Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
yf cfqn.doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
489.47 Кб
Скачать

3. Коротка організаційно-економічна характеристика пп «Вінко».

Приватне підприємство «Вінко» створене як приватне підприємство у відповідності до Законів України «Про підприємництво», «Про підприємства в Україні» [5].

Місце знаходження підприємства: 255040, Україна, Київська область, Броварський район, смт. В. Димерка, вул. Заліська, 2.

Підприємство створено з метою забезпечення ринку продукцією виробничо-технічного призначення та товарами народного споживання за рахунок ефективного використання місцевих сировинних ресурсів, розширення номенклатури платних послуг населенню та одержання прибутку для задоволення соціально-економічних потреб його власника.

Підприємство займається наступними видами діяльності: надання посередницьких, представницьких, маркетингових, побутових, холдингових, дистриб’юторських послуг; виробництво і реалізація продукції та товарів народного споживання; торгова діяльність оптова, роздрібна, дрібнооптова.

Предметом діяльності підприємства є:

  • торгівельна діяльність у сфері оптової, роздрібної торгівлі щодо реалізації продовольчих і непродовольчих товарів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів;

  • комісійна торгівля;

  • торгівельно-закупівельна діяльність, в т.ч. закупівля сільгосппродукції у населення;

  • реклама, представницькі послуги;

  • інша комерційна діяльність.

Підприємство є юридичною особою по законодавству України, має самостійний баланс, розрахунковий, валютний і інші рахунки в банківських установах, кутовий штамп і колову печатку зі своїм найменуванням , фірмовий бланк.

Підприємство не відповідає по зобов’язанням держави, як і держава не відповідає по зобов’язанням підприємства.

Майно підприємства становлять основні фонди та оборотні кошти, а також цінності, вартість яких відображається у самостійному балансі підприємства.

Джерелами формування майна підприємства є:

  • грошові та майнові внески засновника;

  • доходи, одержані від реалізації продукції, а також від інших видів господарської діяльності;

  • кредити банків та інших кредиторів;

  • придбання майна іншого підприємства, організації;

  • безоплатні або благодійні внески, пожертвування організацій, підприємств і громадян;

  • інші джерела, не заборонені законодавчими актами України.

Підприємство самостійно планує свою діяльність і визначає перспективи розвитку.

Чистий прибуток, який утворюється у відповідності зі встановленим порядком після сплати податків, передбачених законом, використовується по рішенню власника.

Підприємство здійснює оперативний та бухгалтерський облік результатів своєї діяльності, а також веде статистичну звітність і подає її у встановленому порядку й обсязі органам державної статистики.

Підприємство самостійно визначає фонд оплати праці без обмеження його зростання з боку державних органів; самостійно встановлює форми і розміри оплати праці, а також інші види доходів працівників.

Організаційна структура ПП „Вінко” має наступний вигляд (рис.3.1).

Управління підприємством здійснює керівник (директор). Директор самостійно вирішує питання діяльності підприємства по колу питань, визначеному в контракті; має право без довіреності здійснювати дії від імені підприємства.

Заступник директора несе повну відповідальність за відповідність проведення операцій згідно посадовим обов’язком щодо організації реалізації

Помічник бухгалтера

Завідувач відділу збуту

Завідувач відділу збуту

Завідувач відділу збуту

Завідувач відділу збуту

Працівники господарчого відділу

Продавець- касир

Продавець- касир

Продавець- касир

Продавець- касир

Продавець- консультант

Продавець- касир

Продавець- консультант

Продавець- консультант

Продавець- консультант

Продавець- консультант

Продавець- консультант

Продавець- консультант

Рис. 3.1 Організаційно-економічна структура ПП „Вінко”

товарів.

Бухгалтерський облік здійснюється бухгалтерією під керівництвом головного бухгалтера. Головний бухгалтер має помічника, який вирішує питання з обліку. Головний бухгалтер забезпечує дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних основ бухгалтерського обліку, складання та представлення у визначені терміни фінансової звітності. Розробляє та забезпечує дотримання єдиних організаційних та методологічних основ ведення бухгалтерського обліку, здійснює контроль за правильністю формування первинної інформації у відділах збуту. Головний бухгалтер підпорядковується керівнику (директору).

Кожний відділ збуту має завідувача, який відповідає за реалізацію товарів безпосередньо покупцям. Він підпорядковується заступнику директора (з організаційних питань) та головному бухгалтеру (щодо правильності формування первинних документів з продажу товарів покупцям). Завідувач відділу збуту має у своєму розпорядженні декілька продавців, які здійснюють продаж товарів покупцям.

При здійсненні своєї діяльності підприємство використовує різноманітні економічні і товарні ресурси (додаток В).

На основі оцінки динаміки ефективності використання ресурсів ПП „Вінко” видно, що у 2009 році підприємство отримало найбільшу суму чистого прибутку 128,2 тис. грн. у порівнянні з іншими досліджуваними періодами. Суттєвий вплив на даний показник мало зростання доходу від реалізації продукції в 2008 році, яка становить 1626,3 тис. грн. У 2009 році у порівнянні з 2005 роком дохід від реалізації продукції збільшивсь на 593,9 тис. грн (43,8%).

Збільшення доходу від реалізації товарів призвело зростання собівартості товарів. Так, собівартість товарів у 2009 році у порівнянні з 2005 роком збільшилась на 480,6 тис. грн. (42,2%). Відповідно збільшились витрати на оплату праці, відбулося зростання амортизаційних відрахувань за рахунок надходження та ремонту основних засобів.

Слід зауважити, що найбільш неефективно на ПП „Вінко” використовуються необоротні активи, про що свідчить рентабельність необоротних активів. Темпи приросту доходу від реалізації продукції та темпи приросту чистого прибутку (головна стратегічна ціль діяльності підприємства) повинні випереджати темпи приросту вартості необоротних активів. Загальна рентабельність основних засобів підприємства має тенденцію до зменшення. У 2009 році у порівнянні з 2005 роком вона зменшилась на 3,3 тис. грн.(41,5%).

Також на підприємстві не використовуються нематеріальні активи, які в сучасних умовах господарювання є важливим джерелом підвищення доходу та чистого прибутку підприємства.

Погіршилось використання основних фондів підприємства. Про це свідчить наявність тенденції, щодо зменшення фондовіддачі основних фондів підприємства, та підвищення фондомісткості.

Продуктивність праці на підприємстві у 2009 році порівняно з 2005, 2006, 2007 роками мала тенденцію до підвищення (вона постійно зростала за рахунок підвищення доходу від реалізації продукції), що є позитивним моментом. Проте у 2009 році у порівнянні з минулим роком вона зменшилась на 10,1 тис. грн. (12,5%) за рахунок підвищення середньо облікової чисельності працівників, що є негативним моментом.

Ведення бухгалтерського обліку на ПП «Вінко» базується на принципах, методах і процедурах, які в сукупності визначають облікову політику та її елементи (додаток Д). Вона надає змогу на підставі методики збору і обробки даних підприємства забезпечити потреби менеджменту в доречній, достовірній та зіставній інформації для прийняття рішень.

Виходячи з наданих законодавством прав, ПП «Вінко» самостійно визначає облікову політику, яка базується на застосуванні принципів бухгалтерського обліку, положень та нормативних актів з питань організації обліку в Україні.

Розпорядчим документом, що визначає напрямки облікової політики підприємства є наказ про облікову політику (додаток Ж). Цей наказ містить конкретні підходи щодо окремих об’єктів та статей обліку, а також методи їх оцінки, які використовуються підприємством при складанні фінансових звітів.

На ПП «Вінко» існують визначені наступні переліки документів, що затверджуються одночасно з обліковою політикою:

- робочий план рахунків бухгалтерського обліку, що містить синтетичні і аналітичні рахунки, необхідні для ведення бухгалтерського обліку відповідно до вимог своєчасності і повноти обліку і звітності;

- форми первинних облікових документів, вживаних для оформлення господарських операцій, по яких не передбачені типові форми первинних облікових документів, а також форми документів для внутрішньої бухгалтерської звітності;

- порядок проведення інвентаризації і методи оцінки видів майна і зобов'язань;

- правила документообігу і технологію обробки облікової інформації;

- порядок контролю за товарними операціями;

- форми регістрів податкового обліку і порядок віддзеркалення в них аналітичних даних податкового обліку, даних первинних облікових документів.

Згідно з П(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» в обліковій політиці ПП «Вінко» для цілей складання фінансової звітності визначено межу істотності, яка виходячи із обсягу продажів підприємства становить 500 грн.

Крім того, в обліковій політиці підприємства при здійсненні товарних операцій відображено інформацію про:

1. Метод вибуття товарів, який застосовується на підприємстві, а саме:

– собівартості перших за часом надходження товарів (ФІФО);

– собівартості останніх за часом надходження товарів (ЛІФО);

– нормативних витрат.

Також необхідно визначити, що для підприємства вважається одиницею запасів – їх найменування або однорідна група.

2. Методи визначення величини резерву сумнівних боргів. У П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість» визначено, що поточна дебіторська заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги включається до підсумку балансу за чистою реалізаційною вартістю. Для визначення такої вартості на дату балансу обчислюється величина резерву сумнівних боргів, яка визначається виходячи з платоспроможності окремих дебіторів або на підставі класифікації дебіторської заборгованості. На підприємстві застосовується метод розрахунку виходячи з платоспроможності окремих дебіторів (ЗАТ «Сармат», ЗАТ «Оболонь», ТОВ «Унверсумспоживторг»), а надалі окремим розпорядчим документом щодо кожного дебітора встановлено відсоток погашення заборгованості в розмірі 100 %.

3. Методи оцінки ступеня завершеності операції з надання товарних послуг, які згідно з П(С)БО 15 «Дохід» здійснюються шляхом:

– вивчення виконаних робіт;

– визначення питомої ваги обсягу товарних послуг, наданих на певну дату, в загальному обсязі послуг, які мають бути надані;

– визначення питомої ваги витрат, понесених підприємством у зв'язку з наданням послуг, у загальній очікуваній вартості таких витрат.

4. Порядок формування резервів для забезпечення майбутніх витрат і платежів.

5. Застосування бухгалтерських рахунків класу 8 для узагальнення інформації про витрати за елементами.

Дотримуючись принципів бухгалтерського обліку та формування фінансової звітності, а саме принципу послідовності, ПП «Вінко» з року в рік використовує вибрану ним облікову політику. Зміна облікової політики відбувається, виходячи із передбачених п. 9 П(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах», а саме:

– якщо змінюються статутні вимоги;

– якщо змінюються вимоги органу, що затверджує положення бухгалтерського обліку;

– якщо зміни облікової політики забезпечать достовірніше відображення подій у фінансовій звітності даного підприємства.

Так, в процесі здійсненні торговельних операцій на ПП «Вінко» в 2009 році було внесено зміни до облікової політики шляхом вибору нового методу оцінки вибуття товарів – за середньозваженою собівартістю замість раніше застосовуваного методу нормативних витрат. Таке рішення було економічно обґрунтоване, оскільки обраний метод забезпечував достовірніше відображення операцій з вибуття товарів у фінансовій звітності даного підприємства.

Облікова політика підприємства та її зміни розкриваються в примітках до фінансових звітів (пп. 18, 19 П(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», ст. 4 Закону про «Бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»). Ця вимога підкреслює важливість формування облікової політики, оскільки примітки є одним з елементів фінансової звітності підприємства.

У примітках до фінансової звітності ПП «Вінко» висвітлює вибрану облікову політику шляхом опису:

– принципів оцінки статей звітності;

– методів обліку за окремими статтями звітності.

У разі зміни облікової політики ПП «Вінко» розкриває:

– причину та сутність зміни;

– суму коригування нерозподіленого прибутку на початок звітного року або обґрунтування неможливості її достовірного визначення;

– факт повторного надання порівняльної інформації у фінансових звітах або недоцільність її переобчислення.

Отже, із усього вище сказаного слідує, що проведений аналіз ефективності використання ресурсів ПП „Вінко” показує погіршення ефективності їх використання.

Для більш ефективного використання ресурсів, дане підприємство повинно вжити наступні заходи:

  • реконструювати або модернізувати діючі відділу збуту;

  • впровадити нові технології руху товарів, прогресивні методи продажу товарів, нові види товарних послуг покупцям.

Застосовувана облікова політика на ПП «Вінко» є одним із найважливіших питань організації бухгалтерського обліку, правильне оформлення якого сприяє достовірному визначенню фінансового результату, а наказ про облікову політику є основним внутрішнім нормативним документом для даного підприємства. Облікова політика дає можливість упорядкувати роботу бухгалтерії, оцінити рівень організації та методології обліку, відповідність роботи бухгалтерії встановленим нормам, передбачити раціональні методи облікового процесу.

Сьогодні є доречним переосмислення ролі облікової політики в процесі управління підприємством. Саме управлінська спрямованість облікової політики має сенс, оскільки повною мірою може впливати на процеси господарювання. За своїм змістом облікова політика значно ширше поняття, ніж власне облік, її можна назвати системою управління обліком, вона ґрунтується на засадах управлінського обліку, має управлінську спрямованість і є одним із напрямів розвитку обліку як науки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]