Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марка 10 (35-45).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
49.15 Кб
Скачать

Молитва

Засвіти в серцях наших,Владико Чоловіколюбче,нетлінне світло твого богопізнання і відкрий очі нашого розуму,щоб ми розуміли твої євангельські проповідування.

Вклади в нас страх блаженних твоїх заповідей,щоб ми,перемігши всі тілесні похоті,провадили духовне життя,думаючи і діючи все,що угодне Тобі.

Бо ти єси просвічення душ і тіл наших,Христе Боже,і Тобі славу возсилаємо з безначальним твоїм Отцем,і пресвятим,і благим,і животворящим твоїм Духом,нині і повсякчас,і на віки віків.Амінь

Євангеліє від Марка: 10 просьба синів Заведеєвих 35-45

35 Яків же та Йоан, сини Заведея, підходять до нього та й кажуть йому: "Учителю, хочемо, щоб ти нам зробив те, чого попросим."

36 Він же їм відповів: "Що хочете, щоб я зробив вам?"

37 "Зволь нам, - ті йому кажуть, - щоб ми сиділи: один праворуч, другий ліворуч від тебе у твоїй славі."

38 Ісус же сказав їм: "Не знаєте, чого просите. Чи можете пити чашу, яку я п'ю, і христитися хрищенням, яким я хрищусь?"

39 Ті йому відповіли: "Можемо." Ісус сказав їм: "Чашу, яку я п'ю, питимете, і хрищенням, яким я хрищуся, христитиметесь.

40 Сидіти ж праворуч від мене чи ліворуч, - не моя річ вам дати, а кому приготовано."

41 Почули про те десятеро, тож обурились на Якова та Йоана.

42 Тоді Ісус прикликав їх і сказав їм: "Ви знаєте, що ті, яких вважають князями народів, верховодять ними, а їхні вельможі утискають їх.

43 Не так воно хай буде між вами, але хто з-між вас хоче стати великим, хай буде вам слугою,

44 і хто з-між вас хоче бути першим, хай буде рабом усіх.

45 Бо й Син Чоловічий прийшов не на те, щоб йому служити, лише щоб служити й віддати своє життя як викуп за багатьох."

КОНСПЕКТ

5.2) Наслідки третього провіщення страстей для учнівства (10:35-45)

Випадок підкреслює тупість апостолів. На прохання Якова і Івана (10:37) Ісус дає 3 відповіді: місце в царстві вимагає страждань (10:38-39), визначати статус в майбутньому царстві не є привілеєм Ісуса (10:40), керівництво в спільноті Ісуса означає служіння (10:41-45).

Прохання в 10:37 стосується статусу в майбутньому царстві. Можливо, говориться про образ Ісуса на троні як есхатологічного судді або (більш вірогідно) Месії, який головує на месіанському бенкеті.

Образи чаші і купальні в 10:38 стосуються страждань і смерті в цьому контексті (див. Іс. 51:17-22; Пс 69:2-3, 15).

Коментарі святих отців

5.2) Наслідки третього провіщення страстей для учнівства (10:35-45) «Учителю! Хочемо, щоб Ти нам зробив те, чого попросим» (10:35) Ісус і сини Зеведеєві

Вони знали, що серед учнів користуються особливою любов'ю Господа і що разом з блаженним Петром часто утаємничені в сокровенні таїнства, про які не знають інші. Подібні приклади нам часто наводить текст святого Євангелія (Пор., наприклад, розповіді про переображення (Мат. 17:1-3; Map. 5:37, 9:2-4, 14:33; Лук. 8:51, 9:28-30)). Так вони отримали нове ім'я за силу і міцність своєї непереможної віри і відтепер звуться Воанергес - «сини грому» (Мар. 3:16-17), тому що разом з Петром почули голос Отця, який прославив Господа (Пор. Мат. 17:5), і пізнали таємниці містерій більше, ніж інші учні. Вони відчували, що усім серцем прагнуть Господа і що сильно люблять Його. Тому й не вважали неможливим сісти в Царстві поруч з Ним, особливо коли бачили, яким улюбленим був Іван за свою чистоту душевну і тілесну, котрий під час вечері лежав на грудях Ісуса (Пор. Іван 13:23). (Беда Високоповажний «Гомілії на Євангелія»)

Хибні сподівання

Вони очікували, що Він піде на царство, а не на хрест і смерть, бо, хоча вони багато разів чули про останні, точно знати цього вони не могли. Через те, що у них ще не було ясного і точного розуміння Його вчення, вони вважали, начебто Він іде на це видиме царство і збирається запанувати в Єрусалимі. Прямуючи туди і вважаючи, що зручний момент уже настав, вони і висловили Йому своє прохання. Виділивши себе з групи учнів і перевівши все на самих себе, вони просять Його про верховенство: щоб могли вони здобути першість над іншими, вважаючи тим самим, що Його діяння вже завершилося і що всього досягнуто, і що настав уже час вінців і нагород. (Іван Золотоустий «Про прохання матері синів Зеведеєвих»)

Відповідь Ісуса

Коли сини Зеведеєві просили у Нього місця в Царстві, Він закликав їх випити Свою чашу (Пор. Мат. 20:22), тобто наслідувати Його хресні страсті. (Беда Високоповажний «Гомілії на Євангелія»)

«Зволь нам, щоб ми сиділи: один праворуч, другий ліворуч від тебе у твоїй славі» (10:37) Шлях на духовну батьківщину

Подивіться на глибину події: вони згадали про славу, а Він хотів, щоб смирення йшло попереду величі і щоб тільки смиренням був прокладений шлях до вершини. Адже навіть ті учні, один з яких хотів сісти праворуч, а інший ліворуч, теж шукали слави (Пор. Мат. 20:20-23). Вони знали, куди вони хочуть, але не бачили шляху, що туди веде. Господь же, щоб вони належним шляхом повернулися на батьківщину, покликав їх на цей шлях. Адже батьківщина високо, а шлях внизу. Адже батьківщина - життя у Христі, а шлях - смерть з Христом (Пор. Мат. 6:25; Map. 8:35; Лук. 9:24, 7:33). Батьківщина - перебування у Христі, шлях - страждання з Христом. Навіщо той, хто відкидає шлях, шукає батьківщину? (Августин Гіппонський «Трактат на Євангеліє від Івана»)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]