Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка спец.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
513.54 Кб
Скачать

4. Вибір напряму дослідження і затвердження теми дипломної роботи

Тематика дипломних робіт повинна відповідати сучасному стану та перспективним напрямам розвитку науки і техніки. Теми дипломних робіт тісно пов’язуються з вирішенням наукових і практичних завдань підприємств і організацій (об’єднань, регіонів тощо).

Тематику дипломних робіт формують з урахуванням таких вимог:

  • кваліфікаційної характеристики спеціалістів, що проходять підготовку на кафедрі;

  • потреб економіки України;

  • договорів-замовлень підприємств і організацій усіх форм власності на підготовку спеціалістів;

  • перспективних напрямів розвитку науки і техніки;

  • наукових інтересів кафедри та її викладачів.

Тематика дипломних робіт розробляється випускаючою кафедрою згідно з вимогами варіативної компоненти освітньо-кваліфікаційної характеристики фахівців із конкретної спеціалізації, у відповідності до затверджених програм вивчених нормативних та вибіркових дисциплін, відбиває актуальну проблематику сучасного менеджменту. Тематика охоплює питання вдосконалення менеджменту, маркетингової діяльності, організації, планування, економіки, організаційно-правових форм підвищення ефективності галузей господарюючих суб’єктів агробізнесу. Орієнтовна тематика дипломних робіт наводиться у додатку А.

Разом із вибором теми визначається об'єкт, за матеріалами якого буде виконуватися робота. Дипломні роботи можуть бути виконані на матеріалах підприємств і організацій аграрного сектора різних організаційно-правових форм, видів господарювання, розмірів, які характеризують діяльність організацій загалом чи їх підрозділів. Діяльність цього підприємства повинна створювати можливість інформаційного забезпечення дослідження обраної теми. Якщо немає пропозицій студента щодо досліджуваного об'єкта, то кафедра призначає підприємство або установу, з якими ЖНАЕУ має відповідну угоду.

Студентові надається право самостійно обрати тему дипломної роботи згідно з тематикою, що затверджена кафедрою. Крім того, дипломні роботи можуть виконуватися за тематикою, яку замовляють державні установи, підприємства та підприємницькі структури, що уклали із вищим навчальним закладом контракти на навчання студентів або мають із ним договори співпраці та співдружності. Студент за погодженням із керівником може запропонувати свою тему дослідження за умов відповідного обґрунтування доцільності її розробки (відповідно до попередньої власної науково-дослідницької роботи, до місця роботи, можливостей отримання потрібної інформації на об'єкті дослідження).

Закріплення теми дипломної роботи за студентом проводиться за його письмовою заявою (Додаток Б) та за представленням кафедри і оформлюється наказом університету. Цим же наказом затверджується науковий керівник зі складу провідних викладачів і науковців кафедри, а також спеціалістів установ і підприємств, що працюють за профілем дипломної роботи і мають відповідний науковий ступінь та рецензент. Усі подальші зміни (формулювання назви, об'єкт дослідження тощо) у разі необхідності аргументуються письмово (заява дипломника), погоджуються з науковим керівником (віза на заяві) і потребують зміни у наказі за письмовим клопотанням кафедри (витяг із протоколу засідання). В разі потреби за окремими розділами теми затверджуються консультанти. Зміни формулювання тем дипломних робіт допускаються тільки у виняткових випадках з відповідним обґрунтуванням та не пізніше ніж за три місяці до визначеного терміну подання завершеної роботи. Такі зміни погоджуються з науковим керівником, керівництвом кафедри та факультету і оформляються відповідним наказом.

Науковий керівник провадить індивідуальне консультування студента, допомагає йому скласти план дипломної роботи, індивідуальне завдання до переддипломної практики, а також контролює дотримання графіка виконання, рецензує частини роботи і завершений рукопис, готує студента до захисту. Розподіл дипломних робіт, які мають виконуватися студентами, відбувається за принципом наступництва наукового керівництва студентською науковою роботою на попередніх курсах навчання, а також з урахуванням наукових інтересів, які виявлені студентом у цей період.

На основі робочої програми наукових досліджень керівник дипломної роботи видає студентові завдання на її виконання з переліком питань, які підлягають розробці, строками виконання окремих розділів та датою подання закінченої дипломної роботи на кафедру. Завдання затверджується завідувачем випускаючою кафедрою (Додаток В). Порушення строків виконання дипломної роботи може бути підставою для перенесення її захисту на наступний термін роботи Державної екзаменаційної комісії.