Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марка 10 (17-22).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
57.86 Кб
Скачать

Особистий приклад

Я, автор цих рядків, твердо полюбив діяння, про яке Господь говорить багатому юнакові: Продай усе, що маєш, і роздай бідним, і будеш мати скарб на небі; тоді прийди і йди слідом за мною (Пор. Мат. 19:21; Лук. 18:22.). Не своїми силами, а з допомогою благодаті Божої я зробив так. І не тому, що я не був багатим (хоча мені це і може бути поставлено на заслугу), а й самі апостоли, що колись так вчинили, теж не були багатими (Пор. Мат. 4:18-22; Map. 2:14.). Той, однак, хто залишає і те, що має, і те, що хотів би мати, залишає весь світ. (Августин Гіппонський «Послання»)

Ступені прямування за Євангелієм

Те, що почула ця людина, улюблені, чули і ми: Євангеліє Христа - на небесах, але і на землі воно не перестає звіщати. Ми ж не будьмо мертвими, коли Він закликає гучним голосом, і не будьмо глухими, коли Він волає. Якщо ти не хочеш зробити того, що більше, зроби те, що менше. Більше - Продай усе, що маєш, і роздай бідним, тоді прийди і йди слідом за мною (Пор. Мат. 19:21; Лук. 18:22). Менше - «не вбивай, не перелюбствуй, не свідчи ложно, не кради, шануй батька та матір, люби ближнього свого, як самого себе» (Пор. Мат. 19:18-19; Лук. 18:20). (Цезарій Арльський «Проповіді»)

«Іди за Мною» (10:21б)

Йди за тим, хто Сам благий

Щоб показати Себе, Бога і Благість, Він звершує справи милосердя, відкриваючи скарби небесні (Пор. Мат. 19:21; Лук. 18:22) і служачи провідником до них. Так Він спростовує те, що люди бачать в Ньому тільки людину, але і показує одночасно, що не чужі для Нього ознаки Бога. Визнаючи, що один тільки Бог благий, Він Сам говорить і робить так, як властиво тільки силі, благості і природі Бога. (Іларій Піктавійський «Про Трійцю»)

«Відійшов засмучений» (10:22)

Порятунок і свобода волі

Борючись і вправляючись в безпристрасності, людина сама по собі нічого не домагається. Однак якщо стане зрозуміло, що вона сильно бажає цього і прикладає старання, то з доданням сили від Бога візьме гору. Бо душам охочим Бог допомагає, та якщо зменшать старання, то це стримує даний від Бога дух. Адже порятунок проти волі є дією примусовою, в той час як порятунок того, хто бажає врятуватися, є справою Того, Хто подає благодать. (Климент Олександрійський «Який багач врятується?»)

Суворість Господа щодо багатих

Пішов цей багач: він не прийняв поради поділитися майном з нужденними і був залишений Господом на волю свого власного рішення (Пор. Мат. 19:16-22; Лук. 18:18-27), не можна дорікнути Христові за те, що Він полишає людину на його вільну волю. Сказано: Ось, Я пропоную вам сьогодні благословення і прокляття (Втор. 11:26-28; 30:1, 15, 19; Нав. 24:15). Вибери те, що добре. Якщо не можеш, тому що не хочеш (а Він показав, що ти можеш, якщо захочеш, бо Він дав нашій вільній волі і те й інше), то доведеться тобі відійти від Того, Чию волю не виконуєш. (Тертуліан «Про одношлюбність»)

Тягар жадібності

Зі сумом він відійшов, не пішов слідом (Пор. Мат. 19:22). Він шукав хорошого наставника, але чинив опір Вчителеві і, знехтувавши Його вченням, пішов зі сумом, несучи на плечах своїх важкий тягар жадібності. (Августин Гіппонський «Трактат на Євангеліє від Івана»)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]