Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_Ukrayinskoyi_kulturi_1_1.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
111.55 Кб
Скачать

Первісні форми релігії

Форми первісних релігій:анімізм;фетишизм; тотемізм;шаманізм;магія;табу. анімізм виявлявся у вірі в різноманітних духів, душу як двійника тіла, носія життя людини, а також тварин і рослин. анімізм у його повному розвитку включає вірування в “керівні” божества і підлеглих їм духів, у душу й майбутнє життя, вірування, що переходять на практиці в дійсне поклоніння. фетишизм полягає у мисленно-фантазійному наділенні деяких предметів і явищ неживої природи надчуттєвими якостями. Елементи фетишизму збереглися в релігійному уявленні людей і по сьогодення. Досить оглянути навіть загальним поглядом історію релігій усіх народів, щоб переконатися в тім, що фетишистські уявлення становлять невід’ємну частину будь-якої релігії. Навряд чи є хоч одна з них, у якій фетишистські вірування не займали б більш-менш помітного місця. Фетишизм складає один з найбільш постійних елементів усякої релігії. Це — універсальне явище історії релігійних вірувань. тотемізму — віра в існування родинного зв’язку між групою людей і визначеним видом тварин чи рослин.Тотемізм тісно пов’язаний з господарською діяльністю первісної людини: збиранням плодів, полюванням. шаманізму (евенкійською мовою шаман означає несамовитий) — це віра в особливо могутні надпри-родні можливості стародавніх професійних служителів культу (шаманів). Поряд з тотемізмом і табу значне місце в життєдіяльності первісної людини посідала магія (від грецьк. мбгейб — чаклунство, чарівництво) — сукупність уявлень і обрядів, в основі яких лежить віра в можливість впливу на людей, предмети і явища об’єктивного світу за допомогою визначених дій.

12

Досягнення первісної культури

Первісна культура містила в собі також наукові знання. Раціональні знання включали календарно-астрологічні, математичні уявлення, біологічні, медичні, географічні, історичні свідоцтва. Вибудований на межі кам'яного і бронзового віків на території Англії мегалітичний комплекс Стоунхендж точно фіксував точки сходу Сонця у день літнього сонцестояння й заходу його у день зимового сонцестояння, служив для провіщання сонячних і місячних затемнень. У мисливських общинах вирізнялися на мапі зоряного неба сузір'я Плеяд, а розвиток землеробства дозволив поширити уяву про рух Плеяд по небосхилу. Розвиток скотарства сприяв появі зоологічних знань, а землеробство - ботанічних, хімічних, гідротехнічних.Окрім раціональних знань, важливими елементами культури були писемність та мистецтво. Становленню писемності послужили:визначення графічної символіки серед інших форм комунікації;випрацьовування стабільних графічних засобів для передачі загального змісту свідчень;створення сталої системи графічних знаків для передачі мовної інформації. Кераміка первісної епохи є своєрідним лакмусовим папірцем кожної культури і водночас - проявом специфічних етнографічних рис її носіїв. На території України відкриті культури прийшлих племен: культура дунайська (на Волині), Кріш та альфельдська (у Закарпатті).

13

Формування культової свідомості

Стрижнем релігійної свідомості, у свою чергу, є віра у надприродне, точніше кажучи — надприродні істоти, якості, зв’язки та стосунки, які не підвладні закономірностям матеріального світу, а навпаки, перебувають в їх основі, панують над ним и. У цьому розумінні надприродне відрізняється від усього незвичайного у художньому вимислі, численні приклади якого демонструють нам міфи, легенди и казки. Віра надає впевненості у реальності існування надприродного (на думку переважної більшості неупереджених дослідників-релігієзнавців, предмет віри існує лише у свідомості самого віруючого), тоді як художній образ тільки виглядає правдоподібним — таким, що може бути, але може й не бути. Через це віра потребує певної конкретизації в релігійних образах, настроях і почуттях, й подальшої систематизації у догматах релігійного віровчення. Сукупність цих емоційно-чуттєвих і раціональних побудов складає те, що може бути назване релігійною свідомістю. Українці пережили (й переживають) процеси як одно- (язичництво), дво-(язичництво й християнство), так і багатовір’я (політеїзм), а також яквідсутності, так і наявності, а той непомірної розгалуженостіконфесійних інституцій, зокрема: при вірі в єдиного Бога, як ухристиянстві існують не тільки православ’я й католицизм, а й численніпротиборствуючі церкви в православ’ї.

14

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]