Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разд мат ПЭ (ОЭН).doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
1.94 Mб
Скачать

Термінологічний словник

Закон попиту- зворотний причинно-наслідковий зв’язок між ціною товару та величиною попиту.

Закон пропозиції- прямий причинно-наслідковий зв’язок між ціною товару та величиною пропозиції.

Інфраструктура- комплекс інститутів, підприємств, організацій, які забезпечують безперервне функціонування ринку.

Попит- кількість товарів та послуг, які споживачі хочуть і здатні придбати на ринку за різною ціною впродовж певного проміжку часу.

Пропозиція- обсяг товарів та послуг, який виробники хочуть і здатні поставити на ринок за різною ціною впродовж певного проміжку часу.

Ринкова рівновага- ситуація на ринку, коли підприємці пропонують за певною ціною стільки товарів, скільки споживачі здатні купити.

Ринок- система економічних відносин, пов’язаних з обміном товарів та послуг на основі широкого використання різноманітних форм власності, товарно-грошових і фінансово-кредитних механізмів.

Товари-комплементи- товари, споживання одного з яких обов’язково потребує споживання іншого.

Товари-субститути- товари, здатні задовольняти одну й ту саму потребу окремо один від одного.

Тема 8. Підприємництво і підприємства. Підприємство як товаровиробник.

З даної теми передбачається вивчення таких питань:

Зміст, основні принципи та ознаки підприємництва. Умови підприємницької діяльності. Види підприємництва: промислове, торгове, кредитне. Організаційно правові форми підприємництва: індивідуальні підприємства, товариства, повне товариство, товариство з обмеженою відповідальністю, змішані товариства, акціонерні підприємства, державні підприємства. класифікація підприємств за розміром. Малий бізнес. Нові види підприємницької діяльності.

Структура фондів підприємства. Основні та обігові фонди підприємства. Амортизація. Витрати виробництва

Для самостійного вивчення цієї теми рекомендується література:

1, с. 69-72; 6, с. 147-167; 7, с. 267-290; 14, с. 164-197; 15, с. 236-257; 18, с. 151-167, 204-230; 21, с. 299-365.

8.1. Сутність підприємництва, умови та види підприємницької діяльності.

Підприємництво– це самостійна, ініціативна господарська діяльність людей, націлена на отримання прибутку, яка здійснюється від свого імені на власний ризик та під свою майнову відповідальність.

Крім того, підприємництво – комплекс особливих функцій, що виконуються в економіці, спрямований на забезпечення розвитку та вдосконалення господарського механізму, постійне оновлення економіки господарюючих суб’єктів, створення інноваційного поля діяльності. Сучасна економічна літературара виокремлює три головних функції підприємницької діяльності:

1. Ресурсну, яка реалізується у формуванні і продуктивному використання капіталу, трудових, матеріальних та інформаційних ресурсів;

2. Організаційну - організація маркетингу, виробництва, збуту, реклами та інших господарських прав;

3. Творчу – застосування новаторських ідей, генерування та активне використання ініціативи, уміння ризикувати.

Підприємництво – не лише особливий вид діяльності, а й певний стиль і тип господарської поведінки, якій притаманні ініціативність і пошук нетрадиційних рішень у сфері бізнесу, готовність наражатися на ризик, гнучкість і постійне самооновлення, цілеспрямованість і наполегливість у бізнесовій діяльності.

Умови підприємницької діяльності:

  • наявність відповідних майнових прав на умови і результати виробництва (підприємець повинен обов ‘язково бути власником виробничого продукту та доходу, щодо капіталу та землі, то тут можливі варіанти: ці економічні ресурси можуть бути як власністю підприємця так і отриманими ним у користування);

  • певне економічне, правове та політичне середовище (економічне середовище передбачає самостійність при виборі виду господарської діяльності, визначення цін, розпорядження отриманими прибутками; правове середовище - певні правові гарантії: юридичний захист, державний арбітраж, законодавче забезпечення свободи конкуренції тощо);

  • повна економічна відповідальність за результати діяльності;

  • етика підприємництва.

Як і в будь-якому іншому виді діяльності , в підприємництві існує свого роду розподіл праці. Виділяють такі види підприємництва: промислове, торгове, кредитне.

Промислове підприємництво реалізується у створенні матеріального продукту і вирішує наступні задачі: створію матеріальний продукт, реалізує основні науково-технічні ідеї.

Торгове підприємництво пов’язане з доведенням продукту від виробника до споживача. В торговому підприємництві використовуються два види операцій: комісійні та комерційні. Комісійні операції здійснюються від імені клієнта та за його рахунок, а доход підприємця складають комісійні – відсоток від вартості угоди. Комерційні – здійснюються підприємцем від свого імені і за власний рахунок, доход формується як різниця міх ціною продажу і ціною купівлі.

Кредитне підприємництво пов’язане з акумуляцією тимчасово вільних грошових коштів і подальшим використанням їх для надання кредиту на умовах терміновості, платності та повернення. Кредити можуть надаватися як у натуральній (споживчий, комерційний), так і у грошовій (банківський, міжгосподарський) формах.