Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEORIYa_LKhBA (2).doc
Скачиваний:
190
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
962.05 Кб
Скачать

4.3. Лабораторне обладнання, що використовують в напівмікроаналізі

Реактивні склянки ємністю 10 – 15 мл, що мають крапельну піпетку. Служать для зберігання реактивів. Вони повинні мати етикетки з формулами або назвами реактивів і зберігатися в дерев’яному ящику.

В циліндричних пробірках ємністю 2–4 мл виконують реакції з окремими порціями досліджуваного розчину.

В конічних пробірках для центрифугування виконують більшість операцій. В їх звуженому кінці осад утворює більш товстий шар.

Капілярні піпетки – служать для відокремлення розчину від осаду, а також для додавання малих об’ємів реактивів. Використані піпетки опускають в склянку з водою, щоб не дати висохнути реактиву в капілярі.

Скляні палички – служать для перемішування розчинів, кінці їх відтягнуті і оплавлені у вигляді кульки.

Годинникові скельця – ними часто користуються для випарювання невеликої кількості рідини, для зважування невеликих кількостей сухих хімічних речовин.

В хімічних стаканах і мікроколбах на 5 – 10 мл працюють з невеликою кількістю розчинів.

У фарфорових чашках і тиглях (ємністю 5 – 10 мл) нагрівають і випарюють розчини, прокалюють сухі залишки.

Найпростіша водяна баня складається з хімічного стакану ємністю 50 мл і металевої вставки з отворами для пробірок. Баню наповнюють водою і нагрівають на електричній плитці; в гарячу воду бані занурюють пробірки з розчинами.

5. Виготовлення розчинів різної концентрації

5.1. Класифікація розчинів

У практиці агрохімічного аналізу в основному використовують водні розчини хімічних сполук (реактивів).

Розчин – це однорідна система, в якій молекули розчиненої речовини розподіляються між молекулами розчинника. Розчини бувають насиченими і ненасиченими. Насиченим – називається розчин, в якому за певної температури речовина більше не розчинається. Ненасиченим – називається розчин, в якому за певної температури речовина ще може розчинятися.

Концентрація розчину – це кількість хімічної сполуки, яка міститься в певній масі або певному об’ємі розчину.

Концентрація може бути масовою (у частках або відсотках) або об’ємною (молярною чи нормальною).

Розчинність – виражається масою речовини, що здатна розчинятися у певній масі або об’ємі розчинника, утворюючи насичений розчин. Найчастіше розчинність виражають кількістю грамів речовини, що може за певної температури розчинитися у 100 г розчинника, утворюючи насичений розчин. Інколи масу розчинника беруть 1000 г. Для важкорозчинних речовин розчинність виражають у грамах на кубічний дециметр.

Для більшості речовин з підвищенням температури розчинність зростає. Якщо насичений при вищій температурі розчин охолодити до нижчої температури, при якій розчинність речовини менша, то надлишок цієї речовини викристалізовується.

За призначенням розчини бувають:

  • робочі – (з наближеною концентрацією) – використовують для проведення загальних підготовчих операцій аналізу. Вони можуть бути досить концентровані.

  • титровані – (з точною концентрацією) – використовують на завершальній стадії аналізу для одержання кількісних показників. Ці розчини досить розбавлені.

Найчастіше розчини готують змішуванням певної маси реактиву (наважки) з розрахованим об’ємом дистильованої води (або іншого розчинника): реактив зважують на технохімічних або аналітичних терезах, а розчинник відміряють мірним циліндром, мірним пальчиком або бюреткою. Оскільки робочі розчини готують із реактивів класифікації “ч”, їх рекомендовано фільтрувати.

Для титрованих розчинів наважку реактиву обов’язково зважують на аналітичних терезах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]