася своєчасно від першої нормальної вагітності з масою тіла 3,5 кг та довжиною 50 см. У рості завжди відставала від одноліток. Об’єктивно: зріст 132 см, маса тіла 36 кг. Будова тіла за чоловічим типом, кінцівки по відношенню до тіла короткі. Грудна клітка широка, молочні залози не розвинуті. Шия коротка, з крилоподібними складками, низький ріст волосся на шиї. Зовнішні статеві органи розвинуті за жіночим типом, відповідно до віку 4-6 років. Встановіть попередній діагноз:

  1. Синдром неповної маскулінізації;

  2. Синдром тестикулярної фемінізації;

  3. Синдром Шершевського-Тернера.

  4. Адреногенітальний синдром;

  5. Синдром Штейна-Левенталя

27. Хворий 46 років, скарг немає. Місяць тому, під час лікування у міській лікарні з приводу пневмонії, у хворого були знайдені зміни в аналізах сечі. Шкірні покриви чисті. Язик вологий. Пульс ритмічний, 76 уд./хв., АТ – 145/90 мм.рт.ст. Симптом Пастернацького негативний. Аналіз сечі: питома вага – 1010, білок – 1,65 г/л, епітелій – плоский, поодинокий, еритроцити – свіжі 3-4 у п/з, вилужені – 5-7 у п/з, зернисті циліндри – 1-2 у п/з. Аналіз сечі по Зимницькому: 1010-1012, діурез 1100. ШКФ – 86 мл/хв. Очне дно – артерії сітківки звужені, Салюс І. УЗД – зниження диференціації кірково-медулярного шару. Ваш діагноз?

    1. ХХН ІІ ст. Хронічний гломерулонефрит, сечовий синдром, гіпертензивна стадія, період загострення. .

    2. Гострий гломерулонефрит, сечовий синдром, гіпертензивна стадія, період загострення.

    3. ХХН І ст. Хронічний гломерулонефрит, нефротичний синдром, період загострення.

    4. ХХН ІІІ ст. Хронічний гломерулонефрит, нефротичний синдром, період загострення.

    5. Гострий гломерулонефрит, нефротичний синдром, період загострення.

28. Хворий Н., 35 років, поступив у терапевтичне відділення зі скаргами на головні болі, запаморочення, мерехтіння “мушок” перед очима, тупий біль в поперековій ділянці. В анамнезі часті переохолодження. Об’єктивно: блідість шкірних покривів. Слабо позитивний симптом Пастернацького. Загальний аналіз крові: ер.-2.8×1012/л, Нb-78г/л. ЗАС: білок – 0,66 г/л, лейкоцити – 10-18 в п/з. Поставлено діагноз: залізодефіцитна анемія. Лікування препаратами заліза ефекту не дало. Який попередній діагноз?

А. Гострий пієлонефрит, вторинна залізодефіцитна анемія

В. Хронічний гломерулонефрит, вторинна залізодефіцитна анемія

С. Гострий гломерулонефрит, вторинна залізодефіцитна анемія

D. Гіпертонічна хвороба, залізодефіцитна анемія

Е. Хронічний пієлонефрит, вторинна залізодефіцитна анемія

29. У хворого С., 43 років, при стаціонарному лікуванні негоспітальної пневмонії легіонельозної етіології на фоні масивної антибіотикотерапії спостерігається олігурія. Об-но: хворий в сопорозному стані, блідість шкіри, акроціаноз, похолодання кінцівок, задуха. Пульс – 120/хв., екстрасистолічна аритмія. Тони серця глухі. АТ – 80/60 мм.рт.ст. ФОГК – злиття інфільтративних тіней в нижній долі правої легені. Чим зумовлений стан хворого?

  1. Нефротоксичною дією ліків

  2. Алергічною реакцією на ліки

  3. Інфекційно-токсичним шоком

  4. Розвитком ексудативного плевриту

  5. Виникненням пневмотораксу

30. Поглинання енергії лазерного випромінювання тканинами викликає:

  1. Виникнення струмів провідності.

  2. Виражене нагрівання тканин.

  3. Виникнення вихрових струмів.

  4. Явище внутрішнього фотоефекту з переходом атомів у збуджений стан (синглетне або триплетне).

  5. Все перераховане.

ВАРІАНТ №2

1. Хвора 37 рокiв скаржиться на рiзкий бiль, який виник раптово у правому пiдребер’ї, а потiм швидко розповсюдився на весь живiт. Живiт втягнутий, пальпацiя його болюча, симптом Блюмберга-Щоткiна позитивний. На оглядовiй рентгенограмi органiв черевної порожнини, виконанiй у вертикальному положеннi хворої, визначається серповидне просвiтлення пiд куполом дiафрагми. Який дiагноз найбiльш вiрогiдний?

A. Перфорацiя виразки шлунка

B. Гострий холецистит

C. Гострий апендицит

D. Печiнкова колiка

E. Гостра кишкова непрохiднiсть

2. Чоловiк 32 рокiв скаржиться на печiю та ниючий бiль в епiгастрiї через 2 -3 години пiсля прийому їжi. Загострення – навеснi та восени. Харчова непереносимiсть яєць та риби. Об’єктивно: при пальпацiї живота – болючість у гастродуоденальнiй дiлянцi. ФЕГДС: виразка 5 мм на переднiй стiнцi дванадцятипалої кишки. Позитивний уреазний тест. Який найбiльш вiрогiдний провiдний механiзм розвитку захворювання?

A. Продукцiя аутоантитiл

B. Харчова алергiя

C. Хелiкобактерна iнфекцiя

D. Зниження синтезу простагландинiв

E. Порушення моторики шлунка

3. Хворий С., 31 року, скаржиться на відрижку кислим, повітрям, печію, які підсилюються після їжі, при зміні положення тіла, фізичному навантаженні, періодичний біль за грудиною. Попередній діагноз: ГЕРХ. Який препарат з перерахованих може погіршити симптоматику даного захворювання:

  1. Нітрогліцерин

  2. Лансопразол

  3. Омепразол

  4. Церукал

  5. Маалокс

4. Чоловік 55 p., протягом 1,5 p. спостерігається з приводу вірус­ного цирозу печінки з явищами пор­тальної гіпертензії. За останній місяць посилилась слабкість, з'явилася блю­вота кольору "кавової гущі". При фіброгастродуоденоскопії виявлена кро­вотеча з розширених вен стравоходу. Який препарат необхідно використати для зниження тиску у воротній вені?

A. Вазопресин

B. Резерпін

C. Глюконат кальцію

D.Дицинон

Е. Фуросемід

5. У хворого на гостру лейкемію, на тлі цитостатичного лікування виникла жовтяниця, диспепсичні розлади. Печінка помірно збільшена, болюча, щільно-еластичної консистенції. В крові: прямий білірубін 40 мкмоль/л, непрямий – 20 мкмоль/л, АЛТ-2,1 ммоль/г*л, АСТ-2,2 ммоль/г*л. Реакція на антигени гепатиту В і С негативна. Яке ускладнення виникло у пацієнта?

  1. Вірусний гепатит

  2. Токсичний гепатит

  3. Цироз печінки

  4. Аутоімунний гепатит

  5. Гемолітична анемія

6. Жінка 43 p. скаржиться на спастичний біль внизу живота протягом 10 p.. Нічний біль не турбує. Апетит нестабільний. Закрепи (2-3 дні) чергуються з проносами (2-3 дні). Після випорожнень самопочуття покращується. Об’єктивно: маса тіла збережена, помірна болючість при пальпації відрізків товстої кишки. Hb – 135 г/л, лейк. - 5,7x109/л , ШЗЕ – 8 мм/год. Ректороманоскопія: слизова оболонка не змінена, багато слизу (дослідження болісне через спастичний стан кишки). Яке захворювання найбільш імовірне у даної пацієнтки?

A. Ішемічний коліт B. Неспецифічний виразковий коліт C. Хвороба Крона D. Синдром подразненої товстої кишки E. Дисбіоз товстої кишки

7. Хвора 41 року протягом 5 p. страждає на неспецифічний виразковий коліт. Під час ректороманоскопії виявлено виражений запальний процес нижніх відділів кишечнику, псевдополіпозні зміни слизової оболонки. У крові: лейк.- 9,8*109/л, ер.- 3,0*1012/л, ШЗЕ- 52 мм/год. Який препарат є патогенетичним при лікуванні даної хвороби?

A. Креон B. Мотиліум C. Вікасол D. Лінекс E. Сульфосалазин

8. Хворий страждає на хронiчний рецидивуючий панкреатит з вираженим порушенням зовнiшньосекреторної функцiї. Пiсля вживання жирної гострої їжi, алкоголю, з’являється "масний" кал. Зниження продукцiї якого фактору є найбiльш вiрогiдною причиною стеатореї?

A. Амiлази

B. Трипсину

C. Кислотностi шлункового соку

D. Лiпази

E. Лужної фосфатази

9. Хвора 49 рокiв скаржиться на сильний переймоподiбний бiль в правому пiдребер’ї з iррадiацiєю в праве плече, невгамовну блювоту, що не приносить полегшення. Об’єктивно: стан середньої важкостi. Склери субiктеричнi. Пульс - 92/хв. Язик обкладений бiлим нальотом, сухий. В правому пiдребер’ї визначається болючiсть та резистентнiсть м’язiв, симптом Курвуазьє. АТ – 115/60 мм рт.ст. Яка тактика лiкаря?

A. Жовчогiннi препарати

B. Фiзiотерапевтичне лiкування

C. Хiрургiчне лiкування

D. Гепатопротектори

E. Антибiотики

10. Хворому з гіпомоторною дискінезією потрібна була корекція гіпомоторики шлунка, кишечнику. Якому пре­парату віддати перевагу при цьому?

A. Домперидон

B. Атропін

C. Но-шпа

D. Новокаїн в/в

E. Активоване вугілля

11. У хворої 22 p. через 2,5 місяці після лікування сульфаніламідами і ампіциліном з’явилися загальна слабкість, біль в суглобах, температура підвищилась до 38С. При обстеженні виявлено збільшення лімфатичних вузлів, печінки, селезінки, папульозний висип з ліхеніфікацією шкіри. В аналізі крові: помірна анемія, лейкопенія, ШОЕ прискорена до 40 мм/год. Вкажіть самий важливий метод обстеження, який використовується в диференціальній діагностиці алергії від ліків з ураженням багатьох органів та системного червоного вовчака.

A. Клінічний аналіз крові

B. Визначення LE-клітин в крові

C. Реакція Ваалера-Роузе

D. Визначення антитіл до нативної ДНК

E. "Ревмопроби"

12. Хвора 35 p. скаржиться на біль та слабкість в м’язах плечового пояса, спини та ніг, виражену скутість зранку, схуднення, загальну слабкість. Об’єктивно: верхні повіки набряклі, пігментовані, межі серця розширені вліво, систолічний шум на верхівці. В біохімічному аналізі крові різке підвищення активності трансаміназ. Для якого захворювання характерні зміни з боку шкіри та крові?

A. Склеродермія

B. Системний червоний вовчак

C. Вузликовий поліартеріїт

D. Дерматоміозит

Е. Ревматизму

13. Хвора 23 p. звернулась із скаргами на лихоманку на протязі трьох тижнів, набряклість та болісність китиць, задишку, схудла. Поступове погіршення стану відмічає після інсоляції. Об’єктивно: ерітема щік, набряклись обличчя; t=38,0 °С. Межі серця зміщені вправо та вліво. Тони глухі. У крові : ШОЕ 42 мм/год. У сечі : білок 2,8 г/л, ер. 10-12 у п/з., вилужені. Виявлені: LE – клітини у титрі 10:1000; антинуклеарний фактор 1:128. Яке ураження шкіри найбільш характерне для даного захворювання:

А.Еритема обличчя у вигляді «метелика»

В. Індурація чи атрофія шкіри

С. Еритема з фіолетовим відтінком

D. Геліотропна висипка

Е. Вузлова еритема.

14. Хвора протягом 3 p. скаржиться на відчуття стягнення шкіри на обличчі, біль в суглобах рук, затерпання, мерзлякуватість, біль пальців рук, артралгії, відсутність сліз, важкість ковтання сухої їжі, похудання на 10 кг протягом року. Об’єктивно: обличчя маскоподібне, шкіра бліда, суха, індурована, прояви синдрому Рейно у вигляді вираженого болю під час атаки та поодинокі виразки на кінчиках пальців обох рук. Які препарати найбільш доцільно призначити при наявності синдрому Рейно?

A. НПЗП

B. Глюкокортикостероїди

C. Метаболічні засоби

D. Циклофосфамід

E. Ніфедипін

15. Які показники відповідають ІІІ ступеню активності ревматичної лихоманки:

А. ШОЕ 8 мм/год, АСЛО 300 од, СРБ 6 нг/мл, сіркомукоїд 180 од, сіаловий тест – 200 од.

В. ШОЕ 55мм/год, АСЛО 500 од, СРБ 36 нг/мл, сіркомукоїд 780 од, сіаловий тест – 890 од.

С. ШОЕ 45 мм/год, АСЛО 450 од, СРБ 14 нг/мл, сіркомукоїд 580 од, сіаловий тест – 300 од.

D. ШОЕ 30мм/год, АСЛО 300 од, СРБ 24нг/мл, сіркомукоїд 390 од, сіаловий тест – 460 од.

E. ШОЕ 20 мм/год, АСЛО 250 од, СРБ 18 нг/мл, сіркомукоїд 280 од, сіаловий тест – 330 од.

16. Хвора П., 58-х p., працює посудомийницею, скаржиться на біль у дрібних суглобах кистей, колінних, гомілково-ступневих суглобах, який турбує впродовж 10 p.. Об’єктивно: зріст 160 см, маса тіла 98 кг, на дистальних міжфалангових суглобах кистей виявлені неболючі кісткові утворення. Як називаються виявлені зміни на пальцях?

А. Вузлики Гебердена.

В. Ревматичні вузлики.

С. Вузлики Бушара.

D. Ревматоїдні вузлики.

Е. Тофуси

17. Хворий 47 p. протягом 10 p. лікувався у невропатолога з приводу остеохондрозу хребта з корінцевим синдромом. Останні 2 роки лікування проходило без клінічного ефекту. Лікар відзначив підвищення ШОЕ та рівня С-реактивного білка, зникнення фізіологічного лордозу. Була запідозрена хвороба Бехтєрєва. Яке дослідження допоможе підтвердити діагноз?

A. Рентгенографія ілеосакральних сполучень

B. Визначення HLA-B27 антигену

C. Визначення рівня ЦІК в крові

D. Пункція кісткового мозку

E. Визначення ревматоїдного фактору

18. У хворого 23 p., який лікувався у уролога з приводу уретропростатиту, з’явився біль та припухлість правого колінного суглобу, почервоніння очей, температура. Об-но: правий колінний суглоб збільшений в об’ємі, явища кон’юнктивіту. В крові: лейкоцитоз, збільшення ШЗЄ, підвищення рівня глобулінів, сіалові кислоти, серомукоїд. В сечі: лейкоцитурія. Які обстеження потрібні для уточнення діагнозу?

A. Визначення титру антитіл до хламідій

B. Визначення титру ревматоїдного фактору

C. Рентгенографія суглобів

D. Артроскопія

E. Визначення рівня сечової кислоти в крові.

19. У хворого Б., 16 років, визначають стійку глюкозурію, не пов’язану з характером харчування. Глюкозурія вперше зафіксована в 6-річному віці й тримається в межах 0,5-1,5 %. Кетонурії не було ніколи. Глікемія – 3,6-4,5 ммоль/л. Визначіть попередній діагноз:

  1. Цукровий діабет типу 2 у молодих;

  2. Цукровий діабет типу 1;

  3. Нирковий діабет;

  4. Транзиторна глюкозурія;

  5. Ювенільна глюкозурія.

20. У хворої 22 років після перенесеного грипу вперше виявлено цукровий діабет. Глікемія натще – 15,2 ммоль/л, глюкозурія – 2,5 г/л, глікований гемоглобін – 10%. Яке лікування слід призначити?