Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
yf cfqn.doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
489.47 Кб
Скачать

2. Економіко-правовий аналіз нормативної бази та огляд спеціальної літератури

Облік товарних операцій на торговельному підприємстві регламентується нормативно–правовими актами Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Державної податкової адміністрації України, Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України.

Метою нормативно–правового регулювання обліку товарних операцій торгівельного підприємства є встановлення єдиних вимог, норм, стандартів, правил, щодо формування достовірної інформації про здійснення всіх господарських операцій пов’язаних з купівлею та реалізацією товарів покупцям.

З метою всебічного розкриття сутності теми курсової роботи та глибокого вивчення і опрацювання поставлених завдань, в ході роботи було опрацьовано ряд законодавчих та нормативних документів, якими слід керуватися при здійсненні обліку товарних операцій підприємства. На даний час видано багато законів і нормативних актів стосовно діяльності підприємств, які розглянуті в додатку А.

Проаналізувавши нормативну базу з обліку товарних операцій на підприємствах торгівлі можна зробити висновок, що існує велика кількість нормативних актів, які регулюють і використовуються під час обліку. Проте, не існує єдиного систематизованого збірника до якого входили б ці всі нормативні документи.

В діючому на сьогодні законодавстві порушено основні вимоги до нормативних документів: точність, лаконічність, однозначність трактування. Пропонуємо створити систематизований збірник законодавчо–нормативних актів з обліку товарних операцій для підприємств роздрібної та оптової торгівлі.

Для досягнення поставленої в курсовій роботі мети та глибокого вивчення і опрацювання поставлених завдань, необхідне відповідне теоретичне і практичне обґрунтування. Спеціальна література з теми дослідження дозволяє керуватися принципами й методами обліку провідних фахівців, глибше пізнати всі недоліки та переваги нововведень в нашому законодавстві. Для цього було опрацьовано ряд наукових та періодичних видань (фактографічні джерела) (додаток Б).

Розглянувши спеціальну літературу, слід відмітити, що вона потребує подальшого удосконалення в сучасних умовах ведення обліку. Ряд посібників потребує перевидання зі змінами та доповненнями. До недоліків можна віднести те, що в них недостатньо інформації про стан і зміну факторів зовнішнього середовища та наслідки цього впливу на товарні операції підприємств; існуючі джерела інформації не дають змоги простежити за зміною в економічних і особливо ринкових та фінансових процесах; необ’єктивні нормативи, що використовують для планування і оцінки товарних операцій; застарілість літератури; більшість літератури російського або білоруського видання, яка неузгоджена з українським законодавством тощо. Але одним з найяскравіших недоліків, на нашу думку, є відсутність методики бухгалтерського контролю товарних операцій та не одностайність алгоритму розрахунків цілого кола показників.

Крім навчальних посібників важливим джерелом позаоблікової інформації є періодичні видання: „Фінансовий контроль”, „Вісник Податкової служби України”, „Фінанси України”, „Фінансова консультація”, „Бізнес”, „Все про бухгалтерський облік”, „Дебет – Кредит”, „Бухгалтерський облік та аудит”, „Аудитор України”, „Баланс”, в яких висвітлюються найбільш актуальні питання, дискусії, консультації щодо організації, планування, методології бухгалтерського обліку товарів і тари на підприємствах роздрібної торгівлі.

З вище сказаного, слід констатувати, що існує ще багато невирішених питань щодо економічного визначення товарних операцій як в законодавстві, так і в спеціальній літературі, що є вкрай негативним для функціонування підприємства, його прибутковості й фінансового росту.

На нашу думку, для вирішення цієї проблеми, необхідне подальше реформування бухгалтерського обліку в Україні, а також заохочення спеціалістів до розробки нових методик обліку, які б відповідали міжнародним стандартам.

Таким чином, питання організації та здійснення обліку товарів і тари ґрунтовно регламентовані вітчизняним законодавством та детально висвітлені у спеціальній літературі, суворе додержання вимог нормативно–правових актів та рекомендацій з ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності є запорукою успіху суб’єктів цієї діяльності та досягнення кінцевої її мети – одержання прибутку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]