Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка спец.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
513.54 Кб
Скачать

8.4. Підготовка дипломної роботи до захисту

Захисту дипломної роботи передує її попередній захист. Для цього на випускаючій кафедрі створюються відповідні комісії із складу її викладачів і визначається дата проведення передзахисту, що відображається в календарному графіку виконання дипломної роботи. На дату проведення передзахисту студент повинен мати роздруковану дипломну роботу за підписом наукового керівника, який зазначає ступінь її виконання. Під час проведення передзахисту формується відповідний протокол, в якому зазначаються зауваження та рекомендації до представленої дипломної роботи. Витяг з цього протоколу студент має подати як супровідний документ до дипломної роботи. Попередній захист можна вважати таким, що відбувся за наявності 60% готовності дипломної роботи.

Термін подання дипломної роботи – за десять днів до початку роботи ДЕК. Відповідальність за своєчасне виконання дипломної роботи покладається безпосередньо на студента. Студент зобов’язаний подавати дипломну роботу керівникові на першу перевірку частинами у встановлені терміни. У разі невиконання студентом календарного графіка керівник має право винести на засідання кафедри питання щодо відрахування студента.

Підписана автором дипломна робота разом з відзивом керівника, витягом з протоколу її попереднього захисту подається завідувачу кафедри, який вирішує питання щодо допуску студента до захисту, роблячи відповідний запис на титульному аркуші дипломної роботи. Рішення завідувача кафедри щодо недопущення студента до захисту має бути затверджене на засіданні кафедри.

Перед захистом студент повинен ознайомитися з рецензією та відзивом керівника, проаналізувати їх та підготувати відповідь на зауваження. До захисту дипломних робіт допускаються студенти, що повністю виконали навчальний план, отримали визначений мінімум залікових балів за спеціальністю i позитивний відзив наукового керівника на дипломну роботу.

Студенти, що мають на момент подання до захисту дипломної роботи академічну заборгованість і не пройшли попередній захист дипломної роботи, до захисту не допускаються.

8.5. Захист дипломної роботи

Дипломні роботи захищають перед ДЕК на відкритому засіданні. Для виступу студентові надається до 7 хвилин, що відповідає письмовій доповіді, викладеній на 3–4 сторінках. Виступ студента на відкритому засіданні ДЕК повинен бути старанно підготовленим, стислим і змістовним.

Тези доповіді та ілюстративний матеріал студент готує заздалегідь. Не слід переказувати вступ та зміст всіх розділів роботи, зупинятися на технічній стороні розрахунків. По-перше, необхідно стисло визначити мету та завдання роботи, обґрунтувати актуальність теми, охарактеризувати об'єкт дослідження. По-друге, викласти висновки аналітичного дослідження, суть запропонованих заходів та обґрунтувати їх ефективність. Ці питання є основною частиною доповіді.

По-третє, на завершення слід обґрунтувати, які із положень та розробок автора заслуговують на впровадження, подані до впровадження чи вже впроваджені на конкретних підприємствах. Під час доповіді необхідно звертати увагу членів ДЕК на ілюстративний матеріал, коротко пояснюючи його зміст.

Демонстраційний матеріал складається з титулки (з інформацією як і в дипломній роботі) та найважливіших таблиць та рисунків, що розкривають зміст проведеного дослідження. Ілюстративний матеріал необхідний для роботи державної екзаменаційної комісії під час захисту дипломної роботи. У роздатковий матеріал повинні входити:

  • основні висновки і пропозиції автора;

  • узагальнені результати дослідження;

  • таблиці, схеми, графіки ілюструючи доповідь студента під час його захисту.

Ілюстративний матеріал оформляється на аркушах формату А4 і брошурується. Кількість екземплярів визначається числом членів Державної екзаменаційної комісії (5–6 комплектів). Зразок оформлення титульного листа роздаткового матеріалу наведено у Додатку Л. Використання зазначеного ілюстративного матеріалу є обов'язковим.

Члени ДЕК можуть ставити студентові питання щодо змісту роботи, а також з окремих дисциплін. Відповіді студента мають бути конкретними, аргументованими і короткими. Після відповіді студента на запитання одним із членів ДЕК оголошується відзив керівника і рецензія. Студент має відповісти на всі зауваження або погодитися з ними.

Результати захисту обговорюються на закритому засіданні ДЕК, де оцінюється дипломна робота та приймається рішення про присвоєння студентові кваліфікації спеціаліста і видається диплом державного зразка. Рішення ДЕК оголошується її головою в той же день. Після захисту дипломна робота магістра передається в архів університету.