Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
yf cfqn.doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
489.47 Кб
Скачать

Висновки та пропозиції

В умовах ринкової економіки плановий обсяг товарообороту формується на рівні самого підприємства. Його обсяг визначається, виходячи з необхідного обсягу прибутку та ринкової позиції підприємства. Розроблений таким чином план товарообороту є основним регулюючим фактором формування ресурсного потенціалу підприємства. Обсяг та структура товарообороту визначає вимоги щодо обсягу, складу та ефективності використання матеріальних, трудових та фінансових ресурсів підприємства.

Аналіз товарообороту та контроль за досягненням розроблених планів виступають не тільки в якості інструмента оцінювання діяльності персоналу підприємства, насамперед – для прийняття необхідних заходів з коригування товарної стратегії підприємства, його асортиментної, цінової, маркетингової політики, політики закупівлі.

Проведений нормативно-правовий аналіз дозволяє зробити висновки, що існує багато невирішених питань щодо економічного визначення товарних операцій як в законодавстві, так і в спеціальній літературі, що є вкрай негативним для функціонування підприємства, його прибутковості й фінансового росту.

На нашу думку, для вирішення цієї проблеми, необхідне подальше реформування бухгалтерського обліку в Україні, а також заохочення спеціалістів до розробки нових методик обліку, які б відповідали міжнародним стандартам.

Питання організації та здійснення обліку товарів і тари ґрунтовно регламентовані вітчизняним законодавством та детально висвітлені у спеціальній літературі, суворе додержання вимог нормативно – правових актів та рекомендацій з ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності є запорукою успіху суб’єктів цієї діяльності та досягнення кінцевої її мети – одержання прибутку.

Аналіз ефективності використання ресурсів ПП „Вінко” свідчить про погіршення ефективності їх використання.

Для більш ефективного використання ресурсів, дане підприємство повинно вжити наступні заходи:

  • реконструювати або модернізувати діючі відділу збуту;

  • впровадити нові технології руху товарів, прогресивні методи продажу товарів, нові види товарних послуг покупцям.

При надходженні та вибутті товарів існує велика кількість первинних документів. Тому правильне і своєчасне заповнення яких є запорукою достовірності аналітичного та синтетичного обліку товарів. Доречно зауважити, що одним з найважливіших документів, який складає матеріально-відповідальна особа, є товарний звіт. До товарного звіту додаються всі первинні документи, на підставі яких було отримано і відпущено товар.

Фінансовий облік товарних операцій ПП «Вінко» здійснюється відповідно до П(с)БО 9 „Запаси”, в якому детально визначається первісна вартість придбаних товарів. Для відображення операцій з надходження та реалізації товарно-матеріальних цінностей підприємства роздрібної торгівлі найчастіше використовують рахунок 28 „Товари”. Тара найчастіше обліковується на субрахунку 284 „Тара і тарні матеріали”.

На сьогоднішній день передбачена кількість рахунків стосовно обліку товарів і тари відповідає сучасним вимогам діяльності торгівельного підприємства.

При веденні управлінського обліку для удосконалення процесу управління товарними потоками гуртового підприємства доцільно використовувати методику управлінського обліку товарних запасів, яка передбачає визначення таких основних параметрів, як рівень мінімального запасу, оптимальну величину партії закупівлі, рівень максимального запасу, цикл замовлення, та ґрунтується на АВС- та XYZ-аналізі, аналізі складських і фінансових можливостей підприємства, аналізі витрат, проектуванні рішень щодо оптимізації товарних запасів і вибору доцільної системи управління запасами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]