Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Zavd_do_navch_pr_Microsoft_Word(2)

.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
221.18 Кб
Скачать

ЗМІСТ

ВСТУП

РОЗДІЛ І. Фінансово-облікова документація

РОЗДІЛ ІІ. Система електронних платежів

РОЗДІЛ Ш. Фінансова діяльність суб’єктів господарювання

РОЗДІЛ IV. Оціночна діяльність

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

Завдання № 5

до теми Фінансова звітність

Завдання для складання балансу в тис. грн.

№ з/п

Основні показники

На початок періоду

На кінець періоду

1

Основні засоби:

- залишкова вартість

- первісна вартість

- знос

217,3

301,6

84,3

155,5

189,4

33,9

2

Інші фінансові інвестиції

-

65,0

3

Виробничі запаси

-

37,2

4

Незавершене виробництво

-

0,5

5

Готова продукція

8,4

3,0

6

Грошові кошти та їх еквіваленти:

  • в національній валюті

  • в іноземній валюті

35,0

14,3

1,9

-

7

Статутний капітал

202,0

202,0

8

Додатковий вкладений капітал

-

3,0

9

Нерозподілений прибуток

63,7

43,6

10

Неоплачений капітал

3,0

-

11

Кредиторська заборгованість за товари

-

1,0

12

Поточні зобов’язання за розрахунками:

  • з бюджетом

  • зі страхування

  • з учасниками

0,4

1,8

4,1

4,6

2,6

6,3

Завдання для складання звіту про фінансові результати

№ з/п

Основні показники

Рахунок

Сума, грн.

1

Дохід від реалізації готової продукції

701

14 394

2

Дохід від операційної оренди активів

713

1 200

3

Дохід від безоплатно одержаних активів

718

5 000

4

Дохід від реалізації необоротних активів

742

65 480

5

Результат операційної діяльності

791

18 051

6

Результат іншої звичайної діяльності

793

77 140

7

Собівартість реалізованої готової продукції

901

6 851

8

Загальновиробничі витрати

91

3 000

9

Адміністративні витрати

92

6 649

10

Витрати на збут

93

1 611

11

Витрати від операційної курсової різниці

945

70

12

Інші витрати операційної діяльності

949

450

Тема 1. Документальне оформлення касових операцій

Касові операції — це операції, пов'язані з отриманням готів­ки в касу та видачею готівки з каси. Кожне підприємство має касу для зберігання готівки та здійснення розрахунків готівкою.

Ведення касових операцій регламентується “Положенням про ведення касових операцій у національній валюті України, яке затверджено постановою правління Національного банку України від 15 грудня 2004 р. № 637. Положення регламентує документаль­не оформлення касових операцій, установлює вимоги до влашту­вання каси на підприємстві, визначення лімітів залишку готів­ки в касі та інші вимоги до ведення касових операцій.

Для здійснення розрахунків готівкою кожне підприємство повинне мати касу. У касі підприємства можуть зберігатись не тільки готівкові кошти, а й цінні папери, грошові документи, які є бланками суворої звітності. До них належать трудові книж­ки і вкладні листки до них, квитанції шляхових листків авто­транспорту, бланки доручень тощо.

Посадову матеріально-відповідальну особу, яка завідує касою, видачею та прийманням грошей і цінних паперів на підприєм­стві, називають касиром.

Після видання наказу про призначення відповідного праців­ника на посаду касира керівник підприємства зобов'язаний під розписку ознайомити його з порядком ведення касових операцій, після чого з касиром укладається договір про повну матеріальну відповідальність за збереження всіх прийнятих ним цінностей.

На підприємствах, де за штатним розкладом не передбачена посада касира, обов'язки останнього може виконувати бухгалтер чи інший працівник за письмовим розпорядженням керівника підприємства за умови укладення з цим працівником угоди про повну матеріальну відповідальність.

Рахунок 30 "Каса" призначений для узагальнення інформації про наявність та рух грошових коштів у касі підприємства.

Рахунок 30 активний, балансовий, призначений для обліку господарських засобів підприємства, має такі субрахунки:

  • 301 "Каса в національній валюті";

  • 302 "Каса в іноземній валюті".

За дебетом рахунка 30 "Каса" відображається надходження грошових коштів до каси підприємства, за кредитом — виплата грошових коштів із каси підприємства.

Аналітичний облік може здійснюватися за центрами відпові­дальності: за кожною операційною касою чи касиром, а також за видами іноземної валюти.

У Балансі залишки за рахунком 30 відображаються разом із залишками за рахунком 31 "Рахунки в банках" у ст. балансу 230 та 240 окремо в національній та іноземній валюті. Наприкінці року підприємство складає Звіт про рух грошових коштів, призна­чений для відображення руху грошових потоків у розрізі надхо­джень та виплат у рамках операційної, інвестиційної та фінансо­вої діяльності.

Касові операції оформлюються документами, типові міжвідом­чі форми яких затверджені Міністерством статистики України за згодою з НБУ і Міністерством фінансів України мають застосо­вуватись без змін на всіх підприємствах, незалежно від їх відом­чої підпорядкованості та форми власності:

КО -1 "Прибутковий касовий ордер";

КО -2 "Видатковий касовий ордер";

КО -3 "Журнал реєстрації прибуткових та видаткових касо­вих ордерів";

КО -4 "Касова книга";

КО -5 "Книга обліку прийнятих та виданих касиром грошей".

Касові ордери — це документи, що засвідчують законність надходження грошей до каси підприємства та їх витрачання за цільовим призначенням.

Оприбуткування готівки в касу здійснюється на підставі при­буткового касового ордера (ПКО), підписаного головним бухгал­тером або уповноваженими на це особами. При цьому особі, яка здала гроші, після отримання їх касиром видається квитанція, підписана головним бухгалтером та касиром, засвідчена печат­кою підприємства. У ПКО зазначають, від кого прийнято гроші, на якій підставі, сума (цифрами й прописом), підпис головного бухгалтера та касира.

Для одержання в банку чекової книжки необхідно заповнити заяву, в якій зазначаються прізвище, ім'я, по батькові касира і зразок його підпису. Заява має бути завірена печаткою підприєм­ства, підписами керівника та головного бухгалтера. За цією зая­вою касир одержує чекову книжку на 25 або 50 чеків. Чекова книжка зберігається в касі підприємства.

Витрачання готівки з каси оформлюється видатковим касо­вим ордером (ВКО). Він підписується керівником і головним бух­галтером підприємства чи особами, ними уповноваженими. У разі видачі грошей окремій особі за видатковим касовим ордером касир вимагає пред'явлення документа, який засвідчує особу отримува­ча і містить фотокартку та особистий підпис власника.

На операцію зі здавання грошей до банку касир, крім видат­кового касового ордера, також оформлює об'яву на внесок готів­кою, в якій вказує дату операції, хто здає кошти і через кого, банк та назву одержувача, суму цифрами і прописом, призначен­ня внеску, номер власного рахунка. Об'ява складається з трьох частин: перша — залишається в банку, друга — передається ка­сиру, третя — повертається підприємству з випискою банку після зарахування грошей на поточний рахунок.

Прибуткові та видаткові касові ордери чи документи, що їх замінюють, до передачі в касу реєструються бухгалтерією в жур­налі реєстрації видаткових та прибуткових касових ордерів.

Усі факти надходження й вибуття готівки на підприємстві відображаються в касовій книзі.

Касова книга — обліковий регістр, призначений для обліку касових операцій касиром підприємства.

Кожне підприємство, що має касу, веде тільки одну касову книгу в національній валюті, яка повинна бути пронумерована, прошнурована та опечатана сургучною печаткою.

На кожну іноземну валюту відкривається окрема касова книга.

Записи в касовій книзі здійснюються у двох примірниках че­рез копіювальний папір кульковою ручкою темного кольору або чорнилами. Перші примірники аркушів залишаються в касовій книзі. Другі примірники мають бути відривними і є звітами ка­сира. Перші й другі примірники нумеруються однаковими но­мерами. Наприкінці кожного робочого дня касир підбиває підсумки операцій за день, виводить залишок грошей у касі на наступне число і передає до бухгалтерії звіт касира.

Підприємства можуть мати у касі готівку тільки в межах лімітів залишку. Ліміт залишку готівки — це гранична сума грошових коштів, яка може зберігатись у касі підприємства.

Усю готівку понад суми встановлених лімітів підприємства повинні здавати для зарахування на поточний рахунок у порядку та в строки, встановлені й узгоджені з установою банку, в якому відкрито поточний рахунок.

Ліміт залишку готівки в касі для кожного підприємства встанов­люють банки з урахуванням режиму й специфіки роботи підприє­мства, його віддаленості від установи банку, розміру касових обо­ротів, встановлених строків та порядку здавання касової виручки.

Понадлімітні залишки готівки в касі підприємства визнача­ються за допомогою прямого розрахунку за кожен робочий день шляхом порівняння залишку готівки в касі суб'єкта господарю­вання на кінець дня з встановленим йому (або самостійно визна­ченим) обслуговуючою установою банку лімітом залишку готів­ки в касі, незалежно від того, чи здійснювались у цей день касові операції (надходження і витрачання готівки).

Строки та порядок здавання виручки встановлюються устано­вами банків кожному підприємству за погодженням із його ке­рівником, виходячи з необхідності прискорення обіговості гро­шей і своєчасного надходження їх до кас банків.

Тема 3. Документальне оформлення розрахунків з постачальниками та підрядниками

Основними джерелами інформації для контролю розрахункових відносин з постачальниками і підрядниками є первинні документи.

Порядок та форми розрахунків між покупцем і постачальни­ком визначаються в господарських договорах або контрактах купівлі-продажу.

Відповідальність за своєчасну і якісну підготовку необхідних матеріалів та юридичне оформлення договірних відносин, а та­кож облік, реєстрацію, зберігання договорів рекомендується по­класти на службу, відповідальну за підготовку та оформлення договірних відносин відповідно до покладених на неї функцій.

Надходження основних засобів оформлюється Актом приймання-передачі (ф. № 03-1), в якому зазначаються первісна вартість об'єкта, коротка технічна характеристика, місце експлуатації. До акта додається технічна документація, яка стосується цього об'єкта. Підставою для оприбуткування виконаних робіт є Акт прий­нятих робіт.

Основними типовими документами з оприбуткування запасів від вітчизняного постачальника є накладні, товаротранспортні накладні, залізничні накладні, акти про приймання матеріалів, податкові накладні (де вказується податковий кредит з ПДВ) тощо.

Матеріали, що надходять на склад, ретельно перевіряють, вста­новлюється відповідність їх якості, кількості, асортименту умо­вам поставок і супровідним документам. Якщо не виявлено роз­ходжень, матеріали приймають. При цьому можливі два варіан­ти оформлення оприбуткування: безпосередньо на документі по­стачальника або шляхом виписування прибуткового ордера. При­буткові ордери використовують для кількісно-сумового обліку ма­теріалів, що надходять від постачальників або з переробки.

Коли є розбіжності у кількості та якості з даними супровідних документів постачальника, а також для матеріалів, що надійшли без платіжних документів, складають Акт про приймання ма­теріалів (типова форма № М-7).

Акт складається комісією, яку призначає керівник підприєм­ства і до якої входять завідувач складу, представник відділу по­стачання (або відповідальна особа) та ін. Цей акт є підставою для оприбуткування бухгалтерією фактично прийнятих матеріалів. Прибутковий ордер при цьому не заповнюється.

Товарно-матеріальні цінності, що доставлені від постачальника залізничним транспортом, оприбутковуються на склад на підставі залізничної накладної. При одержанні вантажів із залізничної станції експедитор повинен перевірити відповідність кількості місць, що надходять, і знаків маркування на них з даними супро­відних документів. Якщо при прийманні вантажу буде встановле­но розходження з даними, зазначеними в транспортних докумен­тах, або виникнуть питання щодо цілісності вантажу (зірвана або пошкоджена пломба), складають комерційний акт. Цей акт є ос­новою для подання претензій до залізниці про відшкодування збитків. Матеріальні цінності, що надійшли від постачальника автомо­більним транспортом, оприбутковують на склад на підставі това­ротранспортної накладної, одержаної від вантажовідправника.

У разі надходження вантажу на склад без документів відділ постачання виписує наказ складу про приймання вантажу без документів. Завідувач складу здає накази до бухгалтерії разом з прибутковими ордерами. Платіжними документами, які використовуються при опера­ціях оплати товару, є рахунки-фактури, платіжні доручення, виписки банків тощо.

Необхідно щоденно одержувати рахунки-фактури (ф. № 868), перевіряти їх відповідність надходженню матеріальних цінностей на склад підприємства (відділ постачання) і контролювати своє­часність їх оплати (фінансовий відділ підприємства, а на малому підприємстві — головний бухгалтер).

Залежно від особливостей товару до товаротранспортної на­кладної і рахунка-фактури можуть додаватися документи, що підтверджують кількість і якість товарів (свідоцтво про якість, сертифікати, довідка про результати лабораторних досліджень).

ТМЦ зі складу постачальника отримують за дорученням, що виписується покупцем своєму представнику.

Розрахункові документи підписує як сторона, що приймає, так і сторона, що передає.

Підставою для обліку імпортних товарів та їх руху є доку­менти іноземної фірми-постачальника, транспортно-експедицій­них компаній з навантажувально-розвантажувальних і транспорт­них послуг, документи на послуги щодо зберігання товару, роз­рахункові документи про сплату мита, зборів і податків.

Імпортні товари на складі покупця оприбутковують на підставі зовнішньоекономічного договору купівлі-продажу, вантажної мит­ної декларації, приймального акта і акта експертизи торговельно-промислової палати, комерційних документів (рахунків-фактур, інвойсів, що підтверджують митну вартість товару), транспортних накладних (СМЕ, залізничної накладної, авіанакладної, коносамен­ту, товаротранспортної накладної). При купівлі товару за іноземну валюту обов'язково складається довідка бухгалтерії про наявність курсових різниць при перерахуванні грошей. У разі виявлення недостачі складається рекламаційний акт, в якому, зокрема, зазначається невідповідність якості, комплектності тощо даним супровідних документів, стан тари, упаковки і маркування тари. Рекламаційні акти складають окремо за кож­ним іноземним покупцем на кожну партію товару, що надійшла за одним транспортним документом. Одержувач складає реклама­ційний акт у 10-денний термін з дня надходження товару, а щодо товарів, на які іноземним постачальником надаються гарантії, протягом 5 днів з дня виявлення недостачі (дефекту). Рекла­маційні акти та інші документи відправляють іншій стороні відра­зу після їх оформлення листом у чотирьох примірниках рекла­маційного акта (довантажити товари, виправити виявлені дефек­ти тощо). Залежно від форми розрахунків оформляють такі платіжні документи: платіжне доручення, акредитив, інкасо, видатко­вий касовий ордер та ін.

Отже, при купівлі ТМЦ складаються чотири види документів:

  1. договір, контракт купівлі-продажу;

  2. документи, що засвідчують надходження товару (товаро­транспортна накладна, залізничні накладні, акти про прийман­ня матеріалів тощо);

  3. платіжні документи (рахунок-фактура, платіжне доручен­ня, виписка банку тощо);

4) документи, що складаються при виявленні нестач, дефектів (комерційний акт, рекламаційний акт).

Журнал реєстрації господарських операцій

Зміст задачі

№ з/п

Зміст господарської операції

Д

К

Сума

  1. Придбання матеріалів за попередньою оплатою

1

Перераховано аванс постачальнику за матеріали (платіжне доручення, виписка банку)

2

Нараховано податковий кредит з ПДВ (податкова накладна)

3

Отримано матеріали від постачальника (товарно – транспортна накладна)

4

Відображено (списано) податковий кредит (податкова накладна)

5

Проведено залік заборгованості (бухгалтерська довідка)

  1. Придбання матеріалів з наступною оплатою у нерезидента за іноземну валюту

1

Нараховано митні платежі (ВМД)

2

Нараховано ввізне мито (ВМД)

3

Сплачено митні платежі та ввізне мито (платіжне доручення, банківська виписка)

4

Отримано матеріали від іноземного постачальника, курс Є – 10,00 грн. (ВМД)

5

Перераховано іноземну валюту постачальнику(платіжне доручення, виписка банку)

  1. Отримано безоплатно матеріали від постачальника (накладна)

1

----

  1. Придбання матеріалів підзвітною особою

1

Отримано готівку в касу підприємства для видачі її підзвітній особі (банківська виписка, ПКО)

2

Кошти видано підзвітній особі (ВКО)

3

Оприбутковано матеріали, придбані підзвітною особою (авансовий звіт)

4

Відображено ПДВ (податкова накладна)

  1. Нарахування заробітної плати та премії (розрахунково – платіжна відомість)

1

Нараховано заробітну плату працівникам виробництва:

2

- загальновиробничому персоналу

3

- адміністративному персоналу

4

- працівнику відділу збуту

5

Нараховано лікарняні за 3 дні непрацездатності працівнику відділу збуту

  1. Утримано із заробітної плати (розрахунково – платіжна відомість)

1

До пенсійного фонду

2

На страхування із тимчасової непрацездатності

3

На страхування на випадок безробіття

4

До ПДФО

  1. Нарахування на заробітну плату (бухгалтерська довідка)

1

Внески до пенсійного фонду:

  • Виробничий персонал

  • Загальновиробничий персонал

  • Адміністративний персонал

  • Відділ збуту

2

Внески на страхування із тимчасової непрацездатності:

  • Виробничий персонал

  • Загальновиробничий персонал

  • Адміністративний персонал

  • Відділ збуту

3

Внески на страхування на випадок безробіття :

  • Виробничий персонал

  • Загальновиробничий персонал

  • Адміністративний персонал

  • Відділ збуту

4

Внески на страхування від нещасного випадку:

  • Виробничий персонал

  • Загальновиробничий персонал

  • Адміністративний персонал

  • Відділ збуту

5

Перераховано із поточного рахунка:

  • до бюджету ПДФО (платіжне доручення)

  • до пенсійного фонду (платіжне доручення)

  • до фонду страхування із тимчасової непрацездатності (платіжне доручення)

  • до фонду страхування на випадок безробіття (платіжне доручення)

  • до фонду страхування від нещасного випадку (платіжне доручення)

6

Отримано готівку в касу з банку для видачі заробітної плати (грошовий чек, ПКО)

7

Виплачено із каси заробітну плату (платіжна відомість)

8

Депоновано невиплачену заробітну плату (депонентська відомість)

9

Повернено готівку на рахунок в банк (ВКО, Об’ява на внесок готівкою)

  1. Відпущено сировину та матеріали у виробництво (накладна)

1

---

  1. Оприбутковано готову продукцію із виробництва (накладна)

1

---

  1. Реалізовано продукцію за передплатою

1

Отримано передплату від покупця (банківська виписка)

2

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ (податкова накладна)

3

Отримано дохід при відвантаженні продукції покупцю (накладна)

4

Відображено (списано) податкове забовязання з ПДВ

5

Відображено собівартість реалізованої продукції

6

Зараховано заборгованість покупців

  1. Виготовлення основних засобів із залученням підрядника

1

Перераховано аванс на виготовлення комплекту меблів (платіжне доручення, виписка банку)

2

Відображено податковий кредит з ПДВ (податкова накладна)

3

Списано матеріали на виготовлення меблів

4

Отримано послуги по виготовленню меблів

5

Списано податковий кредит з ПДВ

6

Введено меблі в експлуатацію (акт здачі в експлуатацію)

7

Відображено закриття заборгованості по підряднику (бухгалтерська довідка)

  1. Безоплатне отримання основного засобу

1

Отримано безоплатно причеп до легкового автомобілю (акт приймання - передачі)

  1. Придбання малоцінного необоротного матеріального активу

1

Одержано калькулятор (договір купівлі – продажу, накладна)

2

Відображено ПДВ (податкова накладна)

3

Введено в експлуатацію калькулятор (акт здачі в експлуатацію)

4

Перераховано постачальнику за калькулятор (платіжне доручення, банківська виписка)

  1. Списання об’єкту основного засобу

1

Виведено з експлуатації автомобіль у зв’язку з його крадіжкою (акт списання автотранспортних засобів ОЗ - 4)

2

Відображено списання зносу (ОЗ - 4)

3

Відображено суму збитків (бухгалтерська довідка)

  1. Отримання в оренду основного засобу (легковий автомобіль)

1

Отримано за договором оренди легковий автомобіль (договір оренди, акт приймання - передачі)

2

Нараховано орендну плату (договір оренди, акт виконаних робіт)

3

Відображено ПДВ (податкова накладна)

4

Перераховано орендну плату (платіжне доручення, виписка банку)

  1. Віднесено витрати на рахунок фінансових результатів

(бухгалтерська довідка):

1

Собівартість реалізованої продукції

2

Загально виробничі витрати

3

Адміністративні витрати

4

Витрати на збут

5

Інші витрати операційної діяльності

6

Інші витрати (списання необоротних активів)

  1. Віднесено доходи на рахунок фінансових результатів

(бухгалтерська довідка):

1

Від реалізації готової продукції

2

Від безоплатно одержаних активів

  1. Визначено фінансовий результат (бухгалтерська довідка):

1

Доходи від операційної діяльності

2

Збиток від операційної діяльності

3

Збиток від іншої діяльності