Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разд мат ПЭ (ОЭН).doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
1.94 Mб
Скачать

11.4. Соціально-економічний прогрес в умовах регульованого капіталізму

Вплив державно-монополістичного капіталізму на соціально-економічний прогрес неоднозначний і суперечливий. Він має як позитивні, так і негативні наслідки. До позитивних моментів слід віднести те, що:

  1. У ході процесів концентрації і централізації виробництва створюються великі потужні підприємства, які за рахунок ефекту масштабу забезпечують зростання виробництва товарів і послуг.

  2. Взаємодія держави і бізнесу сприяє зростанню якісних характеристик продуктивних сил, що проявляються у глибоких якісних змінах науки, техніки, технології і кваліфікації робочої сили.

  3. Державне регулювання економіки дозволяє забезпечити довготривале і відносно стійке зростання економіки.

Поряд з цим, державно-монополістичний капіталізм посилює нестійкість капіталістичної системи і загострює її суперечності. В сучасних умовах найбільш відчутними для економічного розвитку суспільства є такі проблеми:

    1. Державне регулювання економіки, здійснюване за рахунок розширення сфери застосування адміністративних методів спотворює інформаційні сигнали, які виходять від ринку. Це провокує прийняття неправильних рішень суб’єктами господарювання. Такі рішення порушують рівновагу ринків товарів, ресурсів та грошей, приводять до негативних наслідків у сфері ціноутворення, використання праці й капіталу, співвідношення рівнів цін, доходів, заощаджень та інвестицій.

    2. Розширення сфери державного регулювання економіки, особливо у соціальній сфері, підриває ефективність дії ринкових регуляторів, знижує стимули до продуктивної праці та провокує патерналістські настрої у населення.

    3. Альянси, які створюються між державою і бізнесом з метою ефективного вирішення соціально-економічних проблем на основі взаємовигідного партнерства, на практиці досить часто перетворюються на корумповані структури, які ускладнюють економічний розвиток.

    4. Державний апарат має тенденцію до розширеного відтворення і всіма засобами прагне довести доцільність свого існування, навіть коли це йде не на користь ефективності розвитку національної економіки. Тому там, де держава переступає оптимальну межу своєї участі в економіці, завжди виникає загроза зростання бюрократизації.

    5. Мілітаризація економіки, яка стає у ряді країн найбільш вживаним інструментом стимулювання виробництва й інвестиційної активності у період криз, приводить до розширення зони військових конфліктів у світовому просторі.

Таким чином, поєднання ринкового саморегулювання з державним регулюванням економіки, з одного боку, сприяє соціально-економічному прогресу суспільства, а з іншого – його ускладнює і робить доволі суперечливим процесом.

Термінологічний словник

Адміністративні методи - методи державного впливу, які визначають не економічні умови діяльності суб’єктів господарювання, а саму можливість її здійснення.

Державне підприємництво- господарська або інша підприємницька діяльність державних підприємств з виробництва матеріальних благ та надання послуг суб’єктам економіки.

Державне регулювання економіки- сукупність заходів державного впливу на об’єкти і процеси з метою певного спрямування господарської діяльності суб’єктів національної економіки, узгодження їх інтересів та дій для реалізації конкретних цілей.

Державний сектор економіки- комплекс господарських об’єктів, які повністю або частково належать центральним чи місцевим органам державної влади і використовуються державою для виконання економічних, соціально-культурних і політичних функцій.

Державно - монополістичний капіталізм- система економічних відносин, в якій поєднуються і взаємодіють монополізований бізнес і політична влада держави у межах приватнокапіталістичних (ринкових) виробничих відносин

Економічні методи- способи впливу держави на перебіг економічних процесів за рахунок створення певних умов, в яких економічна діяльність суб’єктів господарювання є доцільною з точки зору реалізації приватних інтересів.

Ідеологічні методи- пропаганда у засобах масової інформації, заходи виховної й освітньої політики.

Методи державного регулювання економіки- сукупність способів, прийомів та засобів державного впливу на соціально-економічний розвиток країни.

Міжнародна економічна інтеграція - процес поєднання транснаціональних монополій з політичною і економічною міцністю національних держав і наднаціональних органів регулювання в єдиний інтернаціональний механізм

Непрямі методи державного регулювання економіки - опосередкований вплив держави на економіку через економічні інтереси суб’єктів господарювання.

Основні економічні функції держави- створення правової бази функціонування суб’єктів ринкової економіки; формування і захист конкурентного середовища; усунення негативних екстерналій; розподіл та перерозподіл доходів; виробництво суспільних товарів; регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

Особиста унія- входження монополістів до парламенту, обіймання представниками монополізованого бізнесу ключових посад в урядових та бізнесових структурах.

Прямі методи державного регулювання економіки - вплив на економіку через прямий державний примус економічних суб’єктів до виконання певних дій.